Kivikautiseen peuransarveen tallennetut tarinat esillä KAMUssa 25.10.-20.11.2022

16.12.2022 13.40Päivitetty: 21.12.2022 9.53
Varjokuvassa karhun pää.
Varjokuvassa karhun pää. Kuva: Katri Lassila

KAMU Aulassa aukeaa 25.10. Varjoja kivikaudelta, arkeologiaa ja taidetta yhdistävä näyttely, joka esittelee Peuransarveen tallennetut tarinat -hankkeen tuloksia ja tulkintoja.

Varjoteatteritaitelija Elviira Davidow tekee varjokuvia Vehmaan rannalla.Kuva: Katri Lassila

Näyttelyn keskiössä on Hattulan Lepaanvirrasta 1950-luvulla löytynyt sarviesine, joka on ajoitettu noin 8000 vuoden ikäiseksi. Esine on kuvioitu aikakaudelle tyypillisin geometrisin kaiverruksin ja se muistuttaa muodoltaan eläintä tai usean eläimen yhdistelmää.

Näyttelyssä yhdistyvät tiede ja taide. Lepaan eläimen muodot näkyvät erityisen hyvin esineen heittämissä varjoissa ja näyttelyssä esiteltävässä hankkeessa pohditaankin, olisiko esinettä voitu käyttää apuna tarinankerronnassa. Näyttely sisältää valokuvia ja videoteoksen. Teokset käsittelevät taiteellisesti tulkiten esineen löytöpaikan maisemaa, maiseman ikuisuutta ja esinettä osana menneisyyttä sekä siitä löytyneitä varjoeläimiä.

Näyttelyssä esiteltävä hanke on Koneen säätiön rahoittama Peuransarveen tallennetut tarinat: digitaaliset ihmistieteet ja taiteellinen tutkimus kivikauden Suomen tarinakerrontaperinteen tutkimusmenetelminä. Hanketta johtaa rituaali- ja uskontoarkeologiaan erikoistunut tutkijatohtori Marja Ahola Oulun yliopistosta, jonka lisäksi projektissa työskentelevät valokuva- ja elokuvataitelija Katri Lassila, varjoteatteritaitelija Elviira Davidow, lingvisti Sampsa Holopainen sekä säveltäjä Viljami Lehtonen.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään tapahtuma - viikonloppu 29.-30.10. Viikonlopun aikana varjoteatteritaitelija Elviira Davidow esittää sarviesineen eläinhahmoista sekä sen oletetusta käyttötavasta innostuksen saaneen Varjotarina-esityksen. Musiikin esitykseen on säveltänyt Viljami Lehtonen.

Yleisöllä on mahdollisuus kokeilla myös itse varjojen tekemistä. Tapahtumakokonaisuuden aikana KAMUssa on yleisöllä mahdollisuus osallistua hanketta käsitteleville yleisöluennoille.

Varjoja kivikaudelta on esillä KAMU Espoon kaupunginmuseon Aulassa 25.10.-20.11.2022.

Peuransarveen tallennetut tarinat 25.10.-20.11.2022
KAMUn Aula
Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5
Avoinna ti, la, su klo 11-17, ke, to, pe klo 11-19.  

Yhteyshenkilöt:

Tutkijatohtori Marja Ahola
Oulun yliopisto
marja.ahola@oulu.fi.

Museolehtori Jenni Siltainsuu
Espoon kaupunginmuseo
043 825 6085, jenni.siltainsuu@espoo.fi.

Varjoteatteritaitelija Elviira Davidow loitsuaa.Kuva: Katri Lassila
  • Historia
Tapiola