Keväisellä kaavakävelyllä tutustuttiin Puolarintien tunnelisuunnitelmiin Olarissa

29.4.2022 5.58
Kuvassa ihmisiä metsässä Puolarintien kaavakävelyllä.

Puolarintietä koskevasta kaavaehdotuksesta pidettiin 25.4. kaavakävely. Tapahtumassa asukkaat ja muut kiinnostuneet tapasivat Puolarintien asemakaavan suunnittelijoita ja tutustuivat suunnitelmiin paikan päällä kävellen.

Alueelle kaavoitetaan uutta katua, joilla yhdistetään toisiinsa Puolarintie ja Ylismäentie. Katu kulkisi osittain tunnelissa, mikä auttaisi suojaamaan alueen luonto- ja virkistysarvoja. Uudistus vähentäisi läpiajoliikennettä Olarin keskustassa Kuunkadulla.  

Kaavakävelyn aikana havainnoitiin yhdessä suunnitellun tunnelin pituutta ja leveyttä sekä suuaukkojen sijainteja. Samalla kuultiin osallistujien näkemyksiä kaavaehdotuksesta.  

Kahden tunnin kävelyyn osallistui 40–50 ihmistä. Paikalla kysymyksiin vastaamassa oli kaavan päävalmistelija Thuy Pham-Linko sekä joukko muita asiantuntijoita. Tässä Thuy Pham-Linkon lyhyt haastattelu heti tilaisuuden jälkeen. 

Mitkä asiat Puolarintien kaavaehdotuksessa kiinnostivat eniten asukkaita? 

Asukkaat olivat kiinnostuneita hankkeen vaikutuksista virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksiin. Selvästi omista polkureiteistä ja maisemavaikutuksista oltiin huolissaan. Kaavakävelyllä esiteettiin kysymyksiä myös tunnelin teknisistä ratkaisusta ja rakentamisen aikaisista järjestelyistä. 

Millainen tunnelma tilaisuudessa oli? 

Tilaisuudessa oli positiivinen ja keskusteleva tunnelma ja asukkaat kiittelivät kaavakävelyn järjestämisetä. Myös aurinkoinen sää suosi kaavakävelyä maastossa.  

Mistä asioista saatiin eniten palautetta? 

Asukkailta tuli sekä puoltavia ja vastustavia kommentteja. Vastauksissa esitettiin ymmärtäviä kantoja tunnelin tarpeellisuudesta, mutta toisaalta esitettiin suurta huolta metsistä ja poluista. Samoin metsän monimuotisuus ja ilmaston vaikutukset pohdituttivat asukkaita.  

Tuliko asukkailta jotain muita terveisiä kaupungille? 

Kaupungin päättäjiä vedottiin kuuntelemaan asukkaita ja huomioimaan heidän mielipiteensä hankkeesta. Lisäksi kaupungintalous huomioiden, asukkaat pohtivat tunnelihankeen taloudellista järkevyyttä ja pyytävät päättäjiä ja kaupunkia punnitsemaan investointia muihin priorisoituihin kohteisiin, kuten terveyspalveluihin, kouluihin ja päiväkoteihin.  

Mitä Puolarintien kaavaehdotuksesta olisi tärkeä ymmärtää? 

Kaavassa on ollut paljon erilaisia liikenne- ja suojelutavoitteita, joita on yhteensovitettu niin, ettei se aiheuttaisi suojeltaville lajeille haittaa. Tietenkin lisääntyvä liikenne ja suunniteltu metsään rakentaminen harmittaa asukkaita, mutta mitään ei ole ennalta päätettyä ja kaavan valmistelussa olemme tuoneet esille eri skenaarioista kaikki tiedossa olevat asiat. Toivoisimme aidosti, että asukkaat osallistuisivat kaavaehdotusvaiheeseen jättämällä muistutuksensa ja saisivat äänensä kuuluvaksi päättäjien suuntaan.  

Kuinka kaava-alue liittyy alueen yleisempään kehitykseen? 

Liikenneverkon näkökulmasta kaava-alue täydentää pääkatuverkostoa ja yhdistää Puolarintien ja Ylismäentien toisiinsa. Tämä yhteys ohjaisi läpiajoliikennettä Kuunkadulta kaavan mahdollistamalle uudelle katuosuudelle. Liikenteen vähennettyä Kuukadulta, Kuukatua voitaisiin kehittää joukkoliikenne- ja pyöräilypainoitteisemmaksi.  

Tutustu 21.4. pidetyn etäinfon materiaaleihin ja kaavan aineistoihin 

Kaavakävelyn lisäksi Puolarintien kaavaehdotuksesta järjestettiin 21.4. etäasukastilaisuus Teamsin välityksellä. Katso tallenne 6.5. mennessä, lue koosteuutinen ja tutustu tilaisuuden esitysmateriaaleihin kaavahankkeen sivuilla.  

Puolarintien kaavaehdotus on nähtävillä 18.5.2022 asti. Tämän jälkeen tarkistettu ehdotus viedään kaupunkisuunnittelulautakunnan ja siitä edelleen kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi. 

Kaavatyön edistymisestä tiedotetaan kaavahankkeen verkkosivulla ja Espoon kaupungin kaavakuulutuksissa. Jos haluat sähköpostiisi tiedon, kun kaava etenee, voit tilata säännöllisesti ilmestyvän Vaikuta nyt -uutiskirjeemme 

  • Kaavoitus
Matinkylä