Espoon kaupungin digitalisoituvan liikunnan ja urheilun hankkeen toisen kierroksen pilotit on valittu

11.7.2023 6.19Päivitetty: 20.9.2023 5.22
Mies pelaamassa ajosimulaattorilla.
Pilottihankkeissa hyödynnetään digitaalisuutta ja urheilua monilla tavoilla. Mukana on esimerkiksi e-urheilua, hyvinvointisovelluksia sekä liikuntapelejä.Kuva: Cave Entertainment Oy

Pilottihankkeiksi on valittu Paralympiakomitean ratakelaussimulaattorin kehittävä kokeilu, Cityspottingin digitaalisuuden avulla luontoon kutsuva “Espoon löytöretki”, Rounds GG:n liikuteltavat e-urheilupuitteet tarjoava kokeilu, MARKED:in opiskelijoiden hyvinvointiin keskittyvä applikaatio, Cave Entertainmentin liikuntaa ja lisättyä todellisuutta yhdistävä kiertue, Rehaboo!:n aktivointi- ja kuntoutuspeli sekä Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL ry) moderaattorikoulutuksen kehittävä hanke.

Valitut kokeilut yhdistävät liikunnan, urheilun, hyvinvoinnin sekä digitaalisuuden. Ne mahdollistavat uusia tapoja harrastaa ja liikkua sekä tarjoavat digitaalisia ratkaisuja liikuntaan liittyviin haasteisiin.

Kaikki pilotit ovat osa Espoon kaupungin toteuttamaa Euroopan Unionin PPPA-hanketta, jonka tavoitteena on kasvattaa Espoon osaamista urheilun digitalisoitumisessa, parantaa alueen liikuntatoimijoiden edellytyksiä hyödyntää digitaalisuutta sekä aktivoida asukkaita sellaisin tavoin, jotka he kokevat omikseen. Hanketta rahoittaa Euroopan unioni.

Pilottiprojektit toteutetaan syksyn aikana. Hankkeen projektipäällikkö Kimmo Leinonen on iloinen siitä, että pilotit ovat keskenään erilaisia ja kehittävät ratkaisuja eri kohderyhmille.

”Toisen hakukierroksen hakemukset olivat todella laadukkaita ja niiden avulla pääsemme taas askeleen lähemmäksi digitaalisen liikunta- ja urheilukulttuurin ymmärtämistä. Haluamme, että mahdollisimman moni espoolainen pääsee kokemaan uutta digitaalisen liikkumisen ja urheilun parissa”, Leinonen kertoo.

Pilottihankkeiden taustalla halu kehittää yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia digitaalisten ratkaisujen avulla

Kaikki pilottivaiheeseen valitut hankkeet hyödyntävät digitaalisuutta hieman eri tavoin. Lue alta kaikkien pilottihankkeiden esittelyt.

Paralympiakomitea: Yhdenvertaisen ratakelaussimulaattorin kehittäminen

“Suomen Paralympiakomitea on valtakunnallinen urheilu- ja liikuntajärjestö liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille ja dialyysissä oleville henkilöille. Yhdistyksen visiona on avoin ja yhdenvertainen, urheileva ja liikkuva Suomi.

Espoon kaupungin kanssa toteutettavan hankkeen tavoitteena on edistää yhdenvertaista e-urheilua erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemaan asennekasvatusta, tietoisuutta sekä yhdenvertaisuuden toteutumista. Yhdenvertaisuus on Paralympiakomitean ydinarvo.

Hankkeessa Paralympiakomitea kehittää tapahtumissa pilotoitavan uuden yhdenvertaisen ratakelaussimulaattorin, jota voi käyttää kuka tahansa, riippumatta siitä onko henkilöllä vammaa vai ei.”

Paralympiakomitean fiilikset pilottivalinnasta: “Olemme todella innoissamme tämän pilotin käynnistämisestä! Digitaalisen ratkaisun myötä ratakelaussimulaattori on hyvin saavutettavissa ja parantaa myös mahdollisuuksia harrastaa ja innostua liikkumaan e-urheilun ja digitalisoituvan liikunnan ja urheilun keinoin.”

Cityspotting: Espoon löytöretki

“Cityspottingin “Espoon löytöretki”-pilotti sisältää yli 100 jännittävää spottia ympäri Espoota. Spotit ovat paikkoja, joihin suunnistetaan selainpohjaisen sovelluksemme karttaa käyttäen. Kyseessä on ultimaattinen Espoo-löytöretkipalvelu paikallisille. Tavoitteemme ovat espoolaisten liikkuminen Espoon eri puolilla, Espoon pitovoiman lisääminen ja upean yhteistyön tekeminen Espoon kaupungin kanssa!”

Cityspottingin fiilikset pilottivalinnasta: “Olemme erinomaisilla fiiliksille pilotin osalta. Ensinnäkin Espoon kaupunki on meille tärkeä yhteistyökumppani, ja odotamme tältä yhteistyöltä paljon. Toisekseen Espoo on täynnä upeita mysteeripaikkoja, ja odotamme kovasti, että pääsemme esittelemään niitä. Eli laitetaan hihat heilumaan!”

Rounds GG: Liikuteltavat e-urheilutilat

“Pilottimme laajentaa merkittävästi digitaalisen peliharrastuksen edellytyksiä Espoossa tarjoamalla joustavasti paikasta toiseen liikuteltavat, ergonomiset ja huippuvarustellut pelipisteet koneineen, näyttöineen ja oheislaitteineen kunnan toimijoiden ja kuntalaisten käyttöön. Pelipiste voidaan pystyttää jopa minuuteissa mihin tahansa tilaan.

Pilotti avaa mahdollisuuden digitaalisen peliharrastuksen kokeiluun tai opetukseen erittäin matalalla kynnyksellä. Voimme tarjota pelipisteen yhteydessä e-urheilun ammattilaisten ohjausta, opetusta tai oheistoimintaa.”

Rounds GG:n fiilikset pilottivalinnasta: “Pilottiprojektin toteuttaminen antaa meille ensiarvoisen tärkeää tietoa toiminnan kehittämiseksi ja laajentamiseksi.  Olemme erittäin innoissamme projektista ja kiitollisia siitä, että tällainen mahdollisuus tarjoutui.

MARKED: Opiskelijoiden hyvinvointiin keskittyvä applikaatio

“MARKED pilottihankkeen tavoitteena on innostaa Espoossa asuvia opiskelijoita liikkumaan, tehdä kaupungin liikuntapalveluita tunnetuksi sekä kannustaa palvelun käyttäjiä elämäntaitojen ja sosioemotionaalisten taitojen oppimisen pariin. MARKED on applikaatio, joka tuo sosioemotionaalisten taitojen oppimisen sekä liikuntapalveluihin osallistumisen jokaisen käyttäjän saataville innovatiivisin tavoin. Käyttäjän opetellessa tärkeitä elämäntaitoja applikaation tarjoamien ohjelmien kautta, kerää hän pisteitä, joita voi hyödyntää erilaisiin liikuntapalveluihin kuten uimaan tai kuntosalille menemiseen. Applikaation innovatiivinen pistemalli tasa-arvoistaa liikuntamahdollisuuksia, tekee palveluita tunnetuksi sekä madaltaa kynnystä osallistua ja kokeilla.

Hankkeen aikana seurataan digitaalisen palvelun ja pelillistämisen vaikuttavuutta liikuntapalveluiden käytön ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämisessä. Pilottihankkeeseen valitaan mukaan yksi paikallinen lukio, ammatillinen oppilaitos tai nuorisoseura ja hanke toteutetaan heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana. Palvelun vaikuttavuutta käyttäjän näkökulmasta tutkitaan keräämällä aineistoa ennen hanketta ja sen jälkeen.”

MARKED:in fiilikset pilottivalinnasta: “Olemme hyvin innoissamme alkavasta hankkeesta ja odotamme innolla sen tuomia tuloksia. Erityisesti odotamme näkevämme, miten pelillistetyin tavoin opiskelijoiden osallisuutta jo olemassa oleviin palveluihin voidaan lisätä, kun samalla keskitytään myös sosioemotionaalisten ja elämäntaitojen vahvistamiseen. On hienoa, että Espoo haluaa olla edelläkävijä e-urheilutoiminnassa ja ottaa rohkeasti kokeiluun erilaisia ratkaisuja!”

Cave Entertainment: Beat Saber –kiertue

“VR on Tour -hanke yhdistää liikunnan sekä pelaamisen
uudella ja hauskalla tavalla kaikille, jotka eivät ole aikaisemmin
tutustuneet virtuaalisentodellisuuden saloihin. Luomme tapahtumasarjan,
jossa nuoret pääsevät kokoontumaan yhteen sekä nauttimaan liikunnan ja
pelaamisen ilosta!”

Cave Entertainmentin fiilikset pilottivalinnasta: “Aivan loistavaa päästä starttaamaan tämä pilotti rakkaaseen kotikaupunkiimme. Pääsemme yhdessä rikkomaan rajoja ja totuttamaan innovatiivisia tapahtumia. Emme malta odottaa kiertueen starttaamista!”

Rehaboo!: Aktivointi- ja kuntoutuspeli

“Rehaboo! Active on uusi aktivointi- ja kuntoutuspeli, jossa pelaajan keho toimii peliohjaimena. Peli käyttää pilvipohjaista tekoälyä liiketunnistukseen ja -analysointiin, joten pelaaminen onnistuu kannettavalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella, ja laitteen kamera tunnistaa pelaajan kehon liikkeet. Liikkeillä ohjataan pelihahmoa, avataria, pelimaailmassa.”

Rehaboo!:n fiilikset pilottivalinnasta: “Mahtavilla fiiliksillä kohti pilottia. Odotamme innolla mukaan lähtevien kirjastojen kautta saatavia oppeja peliemme vaikutuksista.”

SEUL ry: Moderaattorikoulutus

“Pilottiprojektin tuloksena on moderointikoulutus. Moderaattorin tehtävä on valvoa internetissä käytävää keskustelua, mikä elektronisen urheilun parissa voi tarkoittaa esimerkiksi pelilähetysten yhteydessä käytävää chat-keskustelua tai eri yhteisöjen omilla alustoilla tapahtuvaa keskustelua. Projektin tavoitteena on koulutta henkilöitä toimimaan moderaattoreina näillä alustoilla ja tätä kautta tukea syrjimättömyyttä e-urheilun kentällä. Koulutus pilotoidaan Espoossa. Osallistuminen koulutukseen ei vaadi mitään ennakkotietoja tai -taitoja, vaan koulutus voi tarjota uudenlaisen mahdollisuuden toimia e-urheilun kentällä.”

SEUL ry:n fiilikset pilottivalinnasta: “Pilottia lähdetään toteuttamaan todella odottavin tunnelmin! Koulutuksen rakentaminen tulee vaatimaan paljon työtä, mutta koska pilotilla tavoitellaan lisää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon teeman parissa kouluttautuneita sekä sen myötä taas hieman syrjimättömämpää harrastus- ja työkenttää, niin tavoiteltava lopputulos on kaiken sen työn arvoista. Jokainen teko, joka vie toimintakulttuuria turvallisempaan suuntaan, on arvokas.”

Modernizing sport to foster a new active generation -hanke

  • Hankkeen tavoitteena on luoda pohjaa tulevaisuuden harrastamiselle. Uudet teknologiat vaikuttavat urheilu- ja liikuntalajeihin ja digitaaliset palvelut mahdollistavat uusien harrastustapojen ja ilmiöiden synnyn.
  • Digitalisoituvan liikunnan ja urheilun hanke edistää digitaalisten ilmiöiden vaikuttavuutta, parantaa kuntalaisten mahdollisuuksia harrastaa sekä mahdollistaa digitaalisten ilmiöiden kokeilut.
  • Hanketta koordinoi Espoon kaupungin Liikunta ja urheilu. Hankkeessa tehdään vahvaa yhteistyötä Elinvoiman tulosalueen sisällä ja oppimisen polun toimijoiden kanssa. Euroopan unioni rahoittaa hanketta.
  • Pilottia voi ehdottaa yksittäinen kuntalainen, yritys, kaupungin sisäinen organisaatio tai yhdistys. Pilottihanke on pienimuotoinen, lyhyt projekti, joka tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uudenlaisia toimintoja tai uusia yhteistyötapoja. Pilottihaun avautumisesta ilmoitetaan hankkeen nettisivuilla.
  • Osallistuminen
  • Nuorisopalvelut
  • Yrittäjyys