Sairaana tai oireisena on jäätävä kotiin

31.3.2022 10.57

Koronarajoitusten asteittaisesta purkamisesta huolimatta koronatartuntaluvut ovat edelleen korkeat. Haluamme muistuttaa, että sairaana tai oireisena on jäätävä kotiin. Altistuneet ja oireettomat oppilaat ja opiskelijat, jotka eivät ole saaneet positiivista tulosta koronavirustestistä, saavat osallistua varhaiskasvatukseen ja opetukseen, mutta ei-välttämättömiä kontakteja tulee välttää. Espoon kouluissa ja oppilaitoksissa ei enää viestitä koteihin yksittäisistä altistumisista.

Kouluun tullaan vain terveenä

Muistutamme, että kouluun ja oppilaitokseen tullaan vain terveenä. Oppilaan tai opiskelijan, jolla on flunssaan (esim. nuha tai kuume) tai muita sairastumiseen viittaavia oireita, on jäätävä kotiin lepäämään. Espoon kaupungin ohjeen mukaan sairastuneen tulisi välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta, kunnes kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan. Sama ohje koskee rokotettuja sekä rokottamattomia lapsia ja nuoria. 

Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen. Näissä tapauksissa oppilas tai opiskelija voi palata kouluun tai oppilaitokseen, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet ovat vähenemässä. 

Altistuneet mutta oireettomat oppilaat ja opiskelijat, jotka eivät ole saaneet positiivista tulosta koronavirustestistä, saavat osallistua opetukseen. Koronavirustestin voi tehdä kotona. Ei-välttämättömiä kontakteja, kuten harrastuksiin menoa ja kyläilyä pitää välttää, kunnes altistuksesta on kulunut viisi vuorokautta. 

Päivitämme ohjeita tarvittaessa. Ajantasaiset sairauspoissaolo-ohjeet löydät aina verkkosivuiltamme. 

Yksittäisistä altistumisista ei enää viestitä koteihin 

Espoon kouluissa ja oppilaitoksissa ei enää viestitä yksittäisistä altistumisista. Huoltajat tai opiskelijat voivat edelleen kertoa tartunnoista kouluihin ja oppilaitoksiin. Rehtori tiedottaa koteihin, mikäli vaikuttaa siltä, että tartuntoja on paljon yhdessä ryhmässä tai luokassa.   

Myös koulujen ja oppilaitosten koronarajoituksia puretaan asteittain. Opetusryhmiä voidaan tarvittaessa yhdistää, ja esimerkiksi ruokailujen porrastamisesta voidaan luopua. Retkiä ja tapahtumia järjestetään terveysturvallisuusohjeita noudattaen. Kouluissa ja oppilaitoksissa huolehditaan edelleen hyvästä hygieniasta. 

  • Kasvatus ja opetus
  • Perusopetus
  • Lukiokoulutus