Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnasta 18.1.2023

18.1.2023 15.25Päivitetty: 18.1.2023 18.32
Lukiolaistytöt näppäilevät tietokoneita

Tammikuun lautakunnassa hyväksyttiin varhaiskasvatuksen uudet tulorajat sekä nuorisopalvelujen kesätoiminnan linjausten muutokset.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tulorajojen nostaminen (kh-asia)

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksun määräytymisen bruttotulorajat nousevat 1.3.2023 lukien. Vähimmäisbruttotulojen nostaminen 33 prosentilla nostaa korkeimman maksun bruttotulorajaa keskimäärin 20 prosenttia. Muilta osin varhaiskasvatuksen määräytymisperusteet pysyvät ennallaan.

1.3.2023 alkaen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain 5 §:n 2 momentissa säädetyt varhaiskasvatuksen asiakasmaksun määräämisessä käytettävät tulorajat ovat seuraavat:

 

 
PerhekokoVähimmäisbruttotulo e/kkMaksuprosenttiKorkeimman maksun bruttotuloraja e/kk
2387410,76627
3499810,77751
4567510,78428
5635310,79106
6702810,79781

 

 

 

Hallitus on päättänyt budjettiriihessä syyskuussa 2022, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennetaan nostamalla tulorajoja 33 prosentilla. Varhaiskasvatusmaksujen alentamisen tavoitteena on parantaa lapsiperheiden ostovoimaa ja tukea pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä elinkustannusten ja sähkön voimakkaan hinnannousun vuoksi.

Myös palvelusetelin ja yksityisen hoidon tuen nostamista on tarkoitus käsitellä myöhemmin keväällä.

Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikön viranhaltijoiden opetuslainsäädäntöön perustuva ratkaisuvalta 1.2.2023 lukien

Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikön viranhaltijoiden opetuslainsäädäntöön perustuvan ratkaisuvallan esityksen mukaisesti.

Delegointipäätökseen tehdyt muutokset tulevat voimaan 1.2.2023. Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikön viranhaltijoiden opetuslainsäädäntöön perustuvaan ratkaisuvaltaan on tarpeen tehdä muutoksia, jotka vastaavat palvelualueiden tehtäväkokonaisuuksiin ja vastuisiin tehtyjä muutoksia.

Lautakunta teki myös lisäysesityksen: seuraavan osavuosikatsauksen yhteydessä lautakunnalle tuodaan selvitys koulukohtaisten budjettien riittävyydestä erityisluokkien perustamiseksi. Lautakunta esitti lisäksi toivomuksen, että koulukuljetusten delegointipäätöksen osalta kehittämispäällikkö tekisi aina tarvittaessa yhteistyötä oppimisen tuen yksikön päällikön kanssa koulukuljetusasioissa.

Nuorisopalvelujen kesätoiminnan linjausten muutokset

Nuorisopalveluiden kesätoiminnassa päiväleirejä on pidetty maanantaista perjantaihin klo 9-17. Palautteiden perusteella aikaväli ei tavoita esimerkiksi yläkouluikäisiä ja on erityisteemojen päiväleireissä joustamaton.

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että nuorisopalvelut voi järjestää päiväleirejä myös iltapainotteisesti ja viikonloppuisin, klo 9–21 välillä. Yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille nuorisopalvelut järjestää päiväleirejä jatkossa myös loppuviikkopainotteisesti, esimerkiksi keskiviikosta tai perjantaista sunnuntaihin.

Jotta mahdollisimman moni nuori pääsee leireille, perumiset tulee tehdä 14 vuorokautta ennen toiminnan alkua. Viime hetken peruutukset ovat aiheuttaneet turhia kustannuksia muun muassa ennakkoon tilattujen ruokailujen ja retkien osalta.

  • Kasvatus ja opetus
  • Varhaiskasvatus
  • Lukiokoulutus
  • Perusopetus