Espoo Innovation Day tutustutti suurlähettiläät Espoon innovaatioyhteisöön

31.5.2023 7.13
Ryhmäkuva Suomessa suurlähetystöään pitävistä suurlähettiläistä Hanasaaressa.
Espoo Innovation Day järjestettiin Hanasaaressa Espoossa. Kuva: Vessi HämäläinenKuva: Vessi Hämäläinen

Jätettä hyödyntävä biopolttoaine, kvanttitietokoneet, uudenlaiset tekstiilikuidut, 5G, 6G – Espoossa tehdään innovaatioita, joita maailma tarvitsee. Espoo Innovation Day kokosi suurlähettiläitä lähes 50 maasta tutustumaan, mikä tekee Espoosta ainutlaatuisen innovaatioyhteisön.

Radikaali, monialainen luovuus ja yhteistyö ovat Espoon ja erityisesti Otaniemien ja Keilaniemen alueen kulmakiviä innovaatioyhteisössä, jonka merkitys Suomen kansantaloudelle ja koko maailmalle on merkittävä.

”Onnistumme kaupunkina niissä asioissa, mihin saamme asukkaat, yritykset, sekä koulutus- ja kehittämiskumppanimme – koko yhteisön – mukaan”, totesi heti tilaisuuden alkuun Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Tähän kaikkeen pääsivät tutustumaan Suomessa lähetystöään pitävät ulkovaltojen suurlähettiläät 30.5.2023 pidetyssä Espoo Innovation Dayssa. Tapahtuman järjesti Espoon kaupunki ja Enter Espoo yhteistyössä Aalto-yliopiston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja ulkoministeriön kanssa.  

”Aalto-yliopiston ympärille on kehittynyt yksi vireimmistä startup-keskittymistä koko Euroopassa. VTT:llä puolestaan on vahvaa näyttöä tutkimuksen kaupallistamisesta. Potentiaalimme voidaan parhaiten hyödyntää tiiviissä yhteistyössä. Yksittäisen projektin sijaan korostammekin jaettuja arvoja”, sanoi Espoon elinvoimajohtaja Mervi Heinaro.  

”Alueen toimijoiden väliset raja-aidat ovat matalalla ja hierarkiasuhteet suomalaiselle yhteiskunnalle ominaisesti lähes olemattomat. Yliopiston arjessa tämä näkyy vahvana yhdessä tekemisen meininkinä, mikä on merkittävä kilpailuetu myös kansainvälisesti. Lähes puolet Aalto-yliopiston akateemisesta henkilöstöstä tuleekin Suomen rajojen ulkopuolelta”, totesi Aalto-yliopiston innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine.

Maailma tarvitsee innovaatioita, jotka ratkovat ihmiskunnalle elintärkeitä ongelmia: energiaa, ilmastonmuutosta, luontokatoa, luonnonvarojen ehtymistä, ruoan tuotantoa, kestävää kaupungistumista ja ikääntymisen vaikutuksia esimerkiksi terveydenhoitoon ja talouteen. Kestävän kasvun ongelmia ratkotaan vain systeemisesti.   

”Espoon innovaatioyhteisössä kunnianhimon taso on korkealla. Tieteen ja teknologian avulla haluamme VTT:llä kääntää aikamme suurimpia yritysten ja yhteiskunnan haasteita kestäväksi kasvuksi ja samalla luoda toivoa tulevaan. Tämä motivoi vahvasti myös työntekijöitämme”, kertoi VTT:n kansainvälisten asioiden johtaja Janica Ylikarjula.  

Tapahtuma toimii erinomaisena etappina matkalla kohti Espoon entistä vahvempaa asemaa Pohjois-Euroopan kansainvälisesti kiinnostavimpana ja vetovoimaisimpana osaamisen sekä tieteen, taiteen ja talouden innovaatiokeskittymänä. 

Tiesitkö? 

  • Espoo yhdessä Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa muodostaa ytimen, joka kokoaa yhteen kaikki toimijat – start-upit, opiskelijat, huippuyritykset, tutkijat ja tavalliset kansalaiset – luomaan innovaatioita parempaa elämää varten.
  • Tunnustuksena pitkäjänteisestä innovaatioyhteistyöstä Espoo voitti hopeaa Euroopan innovaatiopääkaupunkikilpailussa (iCapital) vuonna 2022. Espoo on ollut aiemminkin finaalissa, vuosina 2019 ja 2020.
  • Espoo on kestävän kehityksen edelläkävijä. Kaupunki on valittu Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi kaksi kertaa peräkkäin. 
  • Espoon innovaatioyhteisö tuottaa 6. eniten patenttihakemuksia Euroopan kaupungeista, mikä on 60 % kaikista Suomessa haetuista patenteista.
  • Yli puolet Suomen yliopistolähtöisistä kasvuyrityksistä syntyy vuosittain Aalto-yliopistossa Espoossa.
  • Espoolaiset yritykset tuottavat 46 % Helsingin pörssin liikevaihdosta.
  • Tiedelähtöisten yritysten osuus on startup-kentässä merkittävä: VTT:n spin-off-yritykset kartuttaneet suomalaisten startup-yritysten pääomarahoituksesta 8,2 % vuosina 2013–2022. 
  • Kansainvälisyys