Sirenien arkkitehtuuri ja pölyttäjät houkuttelivat kävijöitä KAMUn museoihin vuonna 2021 koronapandemiasta huolimatta

26.1.2022 7.21
Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren -näyttely.
Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren oli ensimmäinen Sirenien arkkitehtuuria kattavasti esittelevä näyttely Suomessa.Kuva: Jonna Pennanen / KAMU Espoon kaupunginmuseo

KAMU Espoon kaupunginmuseon kohokohtia vuonna 2021 olivat erityisesti Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria esittelevä näyttely Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren Näyttelykeskus WeeGeellä sekä Talomuseo Glimsin Sankaripölyttäjät-näyttely.

Museokävijöiltä saatu palaute Siren-näyttelystä oli erittäin positiivista. Arkkitehtuurimuseon ja EMMA Espoon modernin taiteen museon kanssa yhteistyössä tehty näyttely sai huomiota kotimaisen median lisäksi myös kansainvälisissä arkkitehtuurimedioissa. Glimsin kesänäyttely Sankaripölyttäjät oli uudenlainen kokonaisuus, joka esitteli monipuolisesti pölyttäjien merkitystä ja mehiläisten hoitoon liittyvää esineistöä. Marraskuussa Glimsissä avautui valokuvakuvanäyttely Kenzi Rinnon kuvista Glimsin maisemista 1970-luvun alusta. Näyttely on osa tämän vuoden Espoo 50 vuotta kaupunkina -juhlavuoden tapahtumia. 

Jotta kuntalaisille olisi tarjolla palveluja myös etänä, KAMU on tuottanut ja kehittänyt koko korona-ajan uusia historiasisältöjä sosiaaliseen mediaan ja verkkoon. Museon Finna-hakupalvelussa julkaistiin valokuvia muun muassa espoolaisista historiallisista rakennuksista ja kulttuurimaisemista. Vuoden aikana KAMUn Finna-hakupalvelussa vieraili noin 84 000 kävijää. Viime vuoden aikana valmistui myös uudenlaisia mobiilioppaita ja monet niistä arkkitehtuuriteemalla, kuten Tapiola asukkaiden tarinoina -opas sekä Otsolahden, Otaniemen ja Itärannan alueista kertovat mobiilioppaat. Lokakuussa julkaistu virtuaalinen koulumuseo Lagstad vie kävijät tutustumaan Lagstad folkskolaniin, Espoon vanhimpaan kansakoulurakennukseen ja sen pihapiiriin.

KAMUn Espoon kaupunginmuseon viisi toimipistettä olivat vuoden alusta suljettuna yleisöltä viiden kuukauden ajan koronapandemiarajoitusten vuoksi. Kesäkuun alussa museot jälleen avautuivat ja yleisötapahtumat käynnistyivät. Koska koronaan liittyvät rajoitukset lievenivät, syyskuun alussa oli mahdollista toteuttaa KAMUn Mullankaivajat-projektin arkeologiset kaivaukset yhdessä Karhusuon koulun kanssa. Kaivauksissa koulun oppilailla oli hieno tilaisuus päästä tutustumaan arkeologin ammattiin kahden viikon ajan. Museon ensimmäinen Adoptoi monumentti -yhteistyö solmittiin Olari-Seura ry:n kanssa. 

Vuoden 2021 KAMU Espoon kaupunginmuseon viiden museon yhteenlaskettu kävijämäärä oli 79 423. 

  • Historia