Nuorten ajatuksia kaupunkisuunnittelusta: Syksyllä lukion aloittava Enni Iivonen nauttii luonnonläheisistä maisemista eikä hän pidä niin paljon isoista korkeista rakennuksista.

Julkaistu: 27.7.2022 13.05

Enni on 15-vuotias Ymmerstassa asuva espoolainen nuori. Hän pääsi peruskoulusta viime keväänä ja syksyllä hän aloittaa lukio-opinnot Kallion lukiossa. Ennille kaupunkisuunnittelu on tuttu käsite ennestään ja hänellä on myös paljon ajatuksia aiheeseen liittyen. Lue Ennin haastattelu, jossa hän kertoo mitä ajattelee kaupunkisuunnittelusta, Espoosta ja sen tulevaisuudesta.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kaupunkisuunnittelu?

Itselle tulee mieleen kaupungin kaavoittaminen ja ympäristön viihtyvyyden miettiminen.

Tiedätkö, miten kaupunki muodostuu? Kuka päättää, missä ja millaisia asuntoja, puistoja, palveluita ja liikenneväyliä meillä on?

En ole täysin varma. Luulisin, että kaupungin valtuutetut ja kaupunkisuunnittelun työryhmä käyvät asioita yhdessä läpi asiantuntijoiden kanssa, ja työryhmä tekee sitten päätökset.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kestävä tai ilmastoviisas kaupunki?

Kaupunki, jossa rakennetaan rakennukset siten, että ne kestävät mahdollisimman pitkään. Myöskin luontoa arvostetaan, eikä sitä vähennetä. Kestävässä kaupungissa julkinen liikenne toimii hyvin.

Missä ja minkälaisissa paikoissa vietät eniten aikaa kodin ulkopuolella? Miten ne olisivat mukavampia ja viihtyisämpiä?

Vietän eniten aikaa keskuspuistossa. Mielestäni se olisi viihtyisämpi, jos hiekkatiet eivät olisi niin leveitä, vaan polkumaisempia.

Mikä lähialueellasi on mielestäsi rumaa tai mikä toimii huonosti?

Alueellani on suunniteltu koko ajan liian massiivisia rakennuksia, jotka ovat mielestäni kamalan rumia.

Millaiset rakennukset näyttävät sinusta kivoilta? Entä millaiset puistot ja luontopaikat houkuttelevat?

Pienet rakennukset, jotka eivät ole jättimäisiä, ovat kauniita kaupunkikuvassa. Minua houkuttelee eniten mahdollisimman luonnonmukaiset puistot, metsäalueet, järvet, meri ja saaret. Nämä ovat ehdottomasti Espoon paras puoli.

Mitä ajattelet Espoon tulevaisuudesta? Entä omastasi?

Parhaillaan Espoossa tehdään valintoja siitä, minkälainen tulevaisuus rakennetaan. Jos Espoo jatkaa samanlailla kuin nyt, eli rakentamalla mahdollisimman massiivia rakennuksia, monet ihmiset saattavat muuttaa Espoosta pois. Tässä vaiheessa Espoo voisi vielä kääntää kelkkansa ja rakentaa kestävämmin. Oma tulevaisuuteni näyttää tällä hetkellä hyvältä, koska minulla on paljon haaveita ja toiveita.

Ajatteletko, että voisit asua Espoossa myös aikuisena? Miksi? Miksi et?

En, koska pidän kaupungista tai kylästä, jossa palvelut ovat minua lähellä ja missä ei olisi niin korkeita rakennuksia.

Kaikilla espoolaisilla, myös sinulla, on oikeus vaikuttaa siihen, millaista kaupunkia täällä rakennetaan. Mitä meidän pitäisi sinun mielestäsi ottaa erityisesti huomioon tulevaisuuden kaupungin suunnittelussa?

Pieniä kouluja ja kirjastoja ei saisi lakkauttaa, koska ne lisäävät kyseiseen alueen yhteisöllisyyttä ja parantavat Espoon viihtyvyyttä.

Miksi on tärkeää, että yritämme tavoittaa myös nuoria?

Nuoret ovat Espoon tulevaisuus ja ilman nuoria ei jatkossa ole Espoota. Kaupunkia pitää suunnitella pitkällä aikavälillä ja nuoret tulevat asumaan pisimpään kaupungissa

Millä tavoilla haluaisit vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun? Esim. vastaamalla kyselyyn, osallistumalla haastatteluun, koulutyöt, juttelemalla arkkitehdin kanssa…

Mielestäni parhaiten nuoria saa tavoitettua kyselyillä.

Tämä haastattelu on osa sarjaa, jossa nuoret espoolaiset kertovat ajatuksia kaupungistaan ja sen tulevaisuudesta. Espoo haluaa kertoa nuorille kaupunkisuunnittelusta ja erilaisista vaikutusmahdollisuuksista. Tavoite on tuoda esiin nuorten ääntä ja lisätä heidän tietoaan siitä, millä tavoin kaupungin suunnitteluun voi osallistua ja vaikuttaa. Lue kaikki haastattelut Espoon verkkosivuilta.

  • Kaavoitus