Nuorten ajatuksia kaupunkisuunnittelusta: Tuore ylioppilas Reetta Söderberg viihtyy luonnossa ja toivookin puistoalueiden viihtyvyyden lisäämistä

Julkaistu: 27.7.2022 12.45
Kuvassa Espoolainen nuori Reetta ylioppilaslakki päässään.

Reetta on 19-vuotias espoolainen nuori, joka asuu Muuralassa. Reetta valmistui tänä keväänä ylioppilaaksi ja on tällä hetkellä suorittamassa naisten vapaaehtoista asepalvelusta. Vapaa-ajallaan Reetta liikkuu paljon luonnossa ja kuvaileekin itseään luonnonläheiseksi ihmiseksi. Lue Reetan haastattelu, jossa hän kertoo mitä ajattelee kaupunkisuunnittelusta, Espoosta ja sen tulevaisuudesta.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kaupunkisuunnittelu?

Minulle tulee sanasta mieleen epäonnistuminen, koska koen Espoon kaupunkisuunnittelun epäonnistuneen joissakin asioissa.

Tiedätkö, miten kaupunki muodostuu? Kuka päättää, missä ja millaisia asuntoja, puistoja, palveluita ja liikenneväyliä meillä on?

En ole varma, ketkä päättävät näistä asioista.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kestävä tai ilmastoviisas kaupunki?

Ilmastoviisasta kaupungista tulee mieleen kaupunki, jossa tehdään kestäviä energiaratkaisuja. Tulee mieleen myös se, ettei siellä raivata metsää ja peltoja uusien rakennuksien takia, vaan uudet rakennukset rakennettaisiin esimerkiksi vanhojen käyttökelvottomien rakennusten tilalle.

Missä ja minkälaisissa paikoissa vietät eniten aikaa kodin ulkopuolella? Miten ne olisivat mukavampia ja viihtyisämpiä?

Eniten vietän aikaa erilaisissa puistoissa. Niistä saisi viihtyisämpiä lisäämällä roskiksia, koska puistot ovat yleensä täynnä roskaa roskisten vähäisyyden tai niiden huonon sijainnin takia.

Mikä lähialueellasi on mielestäsi rumaa tai mikä toimii huonosti?

Mielestäni rumaa on Espoon keskuksessa sijaitseva kaupungintalo ja ylipäätänsä Espoon keskus. Lähialueellani huonosti toimivat erityisesti bussiyhteydet, koska linjoja lopetetaan esimerkiksi metron takia, joka ei edes kulje alueen lähellä. Erityisesti Nuuksion bussiyhteydet ovat huonontuneet lähivuosina ja sinne pääsee nykyään huonommin kuin ennen.

Millaiset rakennukset näyttävät sinusta kivoilta? Entä millaiset puistot ja luontopaikat houkuttelevat?

Minusta kivoilta näyttävät vanhat rakennukset, joita käytetään uusissa tarkoituksissa esimerkiksi kahviloina. Eniten pidän vihreistä puistoalueista, jotka ovat luonnonläheisiä ja niissä ei ole liikaa hiekkaa. Myöskin erilaiset kukkaistutukset voivat tehdä puistoista houkuttelevimpia.

Mitä ajattelet Espoon tulevaisuudesta? Entä omastasi?

Eniten Espoon tulevaisuudessa minua mietityttää Espoon asukasluvun kasvaminen ja miten se vaikuttaa esimerkiksi alueiden rakentamiseen ja rauhallisuuteen.

Ajatteletko, että voisit asua Espoossa myös aikuisena? Miksi? Miksi et?

Itse en usko asuvani tulevaisuudessa Espoossa, koska viihdyn paremmin pienemmillä paikkakunnilla, joissa on rauhallisempaa ja ei ole niin paljoa hälinää. Kuitenkin Espoossa asuu oma sukuni ja täällä kaikki on lähellä, jonka takia saatan asua Espoossa myöhemmin tulevaisuudessa.

Kaikilla espoolaisilla, myös sinulla, on oikeus vaikuttaa siihen, millaista kaupunkia täällä rakennetaan. Mitä meidän pitäisi sinun mielestäsi ottaa erityisesti huomioon tulevaisuuden kaupungin suunnittelussa?

Mielestäni erityisesti eläkeläiset pitäisi ottaa huomioon suunnittelussa. Yleensä vanhoissa taloissa asuvat ihmiset ovat eläkeläisiä ja mikäli vanhoja rakennuksia puretaan paljon, se voi vaikuttaa paljon heidän elämäänsä. Eläkeläisillä ei ehkä ole tarpeeksi rahaa muuttaa uusiin taloihin ja heillä on voinut syntyä omaan kotiin tunnearvoa.

Miksi on tärkeää, että yritämme tavoittaa myös nuoria?

Mikäli nuoret eivät pysty vaikuttamaan Espoon kaupunginsuunnitteluun, se voi johtaa siihen, että kaupunki ei ole nuorten mielestä viihtyisä ja he saattavat sen takia muuttaa pois Espoosta.

Millä tavoilla haluaisit vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun? Esim. vastaamalla kyselyyn, osallistumalla haastatteluun, koulutyöt, juttelemalla arkkitehdin kanssa…

Mielestäni kyselyt olisivat hyvä tapa.  olisi hauska, jos osa kyselyyn vastanneista pääsisi esimerkiksi puhumaan yhdessä arkkitehdin kanssa ja täten vaikuttamaan kaupunkisuunnitteluun.

 

Tämä haastattelu on osa sarjaa, jossa nuoret espoolaiset kertovat ajatuksia kaupungistaan ja sen tulevaisuudesta. Espoo haluaa kertoa nuorille kaupunkisuunnittelusta ja erilaisista vaikutusmahdollisuuksista. Tavoite on tuoda esiin nuorten ääntä ja lisätä heidän tietoaan siitä, millä tavoin kaupungin suunnitteluun voi osallistua ja vaikuttaa. Lue kaikki haastattelut Espoon verkkosivuilta.

  • Kaavoitus