-Tulevaisuus on teidän, rohkaisi Espoon yhteislyseon rehtori Saila Posti-Lindström puheessaan uusia ylioppilaita

4.12.2022 17.48
Tuoreet ylioppilaaat seisovat lavalla juhlavaatteissa ylioppilaslakki päässä.
Kuva: Anne Puhakka

Kauniina ja lumisena joulukuun kolmantena astelevat tulevat ylioppilaat pienen puheensorinan täyttämään saliin hymyssä suin. Juhlan alkua odottavat läheiset, abit, opettajat sekä jännittyneet pian lakkinsa päähän saavat tulevat ylioppilaat keskustelevat hiljaa. Kaikki ovat pukeutuneet juhlavasti ja ilo loistaa jokaisen kasvoilla tässä salissa. Sali hiljenee, kun valot himmenee ja lippu kannetaan saliin EYL:n oman juhlamarssin tahdissa airueiden saattelemana. Juhlamarssin on säveltänyt koulumme musiikin opettaja Suvi Isotalo.

Juhlan juontajat, ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat, Nicole David sekä Rania Yussuf toivottivat  vieraat sekä opiskelijat tervetulleiksi juhlaan. Itsenäisyyspäivän juhlapuheen piti kadetti Säde Lahtinen. Hän puhui Suomen historiasta ja kehotti meitä aina muistamaan uhrauksia joita esi-isämme tekivät. Hän onnitteli tulevia ylioppilaita kannustavin sanoin:  - Olkaa rohkeita päätöksissänne ja uskaltakaa olla haavoittuvaisia, niin pääsette kokemaan jotain mistä ette osaa vielä haaveilla.

Seuraavaksi ohjelmassa oli jokavuotinen sotavetaraanien viestikapulan luovutus. Abiturientit Jesse Fredriksson sekä Amina Rekani luovuttivat viestikapulan toisen vuosikurssin opiskelijoille Anna Vänskälle ja Otto Freundille. Juhlan kaunis tunnelma loi tapahtumasta juhlallisen kokonaisuuden. Lavan yläpuolella katossa kiinnitetyt jouluvalot valaisivat lavaa kauniisti. Lavan takana mustaan verhoon kiinnitetyt tähden loivat kunniallisuuden kuvaa, jonka edessä perheet ja läheiset kunnioittivat Suomen itsenäisyyttä ja muistelivat oman ylioppilaansa polkua kohti tätä juhlapäivää. 

Espoon Yhteislyseon rehtori Saila Posti-Lindström puhui tuleville ylioppilaille rohkaisevasti. -Tulevaisuus on teidän, rehtori vakuutti meidän ylioppilaillemme ylpeään ja toiveikkaan sävyyn. Puheen jälkeen koitti suuri hetki, kun rehtori kutsui tulevat ylioppilaat yksi kerrallaan eteen vastaanottamaan valkoista ylioppilaslakkia, todistusta sekä ruusua. Yleisö taputti jokaisen opiskelijan kumartaessa ja joidenkin saadessa stipendien hyvästä opintomenestyksestä. Yleisössä useat kamerat nousivat toinen toisensa jälkeen sukulaisten ja perheen jäsenten ottaessa kuvia omasta ylioppilaastaan. 

Rehtorin julistettua kokelaat ylioppilaiksi saivat he painaa lakin päähänsä. Lakki symboloi liittymistä vuosituhantiseen sivistyksen ketjuun ja velvoittaa sen kantajaa pyrkimään hyvyyteen, totuuteen ja kauneuteen. Juhla kruunaantui juontajien loppusanoihin, musiikkiesitykseen sekä lipun poistumiseen airueiden saattelemana. Juhla oli kaunis ja tunteita täynnä. Ylpeys paistoi niin rehtorin sanoissa kuin vanhempien ja sukulaisten kasvoilla.

Lämpimät onnittelut uusille ylioppilaille! 

Vilma Laitala / EYL:n viestintätiimi 

 

  • EYL
Leppävaara