Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 2.3.2022

2.3.2022 19.15
Kannettava tietokone ja opiskelijan kädet näppäimistöllä.
Kuva: Taru Turpeinen

Lautakunta antoi lausunnon valtuustoaloitteeseen Espoon kaupungin lapsistrategian ja toimenpideohjelman laatimiseksi. Kokouksessa tehtiin tarkennuksia ensi lukuvuoden esiopetuksen ryhmiin sekä päätettiin ruotsinkielisen kielikylpyopetuksen ja englanninkielisen opetuksen ryhmistä. Lisäksi hyväksyttiin Haukilahden lukion lisätilojen tarveselvitys.

Lausunto valtuustoaloitteeseen Espoon kaupungin lapsistrategian ja toimenpideohjelman laatimiseksi

Lautakunta antoi lausunnon valtuustoaloitteeseen lapsistrategian ja toimenpideohjelman laatimiseksi.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Espoossa laaditaan tilannekuva lapsen oikeuksien toteutumisesta sekä oma lapsistrategia ja lapsen oikeuksia vahvistava toimenpideohjelma. Aloitteessa esitetään, että Espoon kaupunki hakee mukaan Unicefin Lapsi ystävällinen kunta -ohjelmaan ja virkamiehille sekä luottamushenkilöille järjestetään koulutusta lapsen oikeuksista.

Lausunnossa todetaan muun muassa, että Espoossa tehdään valtuustokausittain Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Suunnitelma vuosille 2022–2025 on parhaillaan valmistelussa ja se toimii käytännössä myös kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmana.

Espoolaisten lasten hyvinvoinnista on kerätty tietoa esimerkiksi Kouluterveyskyselyn ja FinLapset-kyselyn tulosten sekä lasten ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten kautta. Espoossa on suunnitteilla kaupungin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteinen seminaari, jossa käsitellään hyvinvointisuunnitelman toteuttamista ja toimenpiteitä lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Espoossa tehdään pitkäjänteistä työtä osallisuuden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi ja lapsen oikeuksien toteutumiseksi. Tämä on erityisen tärkeää koronan jälkihoidossa.

Yksityisen hoidon kuntalisää maksetaan viisivuotiaille lapsille ja sisaruslisänä

Espoon kaupunki maksaa yksityisen hoidon tuen kuntalisiä viisivuotiaiden lasten varhaiskasvatukseen ja perheille, joilla on enemmän kuin yksi lapsi varhaiskasvatuksessa. Perheille on maksettu kuntalisää sisaruslisänä vuodesta 2018 alkaen.

Lautakunta päätti kokouksessaan, että sisaruslisänä maksettava kuntalisä on 60 % palveluntuottajan perimästä varhaiskasvatusmaksusta ja enintään 60 % kunnallisen varhaiskasvatuksen enimmäismaksusta. Yksityisen hoidon tuen toimipaikalle maksettava viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kuntalisä on 40 % palveluntuottajan perimästä maksusta ja enintään 40 % kunnallisen varhaiskasvatuksen enimmäismaksusta.

Kuntalisän maksamisen ehtona on, että palveluntuottaja pienentää lapsen varhaiskasvatusmaksua vastaavalla euromäärällä.

Ensi lukuvuoden esiopetusryhmiin tehtiin tarkennuksia  

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti muuttaa 3.11.2021 tehtyä päätöstä esiopetuksen järjestämispaikoista. Vähäisten hakijoiden vuoksi päiväkotien Pilke Peippo, Tuomarilan Helmi ja Jupperin Ankkalampi Duckies esiopetusryhmiä ei perusteta. Samasta syystä myöskään luontoesiopetusryhmiä Hösmärinpuiston sekä Ymmerstan päiväkodeissa ei perusteta. 

Päivänkehrän, Soukan ja Westendinpuiston kouluissa aloittaa ekaluokkalaisten ruotsinkielisen kielikylpyopetuksen ryhmät

Päivänkehrän ja Soukan kouluihin päätettiin perustaa 1. luokan ruotsinkielisen kielikylpyopetuksen ryhmät lukuvuodeksi 2022–2023, vaikka lautakunnan asettamat ryhmien vähimmäiskoot eivät täyttyneet kouluun hakemisen päätyttyä.

Lautakunnan aiemman päätöksen mukaan kielikylpyopetuksen ryhmät perustetaan Päivänkehrän, Soukan ja Westendinpuiston kouluihin, jos ryhmässä on vähintään 18 oppilasta. Westendinpuiston koulussa ryhmä täyttyy, mutta Soukan koulussa ryhmän kooksi muodostui 16 oppilasta ja Päivänkehrän koulussa 14 oppilasta. Minimikokoa pienemmät ryhmät päätettiin kuitenkin perustaa turvaamaan kielikylpyoppilaiden koulupolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja kielikylpyopetuksen jatkuminen kyseisissä kouluissa.

Espoo International Schoolin Kivimiehen toimipisteeseen perustetaan 1.–2.-luokkalaisten ryhmä

Lautakunnan aiemman päätöksen mukaan englanninkieliseen opetukseen Espoo International Schooliin voidaan valita ensi lukuvuodeksi enintään 75 hakijaa, joista 50 oppilasta aloittaisi Opinmäen toimipisteessä ja 25 hakijaa Kivimiehen toimipisteessä. Lisäksi painotetun opetuksen ryhmät muodostetaan, jos jokaisessa aloittavassa ryhmässä on vähintään 18 espoolaista valintakriteerit täyttävää oppilasta.

Lautakunta päätti perustaa vuosiluokkien 1–2 englanninkielisen opetuksen ryhmän Kivimiehen toimipisteeseen lukuvuodeksi 2022–2023, vaikka toimipisteessä aloittavaan ryhmään voidaan valita 52 hakijan joukosta vain 9 hakijaa. Ryhmän perustaminen mahdollistaa lisää oppilaspaikkoja seuraavalle lukuvuodelle, ja englanninkieliseen opetukseen voi tulla vielä lisää hakijoita ennen lukuvuoden alkua järjestettävällä valintakokeella.                   

Haukilahden lukion lisätilojen tarveselvitys

Haukilahden lukio toimii Otaniemen yliopistokampuksella. Viime vuosien aikana sekä Aalto-yliopiston että Haukilahden lukion opiskelijamäärä on kasvanut, ja siksi yliopisto ei pysty enää tarjoamaan kaikkia lukion tarvitsemia tiloja. Tästä syystä on päädytty vuokraamaan muuta lisätilaa lukion päärakennuksen lähettyviltä. Kiinteä yhteistyö yliopiston kanssa jatkuu kuitenkin edelleen, ja lukio hyödyntää tulevaisuudessakin yliopiston tiloja opetuksessa. Lautakunta hyväksyi Haukilahden lukion lisätilahankkeen tarveselvityksen.

  • Kasvatus ja opetus
  • Varhaiskasvatus
  • Perusopetus
  • Lukiokoulutus