Nuorten ajatuksia kaupunkisuunnittelusta: Leppävaaralainen Ellamaria pitää lähiluontoa tärkeänä ja toivoo Espooseen lisää ulkokahviloita

21.6.2022 12.57Päivitetty: 4.7.2022 7.28
Kuvassa nuori tyttö kirsikkapuun edessä

Nummelasta kotoisin oleva 21-vuotias Ellamaria Mikkonen on asunut Espoossa hieman alle vuoden. Ellamaria opiskeli Savonlinnassa hetken aikaa, mutta muutti sieltä takaisin pääkaupunkiseudulle. Monen nuoren tapaan Ellamaria kuvailee olevansa tällä hetkellä elämäntilanteiden välissä. Vapaa-ajalla hän tykkää liikkua ja nauttii varsinkin luonnossa olemisesta. Lue Ellamarian haastattelu, jossa hän kertoo mitä ajattelee kaupunkisuunnittelusta, Espoosta ja sen tulevaisuudesta.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kaupunkisuunnittelu?

Heti tulee mieleen erilaiset maisemat, ostoskeskukset ja erilaiset asuinalueet.

Tiedätkö, miten kaupunki muodostuu? Kuka päättää, missä ja millaisia asuntoja, puistoja, palveluita ja liikenneväyliä meillä on?

Veikkaisin, että siellä on joku oma työryhmä, joka sitten päättää asioista

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta kestävä tai ilmastoviisas kaupunki?

Uskoisin, että siihen on erikseen palkattu ihmisiä, jotka valvovat sitä, että asiat toteutetaan ympäristöystävällisesti. Tulee myös mieleen aurinko- ja tuulivoima sekä kestävät lämmitysratkaisut.

Tiesitkö, että kaikilla espoolaisilla, myös sinulla, on oikeus vaikuttaa siihen, millaista kaupunkia täällä rakennetaan?

En itseasiassa tiennyt, mutta kiinnostaisi kyllä tietää, mitä kautta voisin vaikuttaa.

Missä ja minkälaisissa paikoissa vietät eniten aikaa kodin ulkopuolella?

Silloin tällöin tulee nähtyä kavereita kahviloissa tai terasseilla. Sen lisäksi käyn shoppailemassa Sellossa, koska se on itselleni lähin kauppakeskus. Käyn myös paljon metsissä ja metsäreiteillä kävelemässä.

Mikä lähialueellasi on mielestäsi rumaa tai mikä toimii huonosti?

Ehkä eniten häiritsee metsäreiteillä liikenteen melu. Sellosta on myös pakko sanoa, että en pidä siitä, että kaikki kahvilat ja ravintolat ovat sisätiloissa. Joskus kaipaa sellaista ”kaupunki-vibaa”, että voisi kävellä ulkona ja samalla käydä jossain kahvilla tai syömässä. Helsinki on mielestäni hyvä esimerkki tällaisesta.

Millaiset rakennukset näyttävät sinusta kivoilta? Entä millaiset puistot ja luontopaikat houkuttelevat?

Tykkään sellaisista lähiötyyppisistä rakennuksista. Vähän sellainen romanttinen puutalo. Luontopaikoissa taas kaipaan sitä, että ne olisivat selkeästi metsäisiä ja rauhallisia, mutta kuitenkin sellaisia, että sinne on helppo päästä ja siellä on helppo kulkea.

Mitä ajattelet tulevaisuudesta ja Espoon tulevaisuudesta?

Mielestäni Espoo on matkalla tai muokkautumassa paikaksi, jossa on kaikille jotain. Eri kaupungit edustavat eri asioita ja niihin muuttavat erityyppiset ihmiset. Haluaisin, että nämä rajat tavallaan rikkoontuisivat ja mielestäni Espoon on menossa siihen suuntaan.

Mitä meidän pitäisi sinun mielestäsi ottaa erityisesti huomioon tulevaisuuden kaupungin suunnittelussa?

Pitää huomioida, että kaupunki olisi mahdollisimman viihtyisä, mutta kuitenkin luontoyhteys säilyisi vahvana. Mielestäni lähiluonto vaikuttaa kaikkien asukkaiden viihtyvyyteen.

Ajatteletko, että voisit asua Espoossa myös aikuisena? Miksi? Miksi et?

Espoo on mielestäni kiva ja monipuolinen asuinpaikka, mutta se on aika kallis. Hyvä puoli on myös se, että kaikki on lähellä. Huono puoli taas on se, että joukkoliikenteellä kestää jotenkin todella kauan paikasta A paikkaan B. Varsinkin sellaisilta vähän syrjäisemmiltä alueilta, missä haluan esimerkiksi itse asua sitten vanhempana.

Miksi on tärkeää, että yritämme tavoittaa myös nuoria?

Nuoret on iso osa väestöstä. Nuorilla on myös niin paljon tuoreita näkökulmia asioihin. Nuorten mielipiteet saattavat antaa jopa osviittaa siitä, millaista meidän elämämme tulee olemaan sitten vuosikymmenien päästä.

Millä tavoilla haluaisit vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun?

Minusta itsestäni kiva idea olisi, että järjestetään joku kiva tapahtuma, missä olisi ruokaa ja ohjelmaa. Sellainen rento ja avoin tapahtuma tai jotkut messut. Siellä voisi sitten täyttää esimerkiksi jonkun kyselylomakkeen tms. kaupungin asioista.

 

Tämä haastattelu on osa sarjaa, jossa nuoret espoolaiset kertovat ajatuksia kaupungistaan ja sen tulevaisuudesta. Espoo haluaa kertoa nuorille kaupunkisuunnittelusta ja erilaisista vaikutusmahdollisuuksista. Tavoite on lisätä nuorten tietoa siitä, millä tavoin kaupungin suunnitteluun voi osallistua ja vaikuttaa. Lue kaikki haastattelut Espoon verkkosivuilta.

  • Kaavoitus
  • Kaupunkikehitys