Urheilijan kaksoisura kunnialla maaliin - Jere Lahti yhdistää opinnot ja salibandyn Leppävaaran lukion urheilulinjalla

26.9.2022 6.39Päivitetty: 25.11.2022 11.06
Salibandya pelaava Jere Lahti kuvattuna pelikentällä. Jere näyttää peukkua ja hymyilee.

Jere Lahti yhdistää tavoitteellisen salibandyn pelaamisen ja lukio-opiskelun Leppävaaran lukion urheilulinjalla. Jerellä on treenejä noin viidesti viikossa ja pelejä on joka viikonloppu. Koska urheilu on koulun lisäksi ykkösasia, on myös aikataulujen sovittelu yhteen äärimmäisen tärkeää. Leppävaaran lukiossa Jere kokee opintojen yhdistämisen urheiluun sujuvan ongelmitta. Urheilulinjalle pääsy oli Jerelle tähtäimessä alusta saakka, ja hän on ollut tyytyväinen päästessään Leppävaaraan. ”Leppävaarassa urheilijoiden asiat hoidetaan hyvin.”.

Kaksoisura kunnialla maaliin

 

Jere Lahti on espoolainen lukio-opiskelija Leppävaaran lukion urheilulinjalla lajinaan salibandy.

Juuri salibandyn pariin Jere päätyi muutaman mutkan kautta kokeiltuaan ensin jalkapalloa ja jääkiekkoa. Urheilullisuus on kuitenkin lähtöjään jo lapsuudesta. Salibandy tuntui omalta lajilta ja sitä hän onkin harrastanut nyt noin 12 vuotta. Jere kuvailee itseään joukkuepelaajaksi, joka tekee paljon töitä kehittyäkseen. Urheilu-uran parhaaksi saavutuksekseen hän nimeää pääsyn valtakunnalliseen SM-sarjaan noin neljä vuotta sitten.

Urheilun saralla hänen tavoitteenaan on ”kehittyä urheilijana mahdollisimman paljon ja päästä omassa lajissa mahdollisimman pitkälle”. Koska urheilu on lähellä sydäntä, on Jerellä myös haaveita ammattiuran lisäksi urheilun parissa työskentelystä lukion jälkeen.

Tavoitteena päästä maajoukkueeseen

Jere pelaa salibandya tavoitteenaan kehittyä urheilijana mahdollisimman paljon. Tulevaisuuden tavoitteena on päästä pelaamaan maajoukkueeseen. Tällä hetkellä hän pelaa kahdessa eri joukkueessa; Westend Indiansin P21 edustusjoukkueessa, joka on hänen ykkösjoukkueensa sekä P18 edustusjoukkueessa.

Treenit ja pelit vievät paljon vapaa-aikaa, mutta Jere nauttii urheiluntäyteisestä vapaa-ajastaan myös esimerkiksi jalkapallo-otteluita katsellen. Tavoitteellinen urheilu-ura vaatii paljon työtä ja keskittymistä, mutta tämä lahjakas nuori on löytänyt urheilusta henkireiän. ”Urheillessa rentoudun ja pystyn unohtamaan kaiken muun.”

Urheilu joukkueessa on opettanut Jerelle, miten tiimissä toimitaan ja miten toisia ihmisiä kohdellaan. Joukkueena yhteen hiileen puhaltaminen on edellytys onnistumisille ja hän kokeekin yhteishengen olevan hänen joukkueessaan erityisen hyvä. ”Mieleenpainuvaa on se, kun näkee, kuinka kehitytään joukkueena.”

Hänen joukkueensa pelaa pudotuspelejä P21 sm-sarjassa, ja keväällä 2022 he olivat juuri päässeet välieriin, joka on hänelle ja hänen joukkueelleen upea suoritus ja iso juttu.

Urheilun ja lukio-opintojen yhdistäminen - ”Leppävaarassa urheilijoiden asiat hoidetaan hyvin"

Jerellä on treenejä noin viidesti viikossa ja pelejä on joka viikonloppu. Koska urheilu on koulun lisäksi ykkösasia, on myös aikataulujen sovittelu yhteen äärimmäisen tärkeää. Leppävaaran lukiossa Jere kokee opintojen yhdistämisen urheiluun sujuvan ongelmitta. Urheilulinjalle pääsy oli Jerelle tähtäimessä alusta saakka, ja hän on ollut tyytyväinen päästessään Leppävaaraan. ”Leppävaarassa urheilijoiden asiat hoidetaan hyvin.”.

Leppävaaran lukio tarjoaa urheiluvalmennusta kolmesti viikossa, joista perjantaisin on kehonhuoltoa. Jere käy aamuvalmennuksessa oman seuransa kautta. Aamutreenit osuvat usein oppituntien päälle ja oppitunneilta myöhästymisistä on sovittava etukäteen. Joustava ja auttava henkilökunta on korvaamaton apu urheilun ja opiskelun yhdistämisessä. Jere omistautuu sekä opinnoille että urheilulle; koeviikoilla täytyy joskus treenit jättää välistä ja opiskella. Jere haluaa tuoda esille sen, että hän hoitaa asiansa aina kunnialla – on sitten kyse lukio-opinnoista, ylioppilaskirjoituksista tai urheiluun panostamisesta.

Opintojen ja urheilun yhdistämisessä ei ole tullut vastaan haasteita. Sellaiselle, joka on miettinyt Leppävaaran urheilulinjalle hakemista Jere antaa seuraavat terveiset: ”Kannattaa hakea tähän kouluun, jos kokee, että urheilu on itselle tärkeää. Täällä on helppo hoitaa kaikki koulun ja urheilun väliset asiat, se on isoin juttu, miksi tämä on hyvä paikka.”

 

Tekstin on toimittanut Laurea ammattikorkeakoulun opiskelija Roosa Koivisto osana opintojaan.

  • Leppävaaran lukio
  • Lukiokoulutus
  • Kasvatus ja opetus
Leppävaara