Tärkeitä teemoja, ystävyyttä ja yhdessäoloa – perinteinen koulunaloitustapahtuma Hösmärpluus järjestettiin kahden vuoden tauon jälkeen

28.9.2022 13.23
Poliisisoittokunnan soittajat ja Poliisileijona lavalla.
Kuva: Elena Savina

Perinteistä lukuvuoden aloitustapahtumaa Hösmärpluusia vietettiin kahden vuoden tauon jälkeen paikan päällä Sunan koululla. Konsertti järjestettiin jo 16. kerran, ja katsomossa oli salin täydeltä uusia eskareita ja ekaluokkalaisia Keski- ja Pohjois-Espoon alueelta.

Hösmärpluusissa lapsille kerrotaan laulun ja leikin kautta pienten koululaisten elämään liittyvistä teemoista sekä opetetaan yhteisiä pelisääntöjä. Tapahtuma päätetään perinteisesti koulurauhan julistukseen.

Sunan koulun kuoro ja Helsingin poliisisoittokunnan lastenyhtye Nallekopla lauloivat uusille ja tuleville koululaisille muun muassa ystävyydestä, liikenneturvallisuudesta ja terveellisen ravinnon merkityksestä. Toteutuksessa on perinteisesti tehty yhteistyötä myös Omnian audiopajan kanssa, joka vastaa konsertin äänentoistosta.

Helsingin poliisisoittokunnan ja Sunan koulun välinen yhteistyö ja ystävyys on kantanut jo monta vuotta. Nallekoplan jäsenet ovat lapsille kuin sankareita, ja luottamuksellinen suhde toivottavasti lisää turvallisuuden tunnetta myös lasten kasvaessa.

Hösmärpluusissa juhlistetaan koulun aloitusta myös tärkeällä perinteellä, keltanokkien lakituksella. Tänäkin vuonna kaikki ekaluokkalaiset laittoivat samanaikaisesti keltaiset lippalakit päähänsä, ja uusi lukuvuosi oli valmis alkamaan!

Kuva: Elena Savina

Laululeikeillä luodaan yhteisöllisyyttä ja ehkäistään kiusaamista

Sunan koulussa toimii aktiivinen kuoro, ja tänä vuonna Hösmärpluusissa esiintyivät Sunan koulun kuoron 2.–6.-luokkalaiset. Kun yleisössä ekaluokkalaisten koulupolku on vasta alussa, niin 6.-luokkalaisilla kuoron konkareilla alkoi viimeinen vuosi Sunan koulussa ja koulun kuorossa.

– Se on varmaan kaikille ykkösille kivaa, kun saa virallisen koulun aloituksen. Kun sitä juhlistetaan, niin tulee semmoinen fiilis, että koulu on kivaa ja nyt se alkaa! Tämä on meidän viimeinen vuosi tässä koulussa ja viimeinen Hösmärpluus. Tästä jää hyvät muistot, kertoo Sohvi Halmesaari Sunan koulun kuorosta.

Kuorolaiset olivat onnellisia voidessaan laulaa jälleen yhdessä. Koronan takia kaksi edellistä Hösmärpluusia on järjestetty virtuaalitervehdyksinä kouluihin ja päiväkoteihin. Kuorolaiset joutuivat pitkään laulamaan vain omissa luokkaryhmissään maskeja käyttäen.

– On ihanaa, kun saadaan taas laulaa ja leikkiä yhdessä. Tänään parasta oli juuri se, että paikalla oli paljon porukkaa ja me nautittiin yhdessäolosta, miettii Iris Tossavainen.

Kuorolaisten mukaan Hösmärpluus on merkittävä tapahtuma ekaluokkalaisille. Konsertissa puhuttiin myös moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja ystävällisyyden arvosta.

– Tänään voimme päättää, sen itse voimme päättää: kaikkein tärkeintä on ystävyys, todetaan konsertin päätteeksi yhteislaulussa.

Ei kiusata. Tällä lyhyellä ja tärkeällä lupauksella uusien ekaluokkalaisten ensimmäinen kouluvuosi alkaa. Oikein hyvää lukuvuoden alkua kaikille koululaisille!

Kuva: Elena Savina

Lisätietoja tapahtumasta

Tiina Raula

Sunan koulun musiikinopettaja
  • Perusopetus