Koulun kuorosta levyttäväksi artistiksi - Aylinin tarina

8.2.2022 8.36
Aylin Jabbarli.

Pienellä, Kirkkonummella asuvalla azerbaidžanilaistytöllä oli unelma: hän halusi olla tähti. Niinpä hän istahti pianon ääreen ja alkoi painelemaan umpimähkään koskettimia. Teoriaa hän ei vielä osannut, mutta nuotit ja soinnut syntyivät kuitenkin lähes luonnostaan. Nuoteista tuli melodioita, melodioista sävelmiä, sävelmistä lauluja. Pienen tytön haaveista tuli totta, vaikka matkan varrella itse musiikinteosta tulikin se todellinen unelma, esiintymisen sijaan.

Musiikki on ollut aina osa Aylinin elämää. Hänen molemmat vanhempansa ovat olleet todella musikaalisia, ja Aylin itsekin on tuntenut vetoa säveliin jo pienestä iästä asti. “Mä koen et mun kiinnostus musiikkiin on vaa tullut suorastaan niistä geeneistä”, naurahtaa Aylin. Hänellä on myös luonnostaan hyvä sävelkorva, mikä yhä hieman kompensoi hänen rajoitettua teoriaosaamistaan, sillä Aylin ei ole ikinä varsinaisesti opiskellut musiikkia koulun ulkopuolella.

Musiikissa häntä ovat viehättäneet varsinkin kauniit melodiat ja runolliset sanoitukset, jotka eivät välttämättä edes tarkoita mitään mutta kuulostavat kauniilta. Musiikintekoprosessin aikana hän keskittyykin eniten säveltämään sellaisia melodioita, joita hän myös itse kuuntelisi. Säveltäminen onkin hänen lempiasiansa laulujen tekemisessä. Yhdeksi suurimmista roolimalleistaan ja inspiraationlähteistään hän mainitsee englantilaisen pop rock -yhtye Coldplayn, jonka kappaleita hän kuuntelee vieläkin.

 

A star is born. Aylin oli jo ihan pienestä pitäen kiinnostunut musiikista.

Pikku-Aylin oli tosissaan tavoitteessaan tulla maailmankuuluksi julkisuuden henkilöksi, ja jo 8-vuotiaana hän olikin perustamassa yhtyettä kavereidensa kanssa. BX Mix ei kuitenkaan valitettavasti menestynyt, joten Aylin päätti avata soolouransa osallistumalla 12-vuotiaana The Voice Kidsiin. Hän pääsi Diandran tiimissä semifinaaleihin asti ja sen jälkeen vihdoinkin maistamaan myös kaipaamansa suosiota: esiintymään useille Diandran keikoille ja äänittämään studiolle. Koulussa häntä pidettiin varsinaisena julkkiksena.

Ajan myötä suosion ripeä nousukausi kääntyi kuitenkin taantumaan, sillä varsinaista muusikonuraa Aylin ei voinut vielä niin nuorena aloittaa. Hieman lapsellinen itsevarmuus muuttui teini-iän myötä melkeinpä ujoudeksi, ja ison yleisön edessä esiintymisestä tuli hankalampaa jännityksen ja paineiden takia. The Voice Kidsiä seuranneiden vuosien aikana Aylinilla oli kuitenkin mahdollisuus miettiä uudelleen, mitä musiikki ja esiintyminen hänelle oikeasti merkitsevät.

"Mä haluun laulaa, tehä sitä mistä tykkään, ja se ajatus, että muut ihmiset jonain päivänä mun keikoilla laulais mun sanojen mukana ja olis ihan fiiliksissä jossai isos festivaalis…se olis mun unelma", toteaa Aylin nykyiseksi tavoitteekseen. Iän myötä viiltävä tahto päästä julkisuuteen alkoi väistyä, ja nykyään Aylin on musiikintekoprosessissaan keskittynyt siihen, että hän pääsee jakamaan kokemuksiaan muiden ihmisten kanssa kappaleidensa kautta. Musiikkityylissään hän ottaa paljon inspiraatioita roolimalleiltaan, kuten juuri Coldplaylta ja Foo Fightersiltä, mutta hän ei kuitenkaan koe edustavansa mitään yhtä genreä. Hän ei myöskään halua sitoutua vain yhteen suuntaukseen tai imagoon, vaan tehdä musiikkia mielensä mukaan.

“Haluun jakaa mun kokemuksii muiden ihmisten kanssa.” Kuuluisuus ei ole Aylinille enää tärkeintä musiikinteossa, vaan se on enemmänkin sivujuonne, joka tulee säveltämisen ja sanoittamisen myötä.

Pitkän tauon jälkeen Aylin päätti ottaa taas elämänsä ohjaksista kiinni, ja pandemian raivotessa maailmalla hän alkoi kirjoittaa uusia biisejä ja julkaista niitä Instagramissaan. Ei mennyt kovinkaan kauan, kun Aylinin taidot saivat taas huomiota korkeammalta tasolta, ja keväällä 2021 Aylin sopi levytyssopimuksen. Hän viettikin viime kesänsä ylioppilaskokeisiin lukien ja samalla kappaleita kirjoitellen. Tärkein projekti on ollut kuitenkin esiintymiskammosta yli pääseminen, mitä Aylin on harjoitellut tuottajansa kanssa. Opiskelu, laulujen jatkuva kirjoittaminen ja art block ovat välillä tuottaneet hankaluuksia, mutta samalla Aylin on oppinut paljon itsestään ja siitä, miten hän tykkää tehdä musiikkia. “Se on just se prosessi et löytää ittensä”, Aylin selittää. Aylin aikoo kuitenkin tulevaisuudessakin jatkaa opiskelun ja musiikinteon tasapainottelua, sillä hän haluaa hankkia itselleen maisterintutkinnon, toivottavasti kauppatieteistä.

Aylin ehti perustaa myös Etikseen bändin, joka ei ole kuitenkaan päässyt esittämään yhtäkään kappaletta koronan takia. Oman levytyssopimuksensa myötä hän on päässyt kuitenkin esiintymään lähes kaikkiin mahdollisiin koulun tapahtumiin Mörisijöiden päivänavauksesta kevään 2021 ylioppilasjuhliin. Viimeisimpänä projektinaan Aylin on säveltänyt koululle lyhyen tunnusmusiikin, jonka voi kuulla esimerkiksi Etiksen uudella esittelyvideolla.

Aylin haastoi esiintymiskammonsa laulamalla oman kappaleensa valmistuvien ylioppilaiden edessä.

Kaikkia kaltaisiaan unelmoijia Aylin neuvoo ottamaan riskin, vaikka kuinka paljon jännittäisi. “Jos sä epäonnistut, älä pidä yrityksiäsi epäonnistumisina, koska ne on silti yhtä paljon voittoja”, Aylin kiteyttää tärkeimmäksi neuvokseen. Pienillä askelilla pääsee ajan mittaan eteenpäin: Aylin itse on yhdeksäntoista vuoden aikana ottanut pieniä taaperon askelia, isoja loikkia ja nyt aikuisen naisen harppauksia kohti unelmaansa, joka onkin jo lähes sormenpäillä kosketeltavissa. Aylin toteaakin naurahtaen: “Aloittaa voi vaan aloittamalla.”

Tässä vielä pieni maistiainen Aylinin musiikista(ulkoinen linkki)

Teksti: Elli Perttilä

Kuvat: Leena Kleemola, Aylin Jabbarli, Ulviya Jabbarova