Studia Generalian aiheena vastuulliset vaatteet

19.1.2022 11.51Päivitetty: 20.1.2022 6.00

Vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi kertoi luennossaan Kaitaan lukion opiskelijoille ja opettajille siitä, mitä vastuullisuus vaateteollisuuden näkökulmasta tarkoittaa, ja antoi vinkkejä siihen, miten omissa kulutustottumuksissa voisi ottaa huomioon vastuullisuuden. Luennon alussa Nurmi myös kertoi omasta urapolustaan vaatesuunnittelijan koulutuksen kautta yrittäjäksi ja kouluttajaksi. Anniina Nurmi on tullut tunnetuksi myös Vihreät vaatteet -sivustostaan sekä vastuullisesta Nurmi-vaatemerkistään.

Anniina Nurmen mukaan vastuullisuus vaateteollsuudessa tarkoittaa kolmea asiaa: ekologisuutta, eettisyyttä ja avoimuutta. Ekologisuudella tarkoitetaan sitä, että vaatteen valmistus rasittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Toisin sanoen vaatteen valmistuksessa on otettava huomiooon muun muassa energian kulutus, veden kulutus, syntyvän jätteen määrä, kemikaalien käyttö sekä vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Vaatteiden eettisyys taas liittyy sekä ihmis- että eläinoikeuksiin. Eettisesti kestävä tuote on valmistettu turvallisissa työolosuhteissa, ja sen tekemisestä on maksettu reilu palkka. Työntekijöille on määritelty oikeudet sekä mahdollisuus järjestäytyä ilman pelkoa henkisestä tai fyysisestä väkivallasta. Eläinperäisissä tuotteissa tai materiaaleissa pidetään huolta siitä, että eläimiä ei ole vahingoitettu tuotantoprosessin aikana ja että eläimet ovat saaneet elää lajityypillisissä olosuhteissa hyvän elämän. Ekologisesti ja eettisesti tuotettujen vaatteiden kannalta tärkeää on myös tuotantoketjun läpinäkyvyys, jota Nurmi kuvaa sanalla ‘avoimuus’. Avoimuus tekee tuotteen ostajille helpommaksi löytää itselleen vastuullisia vaatteita ja suosia näin vastuullista vaateteollisuutta.

Nurmen mukaan vaateteollisuuden eräs iso ongelma on se, että yrityksillä on lainsäädännön kannalta edelleen melko vapaat kädet tuottaa melko vastuuttomia vaatteita. Tulevaisuuden toiveena on, että vähitellen kiristyvä lainsäädäntö vaikuttaisi koko pitkään tuotantoprosessiin, varsinkin ihmisoikeuksien kannalta myönteisesti. Rasismi ja vinoutuneet valtarakenteet näkyvät edelleen matalan tulotason maissa, joissa vaatteita usein valmistetaan. Valta keskittyy eliitille, samoin vaateteollisuuden tuomat hyödyt. Tähän aiheeseen pääsee tutustumaan tarkemmin Anniina Nurmen kirjoittamassa teoksessa Rakastan ja vihaan vaatteita.

Mistä kuluttaja voi tietää, että jokin vaate on vastuullisesti tuotettu? Avain tähän on Nurmen mukaan yritysten avoimuus omasta toiminnastaan. Lisäksi Eettisen kaupan puolesta ry. eli Eetti tekee jatkuvaa selvitystyötä kotimaisen vaateteollisuuden vastuullisuudesta. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin kuluttajan kannalta vielä todella hankala.Vastuullisten vaatemerkkien löytäminen vaatii paljon omaa aktiivisuutta ja selvittelytyötä.

Anniina Nurmi listasi luentonsa lopuksi vielä kuusi vinkkiä vastuullisempaan vaatesuhteeseen:
Kyseenalaista rooli kuluttajana
Kierrätä
Suosi pitkäikäistä
Suosi vastuullista
Vaali, huolla ja rakasta
Vaikuta

Kiitos Anniina Nurmi mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä luennosta!

  • Kaitaan lukio
  • Kestävä kehitys
Espoonlahti