Valtakunnallista Lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään 15.–21.5.2023

4.5.2023 9.03Päivitetty: 4.5.2023 13.22
Lastenkulttuurin juhlaviikko kuvitus
Kuva: Lastenkulttuurin liitto

Lastenkulttuurin juhlaviikkoa voi juhlia osallistumalla omalla paikkakunnalla järjestettävään ohjelmaan tai viettää sitä omalla tavalla koulussa, päiväkodissa, kirjastossa, taidemuseossa, harrastuksessa tai kotona.

Valtakunnallista Lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään tänä vuonna 15.–21.5.2023. Lastenkulttuurin juhlaviikkoa voi juhlia osallistumalla omalla paikkakunnalla järjestettävään ohjelmaan tai viettää sitä omalla tavalla koulussa, päiväkodissa, kirjastossa, taidemuseossa, harrastuksessa tai kotona. Osa juhlaviikon ohjelmasta on saatavilla myös verkossa. Lastenkulttuurin juhlaviikon ohjelman tuottavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenet ympäri Suomen. Sisältöjä on sirkuksesta sanataiteisiin ja tanssista teatteriin sekä työpajoista näyttelyihin ja esityksiin. Ohjelma on suunnattu lapsille, nuorille ja perheille. Ohjelmaa on tarjolla eri kielillä ja suurin osa tapahtumista on maksuttomia.

Juhlaviikko alkaa Lastenkulttuurin juhlapäivästä 15.5., joka on myös Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton 8-vuotissyntymäpäivä. Lastenkulttuurikeskusten verkoston tarina alkaa kuitenkin jo huomattavasti kauempaa, kahden vuosikymmenen takaa, jolloin valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten asiantuntijaverkosto Taikalamppu perustettiin. Opetusministeriö linjasi lastenkulttuuripoliittisessa ohjelmassa vuonna 2003 yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista lastenkulttuurikeskusten monipuolisen osaamisen kehittämisen ja toiminnan edistämisen sinne, missä sitä ei vielä ole. Ministeriön linjaus on tuottanut tulosta, ja Suomessa on tällä hetkellä maan laajuinen lastenkulttuurikeskusten verkosto ja niiden toimintaa edistävä Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Niin silloisen Taikalamppu-verkoston kuin nykyisen Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnan keskiössä on aina ollut lapsi, hänen maailmansa ja paikkansa yhteiskunnassa. Siksi Lastenkulttuurin juhlaviikolla ei ainoastaan tuoda lastenkulttuurin tapahtumia ja toteuttajia esille, vaan tehdään myös lasten ja nuorten taidetta ja kulttuuriin osallistumista näkyväksi. Esimerkiksi maanantaina 15.5. kaikille avoimen Taideviestin myötä lasten ja nuorten oma taide nostetaan esille sosiaalisessa mediassa.

"Jos nyt jotain, niin lapsia ja lastenkulttuuria pitää juhlia! Koko Suomi on täynnä upeita lastenkulttuuritekoja. Taide ja kulttuuri kasvattaa, vahvistaa luovaa ajattelua sekä antaa lapsille mahdollisuuden tulla näkyväksi omana itsenään. Me Lasten kulttuurikeskus Aurorassa pidetään lippua korkealla saavutettavan ja luovan lastenkulttuurin puolesta!" muistuttaa lastenkulttuurikoordinaattori Johanna Kallioaho Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalveluista.

Lastenkulttuurin juhlaviikon ohjelma löytyy osoitteesta lastenkulttuurinjuhlaviikko.fi(ulkoinen linkki)

Juhlaviikkoa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, jonka tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua itselle mieluisaan, laadukkaaseen taide- ja kulttuuriharrastukseen sekä tuottaa omaa taiteellista sisältöä. Liiton 36 varsinaista jäsentä tuottavat saavutettavaa lastenkulttuuria eri puolilla Suomea tarjoten näin lapsille ja nuorille hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin.

Lasten kulttuurikeskus Aurorassa lastenkulttuurin ilosanomaa juhlitaan Superteatteri Entten Tentten -esityksen myötä ti 16.5. klo 10.

Lauantaina 20.5. vietetään Entisaikaa, kevään taikaa luontopajaa pihalla klo 10-14 sekä Espoon kaupunginmuseo KAMUn Träskända kierros lapsille klo 12 (ennakkoilmoittautumiset)

Kuvataidekerhon oppilaiden kevätnäyttely Eläimiä taidetalolla, näyttelyyn voi tutustua 9.-20.5. ma-pe klo 9-16 sekä lauantaisin tapahtumien yhteydessä.

Eläköön lastenkulttuuri!

  • Lasten kulttuurikeskus Aurora
Espoon keskus