Lukupilvessä – digitaalisen lukemisen tapahtumasarja

28.3.2023 14.29Päivitetty: 28.3.2023 19.31
Lukupilvessä-tapahtuman tunnus. E-kirjaa kuulokkeilla kuunteleva enkeli pilvien keskellä
Kuva: Saala Erlo

Tapahtumasarja kaikille e-lukemisesta kiinnostuneille. Tapahtumia voi tulla seuraamaan Sellon kirjastoon tai katsoa suoratoistona kotisohvalta.

Luemme yhä enemmän korvillamme, ja myös kirjahyllymme löytyvät nykyään pilvipalveluista. Nautimme sähkökirjamme suoratoistona tai omalle laitteelle ladattuna. Digitaalinen lukeminen tai e-lukeminen tarkoittaakin e-kirjan lukemista tai äänikirjan kuuntelua luku- tai mobiililaitteella. Moni meistä on lähes päivittäin lukupilvessä, joko lukuaikapalveluita käyttämällä tai kirjaston e- ja äänikirjoja lainaamalla.

Sellon kirjastossa järjestettävä Lukupilvessä-tapahtumasarja on tarkoitettu kaikille e-lukemisesta kiinnostuneille. Kutsumme vieraita lukupilven reunalle keskustelemaan erilaisista digitaaliseen lukemiseen liittyvistä ilmiöistä. Tapahtumia voi tulla seuraamaan kirjastoon tai katsoa suoratoistona kotisohvalta Espoon kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla(ulkoinen linkki), jonne tapahtumista jää myös tallenne. Keskusteluja luotsaa kirjastopedagogi Virpi Kotro.

Lukupilvessä-tapahtumasarjan tavoitteena on tarjota inspiraatiota digitaaliseen lukemiseen, jakaa e-lukemisen iloa ja tehdä tunnetuksi Helmet-kirjaston e-kirja- ja e-äänikirjakokoelmia.

Tapahtumasarjan aikataulu, keskusteluteemat ja vieraat:

13.4.2023 klo 18-19 lukupilvelle istahtaa Eeva Lahtinen, pirteä eläkeläinen Espoosta, jonka kanssa keskustelemme aiheesta seniori e-lukijana. Eeva kertoo omista e-lukukokemuksistaan.

27.4.2023 klo 17-18 lukupilven reunalla tapaamme POC-lukupiirin(ulkoinen linkki) perustajat Aracelis Correan ja Téri Zambranon, joiden kanssa keskustelemme aiheesta POC-kirjailijoiden kirjat tutuksi. Kuulemme myös POC-kirjavinkkejä.

11.5.2023 klo 17-18 kohtaamme lukupilvessä kirjastoneuvoja Linnea Peurakosken, jonka kanssa keskustelemme aiheesta digitaalista sateenkaarikirjallisuutta eri-ikäisille ja eri kielillä. Linnea on kokenut sateenkaarihyllyjen sisältöjen kokoaja, joka on kouluttanut aiheesta myös muissa kirjastoissa.

25.5.2023 klo 17-18 lukupilvellä vierailevat Takakansi-podcastin(ulkoinen linkki) tuottaja Marko Suomi ja kirjasisältöjä tuottava Ulla Lehtinen, joka pitää Tarinannuppuja-blogia(ulkoinen linkki) sekä kirjagrammaa(ulkoinen linkki) ja -tokkaa(ulkoinen linkki). Heidän kanssaan keskustelemme aiheesta e-lukemisen digitaalinen sosiaalisuus eli miksi haluamme jakaa lukukokemuksiamme esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

8.6.2023 klo 17-18 lukupilvelle asettuvat kirjastoammattilaiset Jenna Nokkala ja Jertta Pomeranz, joiden kanssa keskustelemme aiheesta lapset ja nuoret e-lukijoina. Kuulemme muun muassa, millä tavalla lapsia ja nuoria innostetaan lukemaan ja miten heidät tavoitetaan sosiaalisessa mediassa.

Lisäksi vieraat antavat lukuvinkkejä Helmet-kirjaston e- ja e-äänikirjavalikoimaan(ulkoinen linkki) kuuluvista, teemaan sopivista suomenkielisistä(ulkoinen linkki)englanninkielisistä(ulkoinen linkki) ja ruotsinkielisistä(ulkoinen linkki) teoksista. Lukuvinkit jaetaan tapahtuman jälkeen myös Espoon kirjastojen sosiaalisen median tileillä.

Teksti: Virpi Kotro, Espoon kaupunginkirjasto

Grafiikka: Saala Erlo, Espoon kaupunginkirjasto

Leppävaara