Åland - sinne ja takaisin

3.3.2022 9.33Päivitetty: 10.3.2022 5.09

Viime lukuvuoden lopussa kännykkäni kilahti: olin saanut viestin A-ruotsin opettajaltani, joka ehdotti lähtöä Ahvenanmaalle ruotsin kielikurssille. Ei mennyt sekuntiakaan, kun vastasin olevani kiinnostunut. Eikä kestänyt kauaa, kun jo lähetin hakemukseni Pohjola-Nordenille ja sain vastauksen, jossa kerrottiin, että minut oli hyväksytty matkalle. Sovittu. Lähdin 2. elokuuta kohti Turkua ja sieltä edelleen Ahvenanmaalle.

Kielikurssin tarkoituksena on opiskella ruotsia ympäristössä, jossa sitä puhutaan. Ruotsin kielen aktivoinnin lisäksi sain viikon ajan kuitenkin myös hyvää ruokaa, upeaa seuraa ja valtavan määrän ihastuttavia muistoja. Mikään seikkailu ei kuitenkaan synny ilman hyvää kokoonpanoa. Itse tutustuin lahtelaiseen Josefiinaan, sysmäläiseen Toukoon ja tamperelaiseen Jangiin. Näin syntyi meidän ryhmä, ryhmä Rämy. Meillä oli mukana myös neljä kurssin vetäjää: ruotsalainen ilopilleri Martin - tunnettu myös nimellä “Leva, älska skratta” - mieleltään nuorehko, ulkoisestikin tyylikäs Anna, turvallisuudesta vastaava oululainen Asko - tunnettu myös nimellä Vuohilauman paimen - sekä ikiomaksi suosikikseni noussut Jani “Tusenlapp” eli tonnin seteli.

Majoituimme ryhmämme kanssa Saltvik- nimisessä kylässä, joka on noin puolen tunnin matkan päässä Maarianhaminasta. Saimme käyttöömme pyörät, joilla ahkerasti ajoimmekin ympäri Saltvikia. Aamu- ja iltapäivät opiskelimme läheisessä koulussa. Teimme erilaisia suullisia harjoituksia ja pidimme hauskaa.

Vapaa-ajalla kävimme uimassa ja pyöräilemässä ja pelasimme Uno-peliä. Pyöräileminen oli erittäin hauskaa, sillä urheilun lisäksi pääsimme näkemään kiinnostavia paikkoja ilman erillistä kuljetusta. Pyöräilimme Taffelin tehtaalle, jonka jälkeen päätimmekin lähteä noin neljän kilometrin päähän näköalatornille, josta avautui upea näkymä. Pitkän polkemisen jälkeen päätimmekin istahtaa kahville näköalatornin juurelle ja nauttia Ahvenanmaan pannukakkuja.

Vaikka monelle viikon mittainen ruotsinkielikurssi kuulostaa kauhealta, voin vakuuttaa, että tähän tilaisuuteen kannatti tarttua. Viikon ajan pääsin puhumaan erittäin paljon ruotsia. Huomasin, että pärjäsin hyvin omalla epätäydellisellä ruotsillani ja kehitinkin sitä. Käytimme ruotsinkielisiä sanoja kavereiden ja muiden kurssilaisten kesken, koska sitä vartenhan me tulimmekin sinne. Uno oli meille suorastaan täydellinen peli, osasimmehan ruotsiksi ainakin kaikki värit.