Tila- ja asuntojaosto käsitteli Tilapalvelut-liikelaitoksen talousarviota vuosille 2023–2025 ja 2023–2031 

23.9.2022 10.15Päivitetty: 26.9.2022 9.49

Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto merkitsi tiedoksi valmistelutilanteen talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2023–2031 investointien osalta (investointiohjelma) sekä antoi kaupunginhallitukselle Tilapalvelut-liikelaitoksen esityksen talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2023–2025 käyttötalouden osalta. 

Investointiohjelma vuosille 2023–2031 

Investointisuunnitelman valmistelun lähtökohtana on valtuuston 8.12.2021 hyväksymä vuoden 2022 talousarvio ja investointiohjelma vuosille 2022–2031.    

Investointiohjelma pohjautuu Taloudellisesti kestävä Espoo (TakE) tuottavuus- ja sopeutumisohjelman linjauksiin ja tavoitteisiin. Ohjelmaan sisältyy investointitason lasku 10 prosentilla hankkeiden toteutustapaa, laajuutta ja kustannuksia tarkastamalla siten, että investointien enimmäismäärä on keskimäärin enintään 250 milj. euroa vuodessa investointikauden aikana. Valmisteltava investointiohjelma laaditaan vuosille 2023–2031. 

Jaosto teki päätösehdotukseen yhdessä seuraavat muutokset: 

  1. Jaosto edellyttää, että Tilapalvelut kartoittavat yhdessä kasvun ja oppimisen toimialan kanssa mahdollista lisätilojen tarvetta liittyen väestönkasvuun ja Ukrainan pakolaisiin huomioiden sekä kaupungin omistamat että yksityisten toimijoiden tilat. Jaostolle tuodaan selostus kartoituksen tilanteesta syksyn 2022 aikana.  

  1. Jaosto toteaa, että valtuuston asettama investointikatto, TakE-linjaukset sekä valtakunnallisen sote-muutoksen aiheuttama taloustilanteen tiukentuminen Espoossa asettavat tiukan raamin investointiohjelmalle. Ohjelmassa on tunnistettuja puutteita etenkin suhteessa opetuksen ja varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Ohjelmassa on myös puutteita joidenkin väliaikaisiksi tarkoitettujen kohteiden vuokravastuiden päättymisen ja tiloja korvaavan uudisrakennuksen valmistumisen ajoituksissa.  

  1. Lisäksi jaosto nostaa esiin seuraavat asiat, joihin on tarpeen kiinnittää huomiota lopullisessa talousarvioesityksessä:  

  • Tila- ja asuntojaosto tukee Kasvun ja oppimisen lautakunnan näkemystä siitä, että Laurinlahden koulun peruskorjaushanke tulee lisätä takaisin investointiohjelmaan. 

  •  Jupperin koulun ja päiväkodin uudisrakennus tulee palauttaa investointisuunnitelmaan valtuuston aiemmin tehtyjen linjausten mukaisesti. 

  • Rödskog skolanin siirtokelpoisen koulun vuokrausta tulee jatkaa 2023–2031 osana Pohjois-Espoon kouluverkkoa.  

  • Tila- ja asuntojaosto toistaa vuoden takaisen huomionsa siitä, että ratkaisuja Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulujen tyhjien koulurakennusten tulevaisuudesta tulee kiirehtiä. 

Talousarvioesitys ja taloussuunnitelma vuosille 2023–2025 

Tilapalvelut-liikelaitoksen sitova tulostavoite vuodelle 2023 on 21,4 milj. euroa ylijäämäinen tulos ennen varauksia. Lisäksi sitovana tulostavoitteena on talonrakennusinvestointien hankkeiden toteutuminen valtuuston päättämän talousarvion sekä taloussuunnitelman investointiohjelman aikataulun ja kustannusarvion mukaisesti. 

Vuonna 2023 liikevaihdon arvioidaan tarkistuksen jälkeen olevan 286,6 milj. euroa. 

Tilapalvelut-liikelaitoksen esitys talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi käyttötalouden osalta ja henkilöstösuunnitelma vuosille 2023–2025 on julkaistu jaoston esityslistan liitteenä.   

Kulttuurikeskuksen teatterisuunnitelma 

Espoon kulttuurikeskuksen laajennuksen hankesuunnitelma tarkoittaa uutta teatterisalia, joka korvaa Espoon Kaupunginteatterin käytössä nyt olevan Revontulihallin. Laajennuksen rakentaminen voisi alkaa talvella 2024 ja uusi teatteri saataisiin käyttöön syyskaudella 2027. Nykyisen kulttuurikeskuksen toiminta turvataan laajennustyön aikana.  Alustavien laskelmien perusteella laajennusosan kustannukset ovat noin 60 miljoonaa euroa. 

Jaosto päätti ehdottaa kaupunginhallitukselle, että valtuusto hyväksyy Kulttuurikeskuksen teatterin hankesuunnitelman. Jaosto kuitenkin edellyttää, että ennen hankesuunnitelman hyväksymiskäsittelyä, kaupunginhallitukselle toimitetaan selvitys hankkeen tilasuunnittelun eri luonnosversioista ja niiden vaikutuksesta teatteritilojen toimivuuteen, kulttuuriaukion käyttömahdollisuuksiin sekä kevyen liikenteen yhteyksiin. Lisäksi kaupunginhallitukselle tuodaan riskiarvio kustannuskehityksestä sekä mahdollisista kustannusten nousuun vaikuttavista tekijöistä.  

Valtuustoaloite Espoon uudesta puurakentamisen edistämisohjelmasta 

Jaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto merkitsee selostusosan tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen Espoon uudesta puurakentamisen edistämisohjelmasta ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. 

Lisäyksessään jaosto kehottaa toimialaa yhteistyössä Kestävä Espoo -ohjelman kanssa kiirehtimään kaupunginhallituksen 11.4.2022 hyväksymän Kestävä Espoo -kehitysohjelman ohjelmasuunnitelman mukaisia toimia, joissa hyötytavoite 4: ”Espoo on kestävän kaupunkikehityksen mallikaupunki” määrittelee useita puurakentamisen edistämistehtäviä. Nämä ovat toimialan ja Kestävä Espoo -ohjelman valmistelussa. Tätä yhteistyötä lisätään siten, että asetetut tavoitteet kyetään saavuttamaan ja toimenpiteiden jatkovalmistelua käsitellään myös tarkoituksenmukaisissa luottamushenkilöelimissä. 

Selostukset ajankohtaisista asioista  

Jaosto kuuli selostukset seuraavista asioista:  

  1. Työohjelman 2022 päivitys 
  2. Ajankohtaiset tila- ja sisäilma-asiat (ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) 

Muut asiat päätettiin esitysten mukaan.  

Esityslistat ja pöytäkirjat(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) 

  • Kaupunginhallitus