Valkoposkihanhet osana Espoon luontoa

9.5.2022 7.37Päivitetty: 9.5.2022 11.39
Valkoposkihanhia merenrannalla.
Valkoposkihanhia merenrannalla.Kuva: Maritta Nevalainen

Kevään tullessa myös valkoposkihanhet saapuvat takaisin Espoon luontoon. Valkoposkihanhet pesivät Suomen rannikoilla. Linnut ovat tuttu näky myös Espoon rannoilla ja puistoissa. Pesimäaikaan hanhet ovat saaristoissa, mutta pesimäajan jälkeen ne siirtyvät puistoalueille sopivan ravinnon ja suotuisan elinympäristön perässä.

Lisääntyvä hanhipopulaatio herättää närää. Eteenkin hanhien ulosteet haittaavat uimarantojen, rantanurmien, puistojen sekä golfkenttien virkistyskäyttöä. Ulosteet ovat hygieniariski, mutta niissä ei ole merkittävää tautiriskiä. Ulosteiden lisäksi haittaa tuovat suojelevaiset hanhiemot, jotka voivat käydä ohikulkijoiden kimppuun, jos ne sattuvat liian lähelle. Ohi kulkiessa on siis hyvä pitää hanhiin etäisyyttä.

Hanhien aiheuttamasta haitasta huolimatta lintuihin ei saa kajota ilman lupaa. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji. Oma-aloitteinen valkoposkihanhien karkottaminen, vahingoittaminen tai jahtaaminen on siis kielletty. Eteenkin pesimäaikaan ja hanhien elinkierron osalta merkittävissä paikoissa lajin häiritseminen on kielletty eikä minkäänlainen hätyyttely, jahtaaminen tai karkottaminen ole sallittua. Espoossa hanhien elinkierrolle merkittävä sijainti ovat Tapiolan alueen puistot.

Karkottamiseen tarvitaan useimmiten poikkeuslupa

Tilanteesta riippuen valkoposkihanhien karkottaminen voi olla mahdollista. Ennen mahdollisia toimia tulee Varsinais-Suomen ELY-keskukselta tiedustella tarvetta poikkeuslupaan hanhien karkotusta varten. Kaikissa tapauksissa poikkeuslupaa hanhien siirtoon ei tarvita, mutta asia tulee silti selvittää ennen toimia. Hygieniasyistä uimavahdit saattavat esimerkiksi valvotuilla rannoilla ohjata hanhet pois hiekkarannan alueelta. Siirto tulee hoitaa varovaisesti, jotta eläimille ei koidu vahinkoa eivätkä muut lintulajit häiriinny sen seurauksena.

Valkoposkihanhien häiritseminen ja vahingoittaminen on lain vastaista ja kyseisistä toimista voi tarpeen mukaan tehdä ilmoituksen poliisille.

Koko Espoo