Hyvinvointiviikolta vinkkejä keskittymiseen ja oppimiseen

22.11.2022 8.57

Miten tunneilla voisi keskittyä paremmin? Tätä pohdittiin Kaitaan lukiossa marraskuun alussa vietetyllä Hyvinvointi-viikolla, kun PsM Tiina-Maria Päivänsalo kävi luennoimassa lukiolaisille aiheesta ”Keskityn, siis opin ”.

Oppimistaidoista Päivänsalolla onkin lukiolaisille paljon annettavaa, sillä hän on perehtynyt erityisesti oppimisen psykologiaan ja ajattelun taitoja kehittävään pedagogiikkaan. Päivänsalo on opettanut psykologiaa lukiossa parikymmentä vuotta, minkä lisäksi hän on oppikirjailija.

Esityksensä alussa Päivänsalo nosti esiin, miten nykyään ollaan huolissaan nuorten keskittymisestä. Lukiolaisten huomion hän sai kiinnitettyä meemillä, joka osui hyvin aiheeseen.

Päivänsalo antoi lukiolaisille vinkkejä siihen, miten opiskella kotona.

-Hyvä opiskelutapa saisi yhdeltä istumalta olla kerrallaan vain kaksikymmentä minuuttia pitkä, ja opiskelujaksojen välissä täytyy pitää riittävä tauko, Päivänsalo kertoo.

Kahdenkymmenen minuutin pätkiä voi Päivänsalon mukaan pitää viisi.

Päivänsalo myöntää, että opiskelu on stressaavaa. Pieni stressi parantaa suorituskykyä, mutta liiallinen stressi saattaa johtaa jopa burnoutiin. Päivänsalon mukaan onkin tärkeää pitää itseään silmällä, ettei stressi lähde käsistä. 

Päivänsalo muistutti nuoria luennollaan myös siitä, että uni on tärkeää opiskelun ohella. Nukkuessa aivot lataavat päivällä opittua informaatiota muistiin, minkä lisäksi koulupäivinä keskittyminen on virkeänä helpompaa kuin väsyneenä.

Esityksensä loppupuolella Päivänsalo antoi opiskelijoille vielä vinkkejä, miten keskittymiskykyä pystyy ylläpitämään tunneilla.

Teksti: Aku Lehtonen, Kaitaan lukion viestintätiimi

 

  • Kaitaan lukio
Espoonlahti