Espoo hillitsee asumisen päästöjä siirtymällä uusiutuvaan kaukolämpöön

18.4.2023 10.43Päivitetty: 18.4.2023 12.07
Piirroskuva, jossa on kaksi taloa ja niiden katolla aurinkopaneelit.

Asuminen on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen lähteistä, ja energiakriisi on nostanut myös asumisen kustannukset kahvipöytäkeskusteluihin. Mitä Espoo tekee asumisen hiilijalanjäljen hillitsemiseksi? Entä miten voit itse vähentää päästöjä kotona?

Noin neljännes suomalaisten kotitalouksien ilmastopäästöistä syntyy asumisesta ja siihen liittyvästä energiankäytöstä. Lämmitys ja sähkölaitteiden kulutus ovat kotien suurimpia päästölähteitä. Niiden lisäksi vedenkulutus, jätteet ja kiinteistö- sekä asuntosähkö kasvattavat asumisen hiilijalanjälkeä. Asuntojen rakentaminen ja korjaaminen aiheuttaa myös suuren osan päästöistä. 

Espoon tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa, että Espoo tuottaa päästöjä korkeintaan niin paljon, kuin mitä se pystyy sitomaan. Tavoitteen onnistuminen edellyttää asumisen päästöjen leikkaamista koko kaupungissa. 

Espoo lämmittää asunnot uusiutuvalla energialla ja hukkalämmöllä – seuraa ilmatotoimien edistymistä Ilmastovahdista 

Espoo aikoo luopua fossiilisista energianlähteistä kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2029 mennessä. Sitä ennen kaupunki luopuu kivihiilestä viimeistään vuonna 2025. Kaukolämmön tuotannossa hyödynnetään uudenlaisia ja kekseliäitä ratkaisuja, kuten hukkalämpöä, lämpöpumppuja ja bioenergiaa. Kyseessä on merkittävä toimi, sillä kaukolämmön tuottaminen tuottaa suuren osan kaupungin päästöistä. 

Kaupunki ohjaa uusien alueiden suunnittelua energiatehokkaiksi kaavamääräyksillä ja energiaselvityksillä. Lisäksi kaavoitus ja rakentaminen keskitetään alueille, joille on hyvät yhteydet kävellen, pyöräillen ja julkisilla liikennevälineillä. 

Paljon siis tapahtuu Espoossa, ja kaupungin ilmastotyötä on helppo seurata Ilmastovahdista(ulkoinen linkki). Se on verkkopalvelu, jossa kuka tahansa voi tarkastella päästöjen kehitystä ja toimenpiteiden vaikutusta eri sektoreilla rakentamisesta liikenteen päästöihin.

Espoon Asunnot käyttää päästötöntä energiaa 

Yksi ilmastotoimia edistävistä kaupungin toimijoista on Espoon Asunnot(ulkoinen linkki). Se on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka perustehtävä on vuokrata kohtuuhintaisia asuntoja. Espoon kaupungin täysomistaman yhtiön asunnoissa asuu yli 30 000 espoolaista. Kuten kaupunki, myös Espoon Asunnot tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. 

– Toimintamme suurimmat ympäristöpäästöt syntyvät kiinteistöjen rakentamisesta, rakennusmateriaaleista ja asumisen aikaisesta energiankulutuksesta. Uudisrakentamisen päästöjen vähentäminen vähäpäästöisemmillä materiaaleilla on suurin mahdollisuus vaikuttaa päästöihin, Espoon Asuntojen vastuullisuuspäällikkö Jarkko Kallio summaa. 

Yhtiön ydintehtävä on tarjota markkinahintaa edullisempia vuokra-asuntoja. Siksi myös yhtiön ilmastotoimien on oltava taloudellisesti kestävällä pohjalla. 

– Keskitymme toimenpiteisiin, jotka vähentävät kulutusta eli säästävät pitkällä tähtäimellä myös rahaa. Esimerkiksi maalämpöön siirtyminen osassa kohteitamme voisi tulevaisuudessa olla tällainen toimenpide. Lisäksi meillä on tavoite parantaa peruskorjattavien kohteiden energiatehokkuutta kolmannes lähtötasosta, Kallio sanoo. 

Espoon Asunnot on jo tehnyt töitä energiankulutuksen vähentämiseksi: esimerkiksi älykäs kaukolämmön säätö on säästänyt paljon lämmönkulutuksessa. Yksi vaikutuksiltaan merkittävimmistä toimenpiteistä on, että kaikki Espoon Asuntojen kiinteistöissä käytetty lämmitysenergia on Fortumin EkoPlus-energiaa. Se on uusiutuvilla tai niihin rinnastettavilla energialähteillä, kuten hukkalämmöllä, tuotettua lämpöä. 

– Vaikka muutos päästöjen määrässä on huomattava, se ei näy asukkaan arjessa, Kallio sanoo. 

Jokainen voi vaikuttaa kotinsa energiakulutukseen 

Moni on joutunut viime aikoina seuraamaan oman kotinsa energiankulutusta muistakin kuin ilmastosyistä. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat nostaneet energian hintaa ja vaikuttaneet sen saatavuuteen koko Euroopassa. Vaikka kulunut talvi on ollut leuto ja tuulinen, sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ovat olleet poikkeuksellisen korkealla. 

Jokainen voi hillitä kodin päästöjä laskemalla huonelämpötilaa ja valitsemalla uusiutuvasti tuotetun sähkön. Säästöjä syntyy myös parantamalla asunnon energiatehokkuutta ja vähentämällä lämpimän veden käyttöä. Paljon sähköä kuluttavia laitteita, kuten pyykinpesukonetta, kannattaa pyörittää silloin, kun sähkönkäyttö on valtakunnallisesti vähäistä. Esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta voi helposti katsoa sähkön tunneittain vaihtuvan hinnan ja ajoittaa oman kulutuksena halvan sähkön tunneille. Näin on omalta osaltaan mukana tasaamassa sähkön kulutuspiikkejä.   

Mikä on Ilmastovahti? 

  • Espoon tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen toteutumista seurataan Ilmastovahdissa. 
  • Ilmastovahti(ulkoinen linkki) on verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen Espoon kaupungin ilmastotoimet, seuraa niiden edistymistä ja arvioi tehoa. 
  • Toimenpiteiden edistymistä päivitetään niiden edistyessä, mutta vähintään kerran vuodessa. 
  • Palvelu on tarkoitettu kaikille espoolaisille asukkaista virkakuntaan ja päättäjiin. 
  • Ilmastovahtiin kirjatut toimenpiteet perustuvat Espoon kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaan(ulkoinen linkki).
  • Luonto
  • Ilmasto
  • Kestävä kehitys