Nuorten ajatuksia kaupunkisuunnittelusta: Musiikista kiinnostunut Anniina Karvinen kaipaa lisää väriä kaupunkiin

8.8.2022 12.31
Kuvassa espoolainen nuori Anniina.

Anniina on 17-vuotias espoolainen nuori, joka asuu Kauklahdessa. Anniina opiskelee tällä hetkellä Tapiolan lukiossa musiikkilinjalla toista vuotta. Anniina myös opiskele musiikkiopisto Avoniassa, jossa Anniina viettää paljon vapaa-aikaansa. Lue Anniinan haastattelu, jossa hän kertoo mitä ajattelee kaupunkisuunnittelusta, Espoosta ja sen tulevaisuudesta.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kaupunkisuunnittelu?

Kaupunkia muutetaan paremmaksi ja turvallisemmaksi.

Tiedätkö, miten kaupunki muodostuu? Kuka päättää, missä ja millaisia asuntoja, puistoja, palveluita ja liikenneväyliä meillä on?

Varmaan yleisesti kaupunki itse päättää, mutta myös valtuustot ja kaupunginjohtajat pystyvät vaikuttamaan näihin asioihin. Myöskin asukkaat pystyvät kertomaan omia mielipiteitään.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kestävä tai ilmastoviisas kaupunki?

Ilmastoviisas kaupunki tekee tekoja, jotka vähentävät riskiä ilmastonmuutokselle.

Missä ja minkälaisissa paikoissa vietät eniten aikaa kodin ulkopuolella? Miten ne olisivat mukavampia ja viihtyisämpiä?

Erilaisissa harrastuspaikoissa esimerkiksi musiikkiopistolla tai salilla. Tilat ovat hyviä ja niissä ei ole mielestäni puutteita. Viihtyvyys riippuu myös ihmisistä ja siitä, millaisen ilmapiirin he muodostavat.

Mikä lähialueellasi on mielestäsi rumaa tai mikä toimii huonosti?

Mielestäni mikään ei ole rumaa paitsi roskat ympäristössä. Vaikka roskiksia olisi, niin ihmiset heittävät ne silti maahan.

Millaiset rakennukset näyttävät sinusta kivoilta? Entä millaiset puistot ja luontopaikat houkuttelevat?

Värikkäät ja eloisat rakennukset näyttävät kivoilta. Eniten houkuttelevat puistot, joissa on paljon kukkia ja penkkejä, ja missä on erilaisia laitteita lapsille ja nuorille.

Mitä ajattelet Espoon tulevaisuudesta? Entä omastasi?

Espoon tulevaisuus riippuu ihmisistä, ketkä luovat tulevaisuuden Espoota.

Ajatteletko, että voisit asua Espoossa myös aikuisena? Miksi? Miksi et?

En, koska opiskeluni ja työpaikkani todennäköisesti sijaitsevat eri paikkakunnalla.

Kaikilla espoolaisilla, myös sinulla, on oikeus vaikuttaa siihen, millaista kaupunkia täällä rakennetaan. Mitä meidän pitäisi sinun mielestäsi ottaa erityisesti huomioon tulevaisuuden kaupungin suunnittelussa?

Mielestäni pitäisi kiinnittää huomiota erityisesti kaupungin viihtyvyyteen esimerkiksi erilaisten värien käytöllä ympäristössä. Värit luovat mielestäni elämää ja pelkän mustavalkoisen käyttö ympäristössä ei hirveästi piristä arkea.

Miksi on tärkeää, että yritämme tavoittaa myös nuoria?

Nuoret ovat tällä hetkellä ne, jotka luovat tulevaisuutta ja tulevat jatkotyöstämään sitä, mitä nyt luomme.

Millä tavoilla haluaisit vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun? Esim. vastaamalla kyselyyn, osallistumalla haastatteluun, koulutyöt, juttelemalla arkkitehdin kanssa…

Oikeastaan kaikilla tavoilla, millä mahdollista!

 

Tämä haastattelu on osa sarjaa, jossa nuoret espoolaiset kertovat ajatuksia kaupungistaan ja sen tulevaisuudesta. Espoo haluaa kertoa nuorille kaupunkisuunnittelusta ja erilaisista vaikutusmahdollisuuksista. Tavoite on tuoda esiin nuorten ääntä ja lisätä heidän tietoaan siitä, millä tavoin kaupungin suunnitteluun voi osallistua ja vaikuttaa. Lue kaikki haastattelut Espoon verkkosivuilta.

  • Kaavoitus