Rantavalvonta alkaa Espoon uimarannoilla tiistaina 6.6.2023

5.6.2023 12.15Päivitetty: 7.6.2023 13.02
Valokuvassa näkyy uimaranta, jolla on paljon ihmisiä. Sää on aurinkoinen.
Kuva: Vessi Hämäläinen

Rantavalvojat työskentelevät Hanikan, Haukilahden, Kivenlahden, Klobbenin, Matinkylän, Oittaan ja Westendin uimarannoilla. Näiden lisäksi Espoossa pieniä uimarantoja, joilla ei ole valvontaa. Uimarantojen valvonta jatkuu 13.8. asti.

Tänä kesänä työskentelevät rantavalvojat kokoontuivat Leppävaaran uimahalliin kouluttautumaan ennen rantavalvontakauden alkamista. Yhteensä valvojia on noin 40.

Rantavalvojat harjoittelivat uima-altaassa vesipelastustaitoja, kuten uimarenkaan heittämistä ja muiden pelastusvälineiden käyttöä sekä erilaisia raahausotteita, joilla ihmisiä kuljetetaan vedessä.

Koulutukseen kuului myös ensiapua ja vaatimuksena rantavalvojana työskentelylle onkin EA1-ensiapukurssin suorittaminen. Rantavalvojat harjoittelivat kylkiasentoon laittamista, elvytystä, tajuttomuuden tunnistamista sekä siteiden laittamista.

Muistutus: ”Rantavalvojat eivät ole lapsenvahteja”

Rantavalvojat osaavat puuttua riskitilanteisiin jo ennen niiden muuttumista vaaratilanteiksi. He varmistavat, ettei rannalla synny häiriötilanteita ja että uiminen kaikille on turvallista. 

Jos joku on esimerkiksi uimassa liian kauas, rantavalvojat ohjaavat uimarin takaisin lähemmäs rantaa. He tuntevat rannan ja sen vaaranpaikat.

”Rantavalvojat ovat aina paikalla ja apuna valvomassa. Aina saa tulla kysymään neuvoja”, uimarantakoordinaattori Janne Törmänen kertoo.

Hän haluaa kuitenkin muistuttaa, että rantavalvojat eivät ole lapsenvahteja. Vaikka uimarannalla on valvonta, vastuu lapsista on ensi sijassa mukana olevilla aikuisilla.

Tervetuloa rannoille viettämään hauskoja ja turvallisia kesäpäiviä!

Haluatko tarkistaa uimarantojen vesien lämpötilan tai levätilanteen? Ajankohtainen tieto päivitetään aina sivulle ulkoliikunta.fi(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Rantavalvojat harjoittelivat pienryhmissä elvyttämistä ennen rantavalvontakauden alkamista.Kuva: Ronja Määttä