Ammattien aamusta työelämävinkkejä

9.3.2023 10.24
esiintyjiä ja opettajia opettajainhuoneessa pöytien ääressä ja seisomassa
Tauolla ammattilaiset kahvittelivat ja seurustelivat opettajien ja toistensa kanssa opettajainhuoneessaKuva: Sini Kiviluoto

Mitä kannattaa opiskella, jos haluaisi tehdä kansainvälistä uraa? Entä millainen on säätutkijan työpäivä? Näihin ja moniin muihin työelämäkysymyksiin Kaitaan lukion opiskelijat saivat vastauksia keskiviikkona vietetyn ammattien aamun aikana. Ammattien aamussa joukko opiskelijoiden huoltajia ja koulun muita yhteistyökumppaneita kertoi omista ammateistaan, koulutuspoluistaan ja yleisesti tarvittavista työelämätaidoista. 

Opiskelijat ehtivät aamun aikana käydä kuuntelemassa kahden valitsemansa ammattilaisen puheenvuoroa. Ammattien aamu on Kaitaan lukion vuosittainen perinne, jonka tavoitteena on lisätä opiskelijoiden työelämätietoutta.

Mediasuunnittelija Kirsi Lairemo GroupM:stä  osallistui ammattien aamuun tyttärensä lukiolla jo toista kertaa. Lairemo kertoi opiskelijoille, mitä kannattaa opiskella, jos ura markkinoinnin ja mainonnan parissa kiinnostaa.

-Koen velvollisuudekseni tulla kertomaan työstäni, koska itse löysin oman alani, kun lukiossa tuli tehtäväksi haastatella jonkin alan ammattilaista. Haastattelin mainostoimiston johtajaa, Lairemo kertoi.

Lukion jälkeen Lairemo opiskeli ensin kauppaoppilaitoksessa merkonomiksi, minkä jälkeen hän pääsi Vaasan yliopistoon opiskelemaan viestintätieteitä. Sivuaineeksi valikoituivat markkinointi ja englanti. Valmistuttuaan Lairemo opiskeli vielä puolen vuoden ajan Yhdysvalloissa ja työllistyi sitten mediatoimistoon media-assistentiksi.

Nykyisessä työssään mediasuunnittelijana Lairemo suunnittelee asiakkaiden mainoskampanjoita. Työssä tarvitaan muun muassa tarkkuutta, paineensietokykyä  ja markkinoinnin perusteiden tuntemista.

-Kun katson asiaa jälkeenpäin, olisi kannattanut opiskella enemmän excellin käyttöä, kirjanpitoa ja tilastotieteitä. Niistä olisi ollut hyötyä asiantuntijatyössä, mutta toisaalta tutkintoaan voi aina täydentää, Lauramo kertoi kokemuksistaan.

Mediayritys Warner Brosin viestintäpäällikkö Jenni Kokkonen kertoi lukiolaisille työstä media-alalla. Hän kertoi olevansa unelmatyössään. Kokkonen kertoi nuorille, että hänen urakehitystään hidasti pitkään epävarmuus omasta osaamisesta, vaikka alavalinta olikin hänelle selvä jo lapsuudesta. Kokkonen kannustikin nuoria uskomaan itseensä.

-Media-ala on kilpailtu, mutta sitkeys vie pitkälle. Työelämässä tärkeää on myös verkostoitua, hän kertoo.

Kokkonen opiskeli alemman korkeakoulututkinnon Englannissa ja palasi vasta maisterivaiheessa Suomeen. Tv-toimittajan työstä alkanut urapolku jatkui television taustatoimittajaksi, tiedottajaksi ja edelleen nykyisiin viestintäpäällikön tehtäviin.

-Työssäni tarvitaan paineensietokykyä, muutoksensietokykyä ja nopeita päätöksiä. Epäonnistumisia ei saa pelätä, Kokkonen sanoo.

Nykyisessä työssään monikansallisessa yrityksessä hän tarvitsee paljon myös englannin kieltä. Lukiolaisia hän kannustikin kieliopintoihin.

Teksti: Jenni Harra

 

Anu Pires kertoi henkilöstöjohtajan kansainvälisistä työtehtävistä. Hän on työskennellyt Suomen lisäksi Brasiliassa, Intiassa, Kiinassa ja SingaporessaKuva: Sini Kiviluoto
  • Kaitaan lukio
Espoonlahti