Nuorten ajatuksia kaupunkisuunnittelusta: Sana ”kaupunkisuunnittelu” on Larissalle tuttu, mutta sen selittäminen ei olekaan ihan helppoa

21.6.2022 15.33Päivitetty: 4.7.2022 7.27
Kuvassa nuori tyttö seisoo olohuoneessa.

Espoon Mäkkylässä asuva 22-vuotias Larissa Halme on asunut Espoossa noin vuoden, mutta työskennellyt kauppakeskus Sellossa jo 2 vuotta. Larissa ei ole aikaisemmin tiennyt, että myös hänellä on oikeus vaikuttaa kotikaupunkinsa kehittymiseen. Häntä kuitenkin kiinnostaa tietää, mitä kautta pystyy vaikuttamaan ja kehittämisideoitakin häneltä löytyy esimerkiksi omasta asuinalueesta. Lue Larissan haastattelu, jossa hän kertoo mitä ajattelee kaupunkisuunnittelusta, Espoosta ja sen tulevaisuudesta.

Tiedätkö, miten kaupunki muodostuu? Kuka päättää, missä ja millaisia asuntoja, puistoja, palveluita ja liikenneväyliä meillä on?

Oletan, että työhön palkataan eri ihmisiä esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoita ja arkkitehteja. Kaupunginjohtajat ja muut ovat varmaan ne, jotka tekevät sitten viimeiset päätökset.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kestävä tai ilmastoviisas kaupunki?

Se, että mietitään luontoa ja ympäristöä ajatellen kaikki asiat.

Missä ja minkälaisissa paikoissa vietät eniten aikaa kodin ulkopuolella?

Käyn paljon ulkona ja tykkään käydä myös salilla. Selloon on myös rakentunut ilmeisesti uusi kesäterassi, joka on tosi kiva paikka viettää aikaa esimerkiksi töiden jälkeen kavereiden kanssa.

Mikä lähialueellasi on mielestäsi rumaa tai mikä toimii huonosti?

Omalla kohdallani haluan sanoa, että pihapiirissäni on aika rumasti suunniteltu autotalo, joka peittää ison osan piha-alueesta. Sen lisäksi ikkunasta näkee paljon rakennustyömaata, mikä vie pihan viihtyisyyttä ehkä vähän pois. Toki ymmärrän, että rakentaminen ja keittäminenkin on tarpeen. Ihan asuntoni lähelle valmistui juuri ruokakauppa, mikä helpottaa ainakin itseäni tosi paljon.

Millaiset rakennukset näyttävät sinusta kivoilta?

Tykkään paljon modernista rakennustyylistä ja vaaleista sävyistä. Sellaiset vanhat punaiset tiilirakennukset näyttävät jopa vähän ahdistavilta.

Mitä ajattelet tulevaisuudesta ja Espoon tulevaisuudesta?

Sanoisin, että koko Espoo on tosi nopeasti kehittyvä kaupunki ja tänne on jo nyt tullut paljon uusia asuinalueita. Mielestäni on hyvä, että kehitetään uutta ja on kiva saada uusia paikkoja ja uusia rakennuksia.

Mitä meidän pitäisi sinun mielestäsi ottaa erityisesti huomioon tulevaisuuden kaupungin suunnittelussa?

Toivoisin ehkä enemmän eri asumismuotoja Espooseen ja lisäksi enemmän esimerkiksi illanvietto paikkoja ja ulkoravintoloita. Helposti tulee lähdettyä Helsinkiin, jos haluaa syödä esimerkiksi jossain ulkoilmassa tai jos haluaa lähteä kavereiden kanssa viettämään iltaa. Olisi kiva, jos enemmän tällaisia paikkoja olisi myös Espoossa. Lisäksi haluaisin ehdottomasti Metro yhteydet myös Leppävaaraan. Juna toimii hyvin, mutta metro olisi todella hyvä lisä, koska esimerkiksi Saunalahdesta Leppävaaraan kestää julkisilla käsittämättömän kauan.

Ajatteletko, että voisit asua Espoossa myös aikuisena? Miksi? Miksi et?

Täällä on paljon alueita, mihin en ole edes perehtynyt, eli varmasti löytyy myös sellaisia alueita, joissa voisin perheellisenä asua. Haluan itse asua omakotialueella sitten kun on omia lapsia. Nyt nuorena on kiva asua keskustan lähellä.

Miksi on tärkeää, että yritämme tavoittaa myös nuoria?

Nuoret on tulevaisuus!

Millä tavoilla haluaisit vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun?

Kysely on ainakin helppo tapa tavoittaa laajasti ihmisiä. Kyselyn lähettäminen esimerkiksi sähköpostiin on myös varmaan helppo ja kiva tapa vastata, koska aina on kiva vaikuttaa. Itsekin olisin mieluusti sanonut mielipiteeni esimerkiksi omasta asuinalueestani, kun sitä rakennettiin.

 

Tämä haastattelu on osa sarjaa, jossa nuoret espoolaiset kertovat ajatuksia kaupungistaan ja sen tulevaisuudesta. Espoo haluaa kertoa nuorille kaupunkisuunnittelusta ja erilaisista vaikutusmahdollisuuksista. Tavoite on lisätä nuorten tietoa siitä, millä tavoin kaupungin suunnitteluun voi osallistua ja vaikuttaa. Lue kaikki haastattelut Espoon verkkosivuilta.

  • Kaavoitus
  • Kaupunkikehitys