Ystäväkoululaiset Valenciasta vierailivat Kaitaalla

3.3.2023 12.09
kolme espanjalaista opiskelijaa seisoo yhdessä koulun käytävällä kuvattavana
Valenciasta Kaitaalle ystäväkouluvierailulle saapuneet Alejandro, Diego ja Paula ovat viihtyneet hyvin Suomessa ja Kaitaan koulussa.

Kaitaan lukioon saapui heti talviloman jälkeen viikoksi oppilaita ja opettajia valencialaisesta English School Los Olivos -ystävyyskoulusta. Haastattelimme paria valencialaista ja kysyimme heiltä, mitä mieltä ovat Suomesta ja koulustamme. 

Valencialaiset Paula, Diego ja Alejandro ovat  Suomessa ensimmäistä kertaa. Ystävyyskouluvieraat asuvat vierailunsa ajan lukiolaisten perheissä ja saavat seurata koulunkäyntiä Kaitaalla.

Nuorten ensivaikutelma Suomesta on,  että Suomessa on todella kaunista ja luonto on todella erilainen kuin Espanjassa. Paula vielä mainitsi, että kaikkien suomalaisten nenät ovat todella kauniita. Hän kertoi olevansa innoissaan lumesta, vaikka  onkin nähnyt sitä ennen. Ilmasto yllätti valencialaiset positiivisesti. Espanjassa on aina kuuma, ja he pitävät siitä, että täällä on kylmä, sillä vaatteita voi aina lisätä. Diego kertoi pakanneensa aivan liikaa vaatteita mukaan.

Nuoret pitävät koulustamme todella paljon. Diego selitti myös, että koulussamme on paljon virikkeitä. Esimerkiksi sohvia, pöytiä ja penkkejä on joka puolella kouluamme. Koulun ruokala ei ole ollut heidän osaltaan kovassa käytössä, sillä heidän kulttuurissaan ruokarytmi on todella erilainen, eivätkä he ole nälkäisiä siihen aikaan, kun koululounasta on tarjolla. 

Valencialaisten mielestä suomalaiskoulussa on todella vapaata olla ja opiskelijat saavat liikkua vapaasti. Heidän koulussaan ei ole paljoa oleskelupaikkoja, kuten sohvia ja tuoleja. Koulun alueelta poistuminen ei onnistu ilman, että pyytää henkilökunnan jäsentä avaamaan koulun porttien ovet.

Nuoret kertovat olevansa rakastuneita Suomeen. Alejandro olisi jopa valmis muuttamaan tulevaisuudessa Suomeen asumaan pariksi vuodeksi. Vierailunsa aikana nuoret ovat tutustuneet kouluun ja koulunkäyntiin Suomessa, vierailleet Suomenlinnassa ja Kansallismuseossa Helsingissä ja pitäneet kieli- ja kulttuurityöpajoja lähikouluilla. Nuoret ovat päässeet myös Tapiolan Jääpuutarhaan luistelemaan sekä viettäneet aikaa isäntäperheidensä kanssa. Ystäväkoululaisten vierailu päättyy sunnuntaina. Vierailunsa viimeisinä päivinä nuoret aikovat katsoa jääkiekkoa, retkeillä Nuuksiossa, saunoa ja osallistua loppubileisiin. 

Suomalaiset ovat Paulan, Diegon ja Alejandron mielestä hieman hiljaisia ja tutustuminen on hidasta. He ovat kuitenkin ystävystyneet isäntäperheidensä nuorten kanssa sekä muutamien muiden oppilaiden kanssa. 

Lopuksi kysyimme vielä, mikä yllätti valencialaisia eniten Suomessa. He vastasivat, että ehdottomasti hinnat. Eniten he kuitenkin korostivat Suomen kauneutta ja kehuivat sen ulkonäköä suuresti. Vierailu on ollut niin mukava, että he eivät haluaisi vielä palata kotiin.

Teksti: Nelli Tiittanen ja Lumia Juhansalmi, Kaitaan lukion viestintätiimi

 

  • Kaitaan lukio
Espoonlahti