Nuorten ajatuksia kaupunkisuunnittelusta: Syksyllä abivuotensa aloittava Ilari Kallio kokee tulevaisuuden positiivisena ja tähtää lukion jälkeen yliopistoon.

11.8.2022 15.17
Kuvassa espoolainen nuori Ilari.

Ilari Kallio on 18-vuotias poika Espoosta Kaitaan omakotitaloalueelta. Hän aloittaa syksyllä abivuotensa Otaniemen lukiossa luma-linjalla eli matemaattis-luonnontieteellisellä linjalla. Lue Ilarin haastattelu, jossa hän kertoo mitä ajattelee kaupunkisuunnittelusta, Espoosta ja sen tulevaisuudesta.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kaupunkisuunnittelu?

Minulle tulee sanasta sellainen mielikuva, että kaupunkisuunnittelulla luodaan mukavia paikkoja, joissa viihtyy ja on mukava viettää aikaa. Viheralueita löytyy ja asiat toimii. Kaupunkisuunnittelu kuulostaa minusta kiinnostavalta.

Tiedätkö, miten kaupunki muodostuu? Kuka päättää, missä ja millaisia asuntoja, puistoja, palveluita ja liikenneväyliä meillä on?

En tiedä asiasta tarkalleen. Kuvittelisin, että kaupunginvaltuusto päättää asioista, joita kaupunkisuunnittelijat ehdottavat.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kestävä tai ilmastoviisas kaupunki?

Vähennetään päästöjä, mikä on ilmaston kannalta hyvä. Kaupungin osalta asiaan voidaan vaikuttaa esimerkiksi vähentämällä autoilua siten, että pyörä- ja kävelyteitä sekä julkista liikennettä parannetaan.

Missä ja minkälaisissa paikoissa vietät eniten aikaa kodin ulkopuolella? Miten ne olisivat mukavampia ja viihtyisämpiä?

Vietän paljon aikaa koulussa ja Suur-Espoonlahden alueella. Viihtyisyyttä saadaan, kun pidetään huolta kaikesta, erityisesti rakennuksista, teistä ja puistoista.

Mikä lähialueellasi on mielestäsi rumaa tai mikä toimii huonosti?

Soukan ostari on ruma. Jotkin Espoon sisäiset bussiyhteydet eivät toimi hyvin.

Millaiset rakennukset näyttävät sinusta kivoilta? Entä millaiset puistot ja luontopaikat houkuttelevat?

Kivoja rakennuksia ovat modernit ja värikkäät talot, toisin kuin harmaat betonineliöt. Puiset talot ovat myös kivoja. Houkuttelevat luontopaikat ovat tilavia, niissä on paljon penkkejä, sekä koskematonta luontoa. Se ei saa olla mikään lättänä niitty.

Mitä ajattelet Espoon tulevaisuudesta? Entä omastasi?

Positiiviset tunteet heräävät molemmista. Espoo tulee kasvaman ja toivon, että kasvun mukana Espooseen tulee asioita, jottei tarvitse aina lähteä Helsinkiin. Itse olen data (luma-luokkalainen) ja tulen menemään yliopistoon. Toivon tekeväni mielenkiintoista työtä tulevaisuudessa.

Ajatteletko, että voisit asua Espoossa myös aikuisena? Miksi? Miksi et?

Aion jäädä Aaltoon opiskelemaan, mutta senkin jälkeen todennäköisesti jään tänne, sillä Espoo on yksi parhaista paikoista olla töissä tai yrittäjänä. Espoo on myös hyvässä paikassa, sillä täältä pääsee nopeasti Helsinkiin ja silti sellainen ”lande fiilis” säilyy.

Kaikilla espoolaisilla, myös sinulla, on oikeus vaikuttaa siihen, millaista kaupunkia täällä rakennetaan. Mitä meidän pitäisi sinun mielestäsi ottaa erityisesti huomioon tulevaisuuden kaupungin suunnittelussa?

Toimivat yhteydet ovat tärkeitä. Myös luontoa tulisi suojella.

Miksi on tärkeää, että yritämme tavoittaa myös nuoria?

Espoossa on paljon nuoria.

Millä tavoilla haluaisit vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun? Esim. vastaamalla kyselyyn, osallistumalla haastatteluun, koulutyöt, juttelemalla arkkitehdin kanssa…

Kaikki nämä keinot kuulostavat hyviltä, mutta olisi tärkeää, että vaikuttaminen olisi vapaaehtoista, sillä silloin tulee parempia vastauksia. Itse haluaisin puhua asiasta jollekin asiasta tietävälle. Itse en tiedä asiasta paljoa, joten kysyttävää olisi.

 

Tämä haastattelu on osa sarjaa, jossa nuoret espoolaiset kertovat ajatuksia kaupungistaan ja sen tulevaisuudesta. Espoo haluaa kertoa nuorille kaupunkisuunnittelusta ja erilaisista vaikutusmahdollisuuksista. Tavoite on tuoda esiin nuorten ääntä ja lisätä heidän tietoaan siitä, millä tavoin kaupungin suunnitteluun voi osallistua ja vaikuttaa. Lue kaikki haastattelut Espoon verkkosivuilta.

 

  • Kaavoitus