Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 9.2.2022

9.2.2022 15.26Päivitetty: 9.2.2022 20.50
Opiskelijat työskentelevät kannettavien tietokoneiden ääressä.
Kuva: Taru Turpeinen

Taloudellisesti kestävä Espoo 2022–2023-ohjelman mukaisesti lautakunta päätti lakkauttaa Nuuksion koulun ja Hösmärinpuiston koulun toiminnan. Päivänkehrän koulun Komeetan toimipisteen lakkauttaminen jätettiin pöydälle. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen indeksikorotuksista.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin indeksikorotus

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja muutetaan indeksitarkistuksista johtuen 1.8.2022 alkaen.

Nykyinen korkein kuukausimaksu perheen nuorimmasta varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta on 288 euroa. Indeksitarkistuksen jälkeen korkein perittävä maksu nousee 295 euroon. Myös vähimmäismaksu nousee nykyisestä 27 eurosta 28 euroon. Saman perheen toiseksi nuorimman varhaiskasvatuksessa olevan lapsen maksu on edelleen 40 prosenttia perheen nuorimman lapsen varhaiskasvatuksen asiakasmaksusta. Maksu nousee nykyisestä 115 eurosta 118 euroon. Perhekoon ollessa enemmän kuin 6 henkilöä, tulorajaa korotetaan 197 eurolla.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain 9 §:n muutoksen mukaan ennalta ilmoitetut vanhempainrahapäivien käyttämisestä johtuvat poissaolot ovat maksuttomia.

Nuuksion koulun toiminta päättyy 31.7.2022

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti äänin 8/5, että Nuuksion koulun toiminta päättyy 31.7.2022. Koulun oppilaat siirtyvät Karhusuon kouluun 1.8.2022 lukien. Koulun lakkautuksen yhteydessä myös Nuuksion koulun johtokunnan toiminta päättyy. Päätös oli vaikea, sillä koulu on Siikajärven seudun yhteisölle tärkeä. Oppilasmäärät ovat kuitenkin huomattavan pienet.

Päätös Nuuksion koulun lakkauttamisesta kytkeytyy valtuuston 19.10.2020 hyväksymään Taloudellisesti kestävä Espoo (TakE) -ohjelmaan vuosille 2021-2025. Ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi suuremmat kouluyksiköt ja perusopetuksen palveluverkon järkeistäminen. Pienistä kouluyksiköistä luovutaan ja lähekkäin sijaitsevia yksiköitä yhdistetään mahdollisuuksien mukaan yhtenäisiksi peruskouluiksi.

Lautakunta esitti toivomuksen, että koulu voisi jatkossakin toimia varhaiskasvatus- tai koulutoiminnassa. Kaupungin toivotaan aktiivisesti etsivän tiloihin yksityistä palveluntarjoajaa, joka voisi keskittyä ympäristöystävälliseen kasvatukseen ja houkutella oppilaita Nuuksion koulun tiloihin kauempaakin.

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti samassa yhteydessä, ettei Nuuksion kouluun perusteta lukuvuodeksi 2022–23 esiopetuksen ja 1. luokan yhdysluokkaa eikä esiopetusryhmää.

Hösmärinpuiston koulun toiminta päättyy 31.7.2023

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että Hösmärinpuiston koulun toiminta päättyy 31.7.2023. Hösmärinpuiston koulussa lukuvuonna 2022–2023 yleisopetuksessa opiskelevat oppilaat sijoitetaan Tuomarilan kouluun 1.8.2023 lukien. Hösmärinpuiston koulussa lukuvuonna 2022–2023 erityisluokilla opiskeleville ja lukuvuonna 2023-2024 erityisluokilla jatkaville oppilaille osoitetaan koulupaikat oppilaskohtaisten erityisen tuen tarkistamispäätösten yhteydessä. Hösmärinpuiston koulussa lukuvuonna 2022–2023 perusopetukseen valmistavassa opetuksessa opiskeleville oppilaille osoitetaan koulupaikat oppilaskohtaisen tarkastelun perusteella. Hösmärinpuiston ja Sunan koulujen yhteinen johtokunta lakkaa 31.7.2023. Sunan koulun johtokunta perustetaan 1.8.2023 lukien, johtokunnan jäsenistä ja varajäsenistä päätetään lautakunnassa erikseen.
Alueen asukkaille järjestetyn tilaisuuden perusteella Hösmärinpuiston koulun toiminnan päättymistä ei vastustettu. Myös Hösmärinpuiston ja Sunan koulujen johtokunta ilmaisi, että päätösehdotus oli huolella valmisteltu, perusteltu ja ymmärrettävä. Muutos parantaa muun muassa oppilashuollon saatavuutta, erityisopetuksen järjestämistä, laajentaa kaveriverkkoa ja edistää kotoutumista.

Päätös Päivänkehrän koulun Komeetan toimipisteen lakkauttamisesta jätettiin pöydälle

Kasvun ja oppimisen lautakunta siirsi päätöksen Päivänkehrän koulun Komeetan toimipisteen lakkauttamisesta seuraavaan kokoukseen.

Muutoksia Espoon lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan

Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi Espoon lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan esitetyt muutokset opintojaksojen laajuuksista. Syksyllä 2022 voimaan astuvat muutokset eivät opiskelijan kannalta vaikuta määrällisesti opetettaviin sisältöihin, tavoitteisiin tai laaja-alaiseen osaamiseen, sillä muutosten myötä opetus vain rytmittyy eri tavoin. Koska arviointi tapahtuu opintojaksoittain, opintojaksojen yhdistäminen tai jakaminen vaikuttaa arviointikertojen määrään.

Lautakunta sai tiedon Koulumäen koulun lakkauttamisen valmistelusta

Espoon kouluverkkoa kehitetään tavoittelemalla nykyistä suurempia kouluyksiköitä valtuuston hyväksymän Taloudellisesti kestävä Espoo (TakE) -ohjelman mukaisesti. Suurempien kouluyksiköiden etuna nähdään esimerkiksi joustavammat opetusryhmät, laajempi kieli- ja valinnaisainetarjonta sekä opiskeluhuollon palveluiden ja erityisen tuen järjestämisen mahdollisuuksien parantuminen. Samalla pyritään pienempiin vuokra- ja toimintokustannuksiin. 

Kasvun ja oppimisen lautakunta käsittelee asiaa kokouksissaan koulukohtaisesti. Lautakunnalle tuotiin tiedoksi, että selvitys- ja valmistelutyö käynnistyy Koulumäen koulun osalta. Valmistelu aloitetaan nykytilan kuvauksella ja laatimalla ennakkoarviointi muutoksen vaikutuksista. Vakituisen henkilöstön asema muutoksessa on turvattu, ja osana valmistelua kuullaan kaupungin henkilöstöä ja asukkaita. Mahdollinen koulun lakkauttaminen tapahtuisi kesän 2024 

  • Kasvatus ja opetus
  • Varhaiskasvatus
  • Perusopetus
  • Lukiokoulutus