Nuorten ajatuksia kaupunkisuunnittelusta: Espoolainen opiskelija René Ohlström pitää urheilusta ja toivookin erilaisten harrastuspaikkojen kehittämistä.

11.8.2022 15.31Päivitetty: 17.8.2023 7.34
Kuvassa espoolainen nuori Rene.

Jalkapalloa harrastava René Ohlström on 17-vuotias poika Kivenlahdesta. Hän aloittaa syksyllä abivuotensa Kaitaan lukiossa. Lue Renén haastattelu, jossa hän kertoo mitä ajattelee kaupunkisuunnittelusta, Espoosta ja sen tulevaisuudesta.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kaupunkisuunnittelu?

Kaupunkia suunnitellaan siten, että siitä tulee käytännöllinen paikka asua. Esimerkiksi kaupat sijoitetaan oikeisiin paikkoihin jne.

Tiedätkö, miten kaupunki muodostuu? Kuka päättää, missä ja millaisia asuntoja, puistoja, palveluita ja liikenneväyliä meillä on?

Hallitus ja kunnan pääjohtajat päättävät, ja kaupunkisuunnittelijat suunnittelevat.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kestävä tai ilmastoviisas kaupunki?

Vähennetään autoilua ja parannetaan julkista liikennettä. Energiaa tuotetaan ekologisesti aurinkopaneeleilla. Ilmastoviisaasta kaupungista löytyy metsää ja puistoja.

Missä ja minkälaisissa paikoissa vietät eniten aikaa kodin ulkopuolella? Miten ne olisivat mukavampia ja viihtyisämpiä?

Vietän paljon aikaa urheilupuistoissa, erityisesti futiskentillä. Ne kaipaisivat isompia parkkipaikkoja ja varjopaikkoja, joissa voisi suojautua auringolta. Olisi kiva, jos skeittiparkeissa voisi myös olla varjopaikkoja tai isoja katoksia. Vietän myös paljon aikaa Espoon rannoilla.

Mikä lähialueellasi on mielestäsi rumaa tai mikä toimii huonosti?

Uudet talot vanhojen vieressä ovat mielestäni ruman näköisiä. Espoonlahden skeittipuisto on epäkäytännöllinen ja pieni verrattuna muihin Espoon skeittipuistoihin. Olisi myös kiva, jos se olisi betonista valmistettu.

Millaiset rakennukset näyttävät sinusta kivoilta? Entä millaiset puistot ja luontopaikat houkuttelevat?

Talot, joissa on eri muotoja ja värejä, ei mitään harmaita laatikoita. Espoonlahdessa olevat ”mäkihyppytalot” ovat hyvä esimerkki. Luontopaikoista eniten houkuttelee sellaiset, joissa on jotain tekemistä, kuten mahdollisuus pelata lentopalloa.

Mitä ajattelet Espoon tulevaisuudesta? Entä omastasi?

Hyvältä näyttää. Espoo varmaan säilyy saman tyyppisenä vihreänä kaupunkina, vaikka taloja tuleekin lisää. Aion itse opiskella tulevaisuudessa farmasiaa tai elintarviketeollisuutta.

Ajatteletko, että voisit asua Espoossa myös aikuisena? Miksi? Miksi et?

Haluaisin asua Espoossa myös aikuisena, sillä täällä on paljon harrastusmahdollisuuksia. Täällä on kivoja asuinalueita, mutta melko kallista asua. Täällä ei ole myöskään minulle sopivia jatko-opiskelupaikkoja.

Kaikilla espoolaisilla, myös sinulla, on oikeus vaikuttaa siihen, millaista kaupunkia täällä rakennetaan. Mitä meidän pitäisi sinun mielestäsi ottaa erityisesti huomioon tulevaisuuden kaupungin suunnittelussa?

Ei pidä rakentaa liikaa jonnekin tiettyyn paikkaan, että kaikkialle jää myös luontoa.

Miksi on tärkeää, että yritämme tavoittaa myös nuoria?

Nuorista voi tulla vielä kaupunkisuunnittelijoita. Nuoret tuovat erityisesti ekologisuuteen liittyviä tarvittavia näkökulmia.

Millä tavoilla haluaisit vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun? Esim. vastaamalla kyselyyn, osallistumalla haastatteluun, koulutyöt, juttelemalla arkkitehdin kanssa…

Kyselyt olisivat hyviä. Haluaisin myös olla konkreettisesti yhteydessä ihmisiin, jotka oikeasti päättävät.

 

Tämä haastattelu on osa sarjaa, jossa nuoret espoolaiset kertovat ajatuksia kaupungistaan ja sen tulevaisuudesta. Espoo haluaa kertoa nuorille kaupunkisuunnittelusta ja erilaisista vaikutusmahdollisuuksista. Tavoite on tuoda esiin nuorten ääntä ja lisätä heidän tietoaan siitä, millä tavoin kaupungin suunnitteluun voi osallistua ja vaikuttaa. Lue kaikki haastattelut Espoon verkkosivuilta.

  • Kaavoitus