Matinkylän lukion työmaalla muurattiin peruskivi – työmaa rakentuu elinkaariviisaasti

29.4.2022 6.46Päivitetty: 5.5.2022 6.12
Matinkylän lukion peruskiven muuraus
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Tilapalvelujen toimitusjohtaja Maija Lehtinen muuraamassa peruskiveä.

Matinkylän lukion peruskivi muurattiin perjantaina 29. huhtikuuta. Lukiorakennuksen elementtirunkotyöt ovat käynnistyneet ja rakennustyöt saadaan päätökseen loppuvuodesta 2023. Uudet tilat otetaan käyttöön vuoden 2024 alusta. Valmistuessaan uusi lukio tarjoaa muuntojoustavat ja energiatehokkaat tilat noin 900 lukio-opiskelijalle.

Kauppakeskus Ison Omenan länsipuolelle toteutettavan uudisrakennuksen rakennuttaa Kiinteistö Oy Matinkylän lukio. Rakennuttajakonsulttina toimii Tilapalvelut-liikelaitos. Viisikerroksisen uudisrakennuksen laajuus on noin 11 000 bruttoneliömetriä. Kokonaisuus sisältää oppimisympäristöjen lisäksi kilpailutoiminnan mahdollistavan urheiluhallin. Yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana toteutettava hanke käynnistyi kehitysvaiheella lokakuussa 2020 ja rakentaminen käynnistyi loppuvuodesta 2021.

Työmaalla työskentelee tällä hetkellä noin 30 henkeä, ja parhaimmillaan vahvuus tulee olemaan noin 100 henkeä. Rakennuskokonaisuus toteutetaan vaiheittain niin, että ensin rakennetaan lukio harjakorkeuteen ja sen jälkeen käynnistyvät urheiluhallin rakennustyöt. Parhaillaan työmaalla ovat käynnissä maanrakennustyöt putkitöineen ja lukio-osan elementtirunkotyöt. Tulevan lukiorakennuksen liikunta-alueen ja piha-aitojen tukimuurityöt ovat myös käynnissä. Rakennuksen runko, pilarit ja välipohjan ontelolaatat toteutetaan betonielementtirakenteisena. Julkisivuelementit ovat pääosin valkobetonisia elementtejä. Urheiluhalliin asennetaan teräksiset kattoristikot ja puuelementtikatto.

Elinkaariviisaat ratkaisut keskiössä

Hankkeen tavoitteena on rakennuksen energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen vähentäminen ja tilojen muunneltavuus. Matinkylän lukiohanketta rakennetaan käyttämällä uusiutuvaa tai päästötöntä sähköä, maalämpöä tai uusiutuvaa kaukolämpöä. Valmistuessaan rakennuksen pääasiallisena lämmityksenä on maalämpö ja maaviilennys, joka ohjaa kesällä lämpöä takaisin maaperään. Maalämpökaivojen poraus käynnistetään alkukesän aikana, jotta uusiutuvaa maalämmön energiaa voidaan hyödyntää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jo rakentamisen aikana. Kaivot tullaan poraamaan noin 400 metrin syvyyteen. Lisäksi lukion katolle asennetaan aurinkopaneeleja.

”Yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka on osoittautunut hyväksi malliksi viedä vaativia hankkeita eteenpäin tiukoissa kustannuspuitteissa. Myös Espoon hiilineutraalisuustavoitetta on pystytty edistämään hankkeessa ja hakemaan optimaalisia ratkaisuja hyvällä yhteistyöllä”, Tilapalvelujen suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen kertoo.

”Matinkylän lukion rakennustyöt etenevät hyvin ja aikataulussaan. Rakennushankkeen suunnitelmia kehitettiin kehitysvaiheen aikana yhteistoiminnallisessa hengessä hankkeen osapuolten kanssa. Toteutusratkaisu palvelee hienosti hankkeelle asetettuja tavoitteita, kuten Espoon kaupungin hiilineutraaliustavoitetta. On hienoa olla mukana rakentamassa tulevaisuuden elinkaariviisaita oppimisympäristöjä”, kertoo SRV:n toimitilarakentamisesta vastaava johtaja Jouni Forsman.

Matinkylän lukioon tulee luokkatilojen lisäksi muuntojoustavia oppimisympäristöjä, jotka mukautuvat tulevaisuuden eri tarpeisiin. Vastaavia on aiemmin tehty lähinnä peruskoulurakennuksissa mutta ei lukioissa. Koulun tilat suunnitellaan ja mitoitetaan monenlaiseen toimintaan sopiviksi ja rakennuksen tilat toteutetaan niin, että tiloja voidaan yhdistää isompien opetusryhmien käyttöön.

Matinkylä