Syksyn ylioppilaat juhlivat

3.12.2022 17.47Päivitetty: 7.12.2022 16.46
syksyn ylioppilaat ryhmäkuvassa juhlan jälkeen
Kuva: Marjut Lindqvist

Kaitaan lukiossa vietettiin tänään lauantaina yhdistettyä ylioppilas- ja itsenäisyysjuhlaa. Ylioppilaslakin painoi päähänsä 15 uutta ylioppilasta.

Virka-apulaisrehtori Anni Pajari-Talasniemi lausui tilaisuudessa tervetuliaissanat. Juhlassa kuultiin lukiolaisten Kaisa Rantalan ja Sulka Alatalon laulu- ja musiikkiesityksiä.

Juhlapuheen piti kadetti Ilari Uusitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta. Uusitalo nosti puheessaan esiin lukion yleissivistävyyden merkityksen.

-Tärkein oppi tapahtuu koulutyön ohessa. Sivistyneisyys, hyvät käytöstavat, vuorovaikutustaidot ja toisten ihmisten huomioon ottaminen ovat asioita, joita lukiossa opiskellaan päivittäin, Uusitalo sanoi.

Uusitalo sivusi puheessaan itsenäisyyspäivään liittyen myös Ukrainan sotaa ja muistutti, että noin 80 vuotta sitten Suomessa oltiin samassa tilanteessa.

-Silloin tehtyjen uhrausten ansiosta meillä on nyt oma oikeusvaltio, kieli ja kulttuuri, Uusitalo totesi puheessaan.

Syksyn ylioppilaille puhui myös rehtori Harri Henttonen. Hän nosti puheessaan esiin huolen lukiolaisten stressistä ja jaksamisesta. Paineita opiskelijoille ovat viime vuosina luoneet useat suuret uudistukset opetussuunnitelmauudistuksista ylioppilastutkinnon uudistukseen ja oppivelvollisuusuudistukseen. Koronapandemia etäopetusjaksoineen lisäsi sekin opiskelijoiden kuormaa.

 Ylioppilaskokeista luopuminen ja paluu vanhaan pääsykoejärjestelmään ei Henttosen mukaan kuitenkaan ole ratkaisu lukiolaisten väsymiseen, vaan enemmänkin opiskelijan yksilöllinen kohtaaminen, tukeminen ja hyvinvoinnin lisääminen arjessa.

-Haluan myös kumota väitteen, jonka mukaan korkeakouluun päästäkseen pitää olla laudaturin opiskelija. Näin ei tutkitusti ole, Henttonen kannusti opiskelijoita jatko-opintoihin.

Teksti: Jenni Harra

 

  • Kaitaan lukio
Espoonlahti