Vauhtia purjeisiin kesätöistä talouspalveluissa

21.8.2023 8.35Päivitetty: 23.8.2023 8.48
Valokuva talouspalvelujen kesätyöntekijöistä
Kuva: Hanna Salmijärvi

Saimme mahdollisuuden päästä kirjoittamaan siitä, miltä kesätyöntekijöistä on tuntunut työskennellä Espoon kaupungin talouspalveluissa. Pääsimme myös kuulemaan esihenkilöiden näkökulmaa kesätyöntekijöiden palkkaamisesta.

Tämä kesänä talouspalveluilla aloitti työnsä yhteensä 12 reipasta kesätyöntekijää. Talouspalveluilla he ovat päässeet tutustumaan talon toimintaan ja siihen, kuinka eri prosessit toimivat kuntatasolla käytännössä. Kesä on ollut täynnä uuden oppimista, itsensä haastamista sekä työtehtäviin ja kavereihin tutustumista.

Entä mitä talouspalveluilla sitten tehdään? Talouspalvelut vastaa koko kaupunkiorganisaation taloushallinnosta, osto- ja myyntireskontran hoidosta, kirjanpidosta sekä ostamisen prosessin toteutuksesta JoTo-järjestelmässä. Näiden lisäksi talouspalvelut tukee näiden prosessien toteutumista asiakasneuvonnan avulla.

Kysyimme kolmelta kesätyöntekijältä, miten kesä on sujunut talouspalveluilla.

Aleksi, 22 vuotta, Turun kauppakorkeakoulu, pääaineena rahoitus ja laskentatoimi

Päädyin hakemaan Espoon kaupungin talouspalveluille Kuntarekryn työntekijän pitämän esityksen innoittamana. Myöhemmin lähdin katsomaan Kuntarekryn tarjoamia avoimia työpaikkoja, joiden joukosta löysin tämän talouspalveluiden tarjoaman kesätyöpaikan. Kesätyöpaikka vaikutti mielenkiintoiselta ja päätin jättää hakemuksen. Kesätyöpaikassa yhdistyi kaksi mielenkiinnon kohdettani, taloushallinto sekä julkinen sektori, joten työpaikka tuntui näiden kahden täydelliseltä yhdistelmältä. Olen myös Espoosta kotoisin, joten kotikaupunki työpaikkana tuntui varsin mielekkäältä.

Kävin haastattelussa ja sainkin kesätyöpaikan. Toukokuusta alkaen olen ollut töissä Ostosta maksuun -prosessin parissa, jossa työtehtäviini kuuluu muun muassa ostolaskujen esikäsittelyä, matkalaskujen tarkastusta sekä laskujen tiliöintiä. Olen myös päässyt tekemään kirjanpidon selvittelytyötä, josta onkin muodostunut lempityötehtäväni.

Kenties mielenkiintoisinta on ollut päästä oppimaan ostamisen prosessi, eli miten asia etenee tilauksesta kirjanpitoon. Työssä olen päässyt näkemään, miten laaja toimija kaupunki on, ja miten paljon vastuuta se kantaa Espoon asukkaille. Tämän vuoksi koen, että työlläni on merkitystä, koska sillä vaikutetaan ihmisten elämään.

Mielestäni talouspalveluiden työyhteisö on ollut lämminhenkinen ja vastaanottavainen. Kesätyöntekijöitä on kohdeltu samanarvoisina vakituisiin työntekijöihin verrattuna. Koen myös, että perehdytys oli hyvä ja yksityiskohtainen, jonka ansiosta töitä pystyi tekemään omatoimisesti heti perehdytyksen jälkeen. Parasta kesätöissä on ollut toiset kesätyöntekijät, mielenkiintoiset työtehtävät sekä mahdollisuus tehdä etätöitä. Etätöiden ansiosta työnteko on ollut joustavampaa. Etätyöt ovatkin näin mahdollistaneet muiden suunnitelmien teon kesälle. Suosittelen Espoon kaupungin talouspalveluita työpaikkana.

Valtteri, 25 vuotta, kauppatieteet Aalto-yliopistossa, pääaineena tieto- ja palvelujohtaminen

Etsiessäni kesätyöpaikkoja huomasin avoimen kesätyöpaikan Espoon talouspalveluissa. Espoon kaupunki työnantajana kuulosti luotettavalta ja mielenkiintoiselta, joten päätin hakea talouspalveluilla avoinna ollutta kesätyöpaikkaa. Onneksi sain kesätyöpaikan, sillä täällä on ollut kiva olla töissä. Aloitin työt toukokuussa Ostosta maksuun -prosessin parissa, jossa olen päässyt tekemään laskujen esikäsittelyä, niiden tarkastusta ja matkalaskujen käsittelyä. Sanoisin, että matkalaskujen käsittely on näistä lempityötehtäväni.

Töissä olen oppinut järjestelmällisyyttä ja huolellisuutta. Koska kesätyöntekijöille annetaan tilaa itsenäiselle työskentelylle, täytyy olla skarppina ja toimia huolellisesti, erityisesti etätöitä tehdessä. Laskuja käsitellessä on mielenkiintoista nähdä, minkälaisia hankintoja kaupunki tekee. Lisäksi ostoprosessien ymmärtäminen on ollut kiinnostavaa.

Talouspalveluilla on ollut todella kiva ja vastaanottavainen työyhteisö. Vakituiset työntekijät, perehdyttäjät, esihenkilöt ja muut kesätyöntekijät ovat olleet kivoja ja rentoja. Koen, että kaikkia kohdellaan tasavertaisesti kaikin puolin. Sanoisin, että kesätöissä parasta on ollut työyhteisö ja työkaverit. Koko porukka on tosi kiva!

Suosittelen ehdottomasti talouspalveluita kesätyöpaikaksi, koska työyhteisö on kiva. Työssä oppii paljon, ja alan opiskelijalle työ on varmasti hyödyllinen ja mukava kokemus.

Taika, 20 vuotta, Business Administration Amsterdamin yliopistossa

Päätin hakea talouspalveluihin töihin sukulaisen vinkkauksen kautta. Katsoin tarkemmin työpaikkailmoitusta ja kesätyöpaikka vaikutti mielenkiintoiselta. Työskentelen tällä hetkellä Myyntitilauksesta kassaan -prosessin parissa.

Työtehtäviini kuuluu myyntilaskutus, laskujen ja laskukopioiden lähettäminen, laskujen korjaaminen ja hyvittäminen sekä tilien täsmäytys myyntireskontran kanssa.

Omaan pitkän englanninkielisen taustan, joten on ollut mukava päästä oppimaan lisää ”bisnessuomea”. Olen oppinut myös käytännön taitoja sekä olemaan rohkeampi ja kysymään pienelläkin kynnyksellä apua. Parasta kesätöissä on ehdottomasti ollut kannustava sekä huomioiva työyhteisö, uuden oppiminen sekä palkitsemisen muodossa saadut Finnkinon leffaliput.

Kesätyö on ollut kokonaisuudessaan opettavainen kokemus sekä olen oppinut paljon käytännön taitoja sekä päässyt hyödyntämään opiskeluissa opittuja asioita. Työyhteisö on ollut myös joustava sekä ymmärtäväinen, joten kesällä on ollut aikaa tehdä paljon muutakin. Voin suositella kesätyöpaikkaa taloushallinnosta kiinnostuneille.

Esihenkilöiden mietteitä ja ajatuksia

Espoon kaupungin Talouspalveluihin palkataan joka vuosi useita kesätyöntekijöitä. Kesätyöntekijät perehdytetään tehtäviin, joissa he sijaistavat vakituisen henkilöstön kesälomia. He tuovat aina uutta ja tuoretta näkemystä työhömme. Heillä on innokkuutta ja motivaatiota työskennellä taloushallinnon tehtävissä. Aloitamme kesätyöntekijöiden rekrytoinnin ajoissa alkuvuodesta. Rekrytointiprosessi pidetään mahdollisimman sujuvana ja hakijoille mielekkäänä. Kesätyöntekijät ovat olleet pidettyjä ja heidän osaamistaan on kehuttu vakituisen henkilöstön keskuudessa. Olemme pystyneet tarjoamaan vaativimpiakin ja monipuolisia tehtäviä kesän aikana. Osa kesätyöntekijöistä on hakeutunut keikkatyöresursseihimme.

Kesäterveisin talouspalveluesihenkilöt Elisa, Heli, Jari ja Mira 

Kysyimme myös anonyymisti täytettävällä kyselyllä kesätöistä sekä niiden sujuvuudesta kokonaisvaltaisesti kaikilta 12 kesätyöntekijältämme. Arvosteluasteikkona kyselyssä toimi 0–5.

Kokonaisarvosanaksi talouspalveluille kesätyöpaikkana kesätyöntekijät äänestivät 4,55. Kesätöissä viihtymiselle kesätyöntekijät antoivat keskimääräiseksi arvioksi 4,3. Kyselyyn vastanneista myös 100 % koki saaneensa riittävän perehdytyksen työtehtäviin ja, että heitä kohdellaan samanvertaisesti kuin vakituisia työntekijöitä. 100 % vastanneista suositteli talouspalveluita kesätyöpaikkana.

Espoon kaupunki on mukana Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisössä. Yhteisön tavoitteena on edistää vastuullisuutta työpaikalla. Lue lisää Vastuullinen kesäduuni -kampanjasta(ulkoinen linkki).

Kirjoittajat: Mikko Höytö, kauppatieteiden opiskelija Tampereen yliopistossa ja Laura Lehtiö, kauppatieteiden opiskelija Jyväskylän yliopistossa.

Espoon kaupunki tarjosi tänä vuonna kesätöitä noin 400 nuorelle.

  • Töissä Espoolla