Ukrainalaiset perheet kohtasivat taidetyöpajoissa

7.8.2023 6.00
Pyödän äärelle kokoontuneita aikuisia ja lapsia askartelemassa.
Kuva: Nadiia Fedorova

Espoon kulttuuripalvelut järjesti viikoittaisia maksuttomia taidetyöpajoja ukrainalaisille ja suomalaisille perheille syksyllä 2022 ja keväällä 2023 eri puolilla Espoota osana Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimaa Taidetoimintaa pakolaisperheille -hanketta.

Ukrainalaiset ja suomalaiset lapset sekä vanhemmat pääsivät yhdessä luovan toiminnan äärelle yhteensä 21 työpajassa, jotka keskittyivät vuorollaan aina johonkin taiteenlajiin. Työpajoja järjestettiin muun muassa tanssista, sirkuksesta, kuvataiteesta ja askartelusta. Työpajoja ohjasivat sekä suomalaiset että ukrainalaiset taiteilijat ja taidepedagogit, jotka ohjaamisen lisäksi tukivat osallistujia löytämään keinoja ilmaista tunteita, ideoita ja toiveita taiteen avulla.

Työpajoilla haluttiin tarjota perheille mahdollisuus hengähtää arjesta, kohdata muita perheitä ja purkaa tunteita. Muun muassa espoolaisten taiteen perusopetusta tarjoavien oppilaitosten tiloissa, Helinä Rautavaaran museossa ja Nihtisillan vastaanottokeskuksen tiloissa järjestetyt työpajat tutustuttivat osallistujat myös Espoon taideharrastusmahdollisuuksiin ja kulttuuritarjontaan. Työpajoilla haluttiin lisäksi tarjota ukrainalaisille ja ukrainalaistaustaisille taiteilijoille työtilaisuuksia sekä kontakteja mahdollisiin työpaikkoihin.

”Työpajoihin osallistuneet perheet ja lapset olivat hyvin onnellisia siitä, että heillä oli mahdollisuus viettää aikaa yhdessä hauskan tekemisen äärellä sekä oppia espoolaisista taidetoimijoista ja -tiloista. Muutama lapsi löysi työpajojen kautta väylän säännöllisen harrastamisen pariin. Hankkeessa työllistyi lisäksi kahdeksan ukrainalaista taiteilijaa, joista osalle avautui säännöllinen työmahdollisuus opettamisen ja ohjaamisen parista. Kaiken kaikkiaan hanke osoitti, että tällaiselle toiminnalle, jossa osallistumisen kynnys on hyvin matala, on tarvetta.” kertoo hanketta koordinoinut, Ukrainasta kotoisin oleva taiteilija ja projektisuunnittelija Sofiia Yakovyshyna.

Hyvien kokemusten kannustamana toiminnalle on suunniteltu jatkoa tulevana syksynä, jos toiminnan rahoitus varmistuu. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimaa Taidetoimintaa pakolaisperheille -hanketta rahoittaa Suomen kulttuurirahasto. Hankkeen puitteissa myös Lasten kulttuurikeskus Aurora on järjestänyt toimintaa ukrainalaisille perheille Espoossa.

  • Ukraina