Espoon yhteislyseolle oma tunnusbiisi

21.3.2022 7.06
Neljä lukiolaista seisoo kahden äänitysmikrofonin takana.
EYL:n tunnusbiisissä riimitellään neljällä eri kielellä. Kuvassa räppärit Khalid Ali Al-Haj, Sebastien Rantala, Olta Mehmeti ja Kayrasu Atas.

Nuorten sanoittama kappale kuvaa lukion monikulttuurisuutta ja hyvää yhteishenkeä.

Espoon yhteislyseon, EYL:n nuoret ovat tehneet lukiolleen oman tunnusbiisin. Projekti sai alkunsa lukion rehtori Saila Posti-Lindströmin ideasta ja biisintekijä-musiikinopettaja Suvi Isotalon luovuudesta. 

– Innostuin heti rehtorin ehdotuksesta säveltää ja sanoittaa lukiolle oma tunnusbiisi. Englanninopettaja Anna Puhakan opettajanhuoneessa heittämä iskulause ”EYL antaa siivet”, sai kirjaimellisesti ideat ja luovuuden lentoon. 

Isotalo kyseli ideoita opiskelijoilta ja kirjoitti muistiin hahmotelmaa kappaleen raakaversiota varten.
Innokkaita nuoria, laulajia ja räppäreitä hän värväsi biisiprojektiin lukion käytäviltä. 

– Tiesin oppituntieni kautta hyviä laulajia, jotka osasivat auttaa ja kertoa edelleen, mistä löytäisin taitavia riimittelijöitä. Vähitellen porukka oli kasassa, kaiken kaikkiaan kymmenen nuorta, viisi laulajaa ja viisi räppäriä. Taustat biisin taikoi tuottaja Kalle Kosonen, Isotalo kertoo. 

Nuoret laittoivat tekstin uusiksi

Isotalon hahmottelema biisiluonnos toimi pohjana kappaleelle, mutta nuoret innostuivat kirjoittamaan sanat kokolailla uusiksi.

– Pakko myöntää, että nuorten kirjoittamat lyriikat ovat paljon paremmat kuin alkuperäiset ehdotelmani, Isotalo iloitsee. Nuorten kirjoittamana sanat istuvat heidän suuhunsa ja kuvaavat osuvammin nuorten opiskelijoiden maailmaa. Biisin kielinä ovat suomi, englanti, albania ja turkki.

Pop-mittaisessa, eli muutaman minuutin kestävässä tunnusbiisissä kuvataan, minkälaista on opiskella Espoon yhteislyseossa, miksi EYL on hyvä paikka oppia ja elää. 

– Yhteisöllisyys ja lukion välitön tunnelma kuuluvat tunnusbiisissä. EYL on monikielinen, monikulttuurinen ja lämminhenkinen lukio, jossa nuoret viettävät aikaa mielellään oppituntien jälkeenkin. Kappaleessa kehutaan myös opettajia, Isotalo naurahtaa. 

Video kruunaa tunnusbiisin

Vuoden 2021 marraskuussa startannut pitkäjänteinen tunnusbiisiprojekti on vähitellen tulossa maaliin. 

– Kappale on äänitetty koululla Markus Vainiomäen toimesta ja nyt miksauskin on saatu hiottua viimeisen päälle.

Kappaleeseen on tarkoitus tehdä myös hieno video.

– Videoon kootaan kuvia lukion opiskelijoista vuosien varrella. Sen puuhamiehenä on lukiomme opiskelija Jesse Fredriksson. 

Isotalo on todella tyytyväinen biisiprojektiin ja ihastelee nuorten heittäytymistä luovaan työhön.

– Tunnusbiisi toteutettiin ihan omana projektinaan. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki työ sen tiimoilta tehtiin muun opiskelun ohella. Nuorissa on valtavasti luovaa voimaa ja taitoa. Kun osaamisen yhdistää hyvään yhteishenkeen, voi saavuttaa mitä vain, tämän vuoden Emma-ehdokas Suvi Isotalo vakuuttaa. 

Tunnusbiisissä laulavat Yuxin Sun, Elena Väänänen, Ada Jukonen, Olivia Ollikainen ja Liisa Suutari.
  • Lukiokoulutus
  • Kasvatus ja opetus