Uusia rytmejä Espoon yhteislyseon Vanhojen tansseissa

16.2.2023 16.21Päivitetty: 16.2.2023 16.59
Kaikki tanssijat ryhmäkuvassa.
Kuva: Titti LIndström

Perjantaina 10.2.2023 Espoon Yhteislyseon lukio pääsi Karakallion koululle juhlimaan toisen vuosiluokan Wanhoja. Juhlien valmistelu alkoi kuitenkin jo torstaina, kun ensimmäisen luokan opiskelijat saapuivat saliin valmistelemaan tilaisuutta. Samaan aikaan toisen vuosiluokan tanssijat harjoittelivat vielä viimeistä kertaa tanssejaan. Harjoitusten ilmapiirissä oli havaittavissa jännitystä, mutta ennen kaikkea intoa ja onnellisuutta: onhan tämä kuitenkin lukion parhaimpia päiviä!

Itse tanssien harjoittelu on aloitettu jo joulukuun alussa. EYL:n opiskelijat Sara Huttunen ja Reko Laihorinne olivat yksi projektissa mukana ollut pari.

“ Harjoittelu oli välillä raskasta, sillä treenit olivat kolme kertaa viikossa ja 8-palkissa, joten päivistä tuli pitkiä. Tanssiminen itsessään oli kyllä tosi hauskaa ja väsymyskin unohtui tanssin pyörteissä” kommentoi Reko. Reko sai katsojilta erityisen hyvää palautetta vapautuneesta ja ilmeikkäästä esiintymisestään. Ehkä teatteriharrastuksella on tähän jotain osuutta.

“ Minua esiintyminen hieman jännitti erityisesti viimeisessä ja tärkeimmässä esityksessä omille huoltajille ja sukulaisille. Mutta onnistuimme hyvin ja tanssiminen oli mielestäni tosi kivaa” sanoo puolestaan Sara.

Kuva: Titti LIndström

Päivä oli jaettu kolmeen osaan. Aamupäivällä esitys pidettiin perinteiden mukaan Karakallion koulun oppilaille. Seuraavaksi tanssit esitettiin oman koulumme opiskelijoille ja opettajille. Illalla yleisöön pääsivät istumaan tanssijoiden perheenjäsenet ja ystävät. Pitkästä päivästä ja jännityksestä huolimatta tanssijat jaksoivat tehdä parhaansa ja pitivät tunnelmaa yllä meille kaikille, niin yleisölle kuin järjestäjille. Esitystenkin välissä tanssijat eivät näyttäneet väsymystään vaan soittivat musiikkia ja innoittivat kaikkia mukaan juhlimaan. Voi siis huoletta sanoa, että tunnelma ei mennyt paussille missään vaiheessa päivää.

Monikulttuurisuus on asia, mistä me EYL:issä olemme ylpeitä. Siksi onkin arvokasta, että tänä vuonna pääsimme tuomaan oppilaidemme omia kulttuureita esille  “maailman ympäri”- tanssin muodossa. Maailman ympäri tanssien numerossa näimme kosovolaisia, afrikkalaisia, kiinalaisia ja tietysti suomalaisia rytmejä ja tanssikuvioita. Esityksen ehdoton kohokohta oli Inon ja Azran mahtava soolo afrikkalaisien rytmien parissa. 

“Tanssi on kiinteä osa minun elämääni ja olen harrastanut tanssia monia vuosia. Minulle on luontevaa ilmaista itseäni tanssin keinoin”, kertoo Azra.

“ Tanssi on tärkeä osa minua ja kulttuuriani. Tanssi on minulle tärkeä ja elinvoimaa tuova harrastus”, tarkentaa Ino.

“Tuntui mukavalta, kun yleisö kannusti meitä ja piti selkeästi ohjelmanumerosta”, pari sanoo yhteen ääneen. Ehkä näemme vielä jatkossakin tätä rytmikästä parivaljakkoa lavalla?

 

Kuva: Titti LIndström

Toinen mieleenpainuva esitys oli Salsa: mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen lisäys perinteiseen Wanhojen listaan. Tietenkään emme voi jättää mainitsematta vanhojen tanssien klassikoita cicapota, wienervalssia, katrillia ja tangoa. Kaikki kuitenkin huipentui omaan tanssiin. Omassa tanssissa oli nuorekas tunnelma, monelle tuttuja pop-kulttuurin klassikoita ja viittauksia. Koulumme liikunnanopettajatkin Titti ja Jukka saivat, opiskelijoiden pyynnöstä, oman hetken loistaa!  Kaikkiin näihin esityksiin tanssijat toivat omia sävyjä ja persoonallisuutta, mikä teki esityksestä entistä paremman. Tanssijoiden tunnelma säteili yleisön penkeille asti.  

Tanssijoiden lisäksi päivän toteutuksessa on ollut mukana ensimmäisen luokan opiskelijoita, viestintä- ja mediatiimi, tekniikkatiimi sekä toisen vuosikurssin ryhmänohjaajat. Taas kerran suurin kiitos kuuluu koulumme liikunnan opettajille Titti Lindströmille ja Jukka Saariselle, ketkä jaksavat aina vuosi vuoden jälkeen olla mukana luomassa ikimuistoisia hetkiä opiskelijoille ja katsojille. Kiitos teille teidän vaivannäöstä, tuesta ja kärsivällisyydestä. Kiitos myös valo ja tekniikka tiimille jotka ovat tehneet suuren työn esityksen mahdollistamiseksi. Viimeisenä haluan kiittää ykkösiä juhlien suunittelusta ja järjestelystä sekä musiikin opettajaamme Suvi Isotaloa musiikin toteutuksesta.

Linda Misimi / EYL:n viestintätiimi

  • EYL
Leppävaara