Tapiolassa avataan kaksi uutta väliaikaista kulkureittiä syyskuussa

30.8.2023 7.38Päivitetty: 30.8.2023 11.03

Espoon kaupunki on yhdessä alueella toimivien rakennustyömaiden ja telinetoimittajien kanssa tehnyt järjestelyjä Merituulentien ja Itätuulenkujan välisten tilapäisten jalankulkuyhteyksien parantamiseksi.

Kartta näyttää Tapiolan uusien väliaikaisreittien sijainnit. Syyskuussa käyttöön otettavat uudet reitit ovat Sammonsillan jatke sekä porrasyhteys Tuulikinsillalta maantasolle ja edelleen Itätuulenkujalle. Muut kartan reitit ovat käytössä jo nyt.

Tapiolassa avataan syyskuun aikana kaksi uutta kulkureittiä, jotka korvaavat kesällä puretut väliaikaissillat. Sammonsillan jatkeeksi Itätuulenkujan yli on tehty tilapäinen puurakenteinen silta. Puusillan rakennustyöt ovat vielä kesken, vaikka silta näyttääkin alaspäin jo valmiilta. Puusillalta kulkureitti yhdistyy telinesiltoihin, joiden avaaminen edellyttää vielä parannustöitä. Puusilta korvaa puretun läntisen telinesillan, joka johti Merituulentorilta Itätuulenkujan etelälaidalle Omnian toimipisteen viereen.  

Toinen uusi väliaikainen yhteys tulee kulkemaan Tuulikinsillan eteläpäästä Itätuulenkujalle. Tuulikinsillalta on rakennettu portaat maantasolle, johon tehdään työmaa-alueen kiertävä kulkuyhteys Itätuulenkujalle. Yhteys otetaan käyttöön syyskuun alkupuolella. Portaiden teräsosien toimitukset viivästyivät kesällä, mikä on viivästyttänyt valmistumista. Uusi yhteys korvaa puretun telinesillan, joka johti Tuulikinsillalta Itätuulenkujalle ja Helmakujalle. 

Uusien yhteyksien avaamisen jälkeenkin on mahdollista kulkea Itätuulenkujan katutasoa pitkin. Siellä kulku onnistuu esimerkiksi lastenvaunujen kanssa ja polkupyörää taluttaen koko matkan Tapiolantieltä Etelätuulentielle. Itätuulenkujalta pääsee Helmakujalle, josta pääsee hissillä metrolle, bussiterminaaliin ja kauppakeskus Ainoaan. Itätuulenkujalta pääsee Tuulimäen liikuntatiloihin ja liikuntatilojen edestä portaita pitkin Revontulenpolulle. 

Esteetön yhteys Länsiväylän suunnasta Tapiolan keskustaan kulkee Tuuliniitynpolun kautta. 

Myös Tuulimäki-kujan kohdalle suunnitellaan uutta väliaikaista siltaa. Se pyritään saamaan käyttöön syksyn aikana. 

Itätuulenkujan etelälaidalla olevat telinekulkuyhteydet ovat käytössä niiltä osin, kun niitä pitkin kuljetaan asuintalojen porraskäytäviin ja liiketiloihin, mutta läpikulku on ollut estettynä toukokuusta saakka. Telineisiin on tehty parannuksia ulkopuolisessa tarkastuksessa esiin tulleiden havaintojen osalta. 

Lopullisten kulkureittien valmistumista pyritään nopeuttamaan 

Espoo etsii ratkaisuja, joilla voitaisiin nopeuttaa lopullisten kulkureittien valmistumista Merituulentien ja Itätuulenkujan välillä. Alueella on useita työmaita, mikä joudutaan huomioimaan lopullisten kansien toteuttamisaikataulussa. Tilapäisiä siltoja on ollut käytössä, koska on haluttu tarjota mahdollisimman esteettömät ja sujuvat kulkuyhteydet rakennustöiden aikana. 

Kaupunki sulki kaikki alueen väliaikaiset sillat 11.5. tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Väliaikaiset telinesillat päätettiin purkaa kesän aikana ja korvata syyskuussa avautuvilla uusilla väliaikaisilla kulkureiteillä. 

Tapiola