Historiaa ja tulevaisuutta Ahvenanmaalla

25.5.2023 6.11Päivitetty: 25.5.2023 10.30
opiskelijat seisovat mäellä ja takana on meri
Bomarsundin linnakkeellaKuva: Juha Ruotsalainen

12 Kaitaan lukion opiskelijaa ja kolme ruotsin opettajaa teki toukokuussa 2023 kolmipäiväisen opintomatkan Ahvenanmaalle. Opintomatka oli osa Svenska kulturfondenin rahoittamaa Hallå Två -hanketta Enade vi förstå. Lisäksi saimme matkaa varten Pohjola-Nordenin apurahan.

Suunnittelimme opintomatkan ohjelmaa laaja-alaisen oppimisen ja oppiaineita yhdistävästä näkökulmasta ja antaa tietoa opiskelijoille koulutusmahdollisuuksista ja työelämästä omaa tulevaisuutta varten. Opetussuunnitelman tavoitteena on myös tuoda näkyväksi kieliä monipuolisesti ja että opiskelijat oppivat toimimaan molemmilla kotimaisilla kielillä.

Matkamme käynnistyi kierroksella Ahvenanmaan merkittävimpiin historiallisiin kohteisiin: Bomarsundin vierailukeskukseen ja linnoitukseen, Kastelholman linnaan ja Vita björn -vankilaan. Meillä oli oma opas, joka kertoi sekä ruotsiksi että suomeksi Ahvenanmaan historiasta ja sen yhteiskunnallisista erityispiirteistä. Elinkeinoelämään tutustuimme Taffel-tehtailla. Ensimmäisen päivän iltaohjelmana oli kaupunkisuunnistus Maarianhaminassa, jossa syvennettiin paikallistietoutta.

”Parasta oli mielestäni Maarianhaminaan ja Ahvenanmaan kulttuuriin tutustuminen sekä ajanvietto kavereiden kanssa.”

Toisen matkapäivän käytimme korkeakoulu- ja oppilaitosvierailuihin. Aamulla menimme tutustumaan Högskolan på Åland -ammattikorkeakouluun, jossa kuulimme koulun opintotarjonnasta ja tutustuimme koulun tiloihin; kohokohtana oli kaikilla mahdollisuus päästä kokeilemaan navigaatiosimulaattoreita, joita käytetään merikapteenin opintolinjalla.

”Högskolan på Åland'in simulaattorit olivat hyvin hauskoja. Suoritin suositellun reitin täysin itse ja tunsin että opin simulaattorin toiminnan hyvin nopeasti.”

Iltapäivän vietimme Ålands lyceumissa, jossa saimme kuulla monipuolisesti lukio-opiskelusta Ahvenanmaalla sekä erilaisista opiskelijaperinteistä. Kirjastonhoitaja esitteli ahvenanmaalaista kirjallisuutta ja kirjailijoita sekä kertoi lukion kirjastokurssista ja lukemaan kannustavista hankkeista mm. lukuviikosta ja kirjapiiristä. Suomen kielen tunnilla opiskelijamme tekivät erilaisia interaktiivisia suullisia harjoituksia, välillä suomeksi ja välillä ruotsiksi.

”Oivalsin, että Ahvenanmaalla olisi todella helppo oppia ruotsia, koska kaikki osaavat siellä vähän suomeakin. Silloin ei jännitä niin paljon. Voisin ehkä jopa tulevaisuudessa lähteä kesällä Ahvenanmaalle kesätöihin.”

”Ahvenanmaalla vieraileminen, opiskelu tai asuminen tuntuu nyt oikealta mahdollisuudelta.”

”Opin siis oman kokemuksen kautta, että pitää kokea asiat itse ennen kuin voi tehdä niistä olettamuksia.”

Ennen kotiin paluuta viimeisenä matkapäivänä kävimme vielä Ahvenanmaan merenkulkumuseossa ja Pommern -laivassa. Paluumatkalla kotiin Viking-laivalla osallistuimme ruotsinkieliselle laivan esittelykierrokselle, jolla kuultiin myös tietopaketti (kesä)työmahdollisuuksista ja yleisesti eri ammateista laivalla.

Ensi lukuvuonna tarkoituksenamme on jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä ahvenanmaalaisten koulujen kanssa ja toivomme saavamme myös Ålands lyceumin opiskelijoita ja opettajia vastavierailulle Matinkylän lukioon. Opettajien kokemuksen ja opiskelijoilta saadun palautteen perusteella näemme, että tällaiset opintomatkat ovat toimiva tapa vahvistaa opiskelijoiden pohjoismaista identiteettiä, parantaa kielitaitoa ja luoda suhteita ruotsia äidinkielenään puhuviin nuoriin.

Anna-Maija Mäkinen, Hanna Kaisa Hukio ja Juha Ruotsalainen

 

 

 

 

LaivasimulaattorissaKuva: Anna-Maija Mäkinen
  • Kaitaan lukio
Espoonlahti