“Rauha ei ole loppu vaan tie lopulliseen päämäärään."

2.5.2023 10.26
panelistit istuvat lavalla
Kuva: Eevamaija Roininen

Veteraanien päivänä 27.4. Alppilan lukio järjesti paneelikeskustelun osana Unesco Uusimaa-verkoston Rauha ja oikeudenmukaisuus-teemaviikkoa. Rauha ja oikeudenmukaisuus on yksi YK:n Agenda2030-tavoitteista ja sen valitsivat tämänvuotisen teemaviikon aiheeksi Unesco-toiminnassa mukana olevat opiskelijat ja oppilaat yhdestätoista eri Unesco Uusimaan koulusta. 

Paneelissa oli mukana neljä asiantuntevaa keskustelijaa, jotka tarkastelivat rauhan ja oikeudenmukaisuuden teemaa kukin omasta ammatillisesta näkövinkkelistään, mikä teki keskustelusta todella antoisan. 

Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta oli mukana sotilaan etiikasta väitellyt ja Afganistanissa rauhaturvaajana palvellut sotatieteen tohtori Janne Aalto. CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundationista panelistina oli Naiset ja rauhanvälitys- sekä digitaalinen rauhanvälitys-tiimin päällikkö Johanna Poutanen, joka on tehnyt dialogi- ja rauhavälitystyötä yli 15 vuotta muun muassa Nepalissa ja Etelä-Sudanissa. 

Rauhankasvatuksen näkökulmaa edusti Rauhankasvatusinstituutin toiminnanjohtaja Riikka Jalonen ja pakolaisten näkökulmaa toi esille Petra Rahikainen Ukrainasta sotaa paenneita auttavasta Kaivo Espoo ry:stä. 

Kaitaan lukiolta paneelikeskustelua paikan päälle seuraamaan pääsi ryhmä toisen vuoden opiskelijoita. Tässä heidän mietteitään keskustelusta. 

Kaitaalaiset arvostivat panelistien asiantuntemusta, mutta kiitosta tuli myös Alppilan lukiolle järjestelyistä. Paneelin juontajina toimi kaksi Alppilan lukion opiskelijaa, jotka ohjasivat keskustelua taitavasti eteen päin. 

“Paneelissa esitettiin monipuolisesti tietoa ja mielipiteitä liittyen rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen. Asiantuntijat selvästi tiesivät mistä puhuivat, ja paneeli toteutettiin todella ammattimaisesti ja asiallisesti.”

Janne Aallon kuvaus rauhanturvaajan työstä herätti ajatuksia. 

“Mieleen jäi esimerkiksi Afganistanin sodan asioista ja sodan vaikutuksista maan ihmisiin.”

“Janne Aallon kommentit sodan oikeudenmukaisuudesta olivat kiinnostavia. Esimerkiksi hän sanoi, että joskus sota voi estää jotain tuhoisampaa tapahtumasta. Myös jos sodalla voi saavuttaa jotain, kuten itsenäisyyden pitämisen, niin oman maan puolustaminen on oikeutettua. Yleisesti se tarvitsee hyvän syyn.”

Parhaiten mieleen jäi se, että tulevaisuus tulee olemaan vähemmän negatiivinen ja se, että rauhanturvaajan työ saattaa olla välillä tylsää ja pelkkää odottelua.”

“Se jäi mieleen, kun Janne Aalto selitti sen arjesta ja että "tylsyys tarkoittaa hyvää".”

Se, kuinka auttaa sotapakolaisia parhaalla tavalla, on mietityttänyt ja siihen saatiin vastauksiakin.

“Paaneli oli hyvinkin kiinnostava, opettavainen ja samalla erityinen kokemus. Keskustelua käytiin monista eri näkökulmista olevia mielipiteitä ja ajatuksia. Kiinnostavaa oli erityisesti sodan aiheesta puhuminen. Nimittäin aihe on tällä hetkellä olennainen ja merkittävä. Varsinkin nyt Ukrainan sodan suhteen. Mielenkiintoista oli myös, kun esille tuotiin miten juuri me oppilaat voimme auttaa tälläisten asioiden kanssa. Petra Rahikainen toi hyvin esiin, miten voimme jokainen monipuolisesti kaikilla omilla taidoillamme ja vahvuuksillamme auttaa.”

“Auttaminen ei ole vain lahjoittamista. Jokainen voi keksiä omalaatuisen tavan auttaa.”

Paneeli tarjosi ehkä myös hieman helpotusta maailmantuskaan, ainakin jos pystymme hyväksymään oman epätäydellisyytemme ja silti uskomaan parempaan maailmaan. 

“Minulle jäi mieleen se, että vaikka tulevaisuuden näkymä on tällä hetkellä enemmän negatiivinen kuin positiivinen, niin avun antaminen on aina askel lähemmäs rauhallisempaa maailmaa.”

“Ihmisten epätäydellisyys estää täysin oikeudenmukaisen maailman kehittynmistä.”

“Rauha ja oikeudenmukaisuus on monimutkainen asia johon ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaikka se saattaisikin meistä tuntua niin.”

"Rauha ei ole loppu vaan tie lopulliseen päämäärään."

 

Eevamaija Roininen

 

  • Kaitaan lukio
Espoonlahti