Penkkarit siirtyvät Espoossa maaliskuun lopulle

31.1.2022 13.51Päivitetty: 2.2.2022 12.22
Abeja penkkariauton kyydissä.
Kuva: Taru Turpeinen

Penkkarit ovat yksi lukiovuoden kohokohdista, jonka järjestämistä on jännitetty koronapandemian alusta asti. Tänä vuonna perinteinen penkkariajelu ja abien juhlapäivä toteutuu 31.3.2022

Järjestetäänkö penkkarit Espoossa tänä vuonna vai ei? Siinäpä kysymys, joka on pyörinyt jokaisen lukiolaisen ajatuksissa. Vastaus on ilouutinen: kyllä järjestetään!

Ajankohta on tosin totuttua myöhemmin, sillä lukioiden penkkariajelut ajetaan Espoossa torstaina 31.3.2022. Abit ja autot lähtevät liikkeelle Tapiolan urheilupuiston pysäköintialueelta kello 11 poliisin johtamana.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvia lukiolaisia siirto myöhempään kevääseen ei tunnu haittaavan. Tavallisesti penkkareita on vietetty helmikuussa.

– Olimme tätä jo osanneet odottaa, joten pettymystä ei ole ilmassa, ehkäpä jopa helpotusta tässä tautitilanteessa. Opiskelijoilta ei ole tullut kommentteja, joten siitä päätellen he ovat ’tyytyväisiä’ päätökseen, Leppävaaran lukion rehtori Ismo-Olav Kjäldman kertoo.

Lukiovuoden tapahtumat luovat yhteisöllisyyttä

Penkkariajelu on monille opiskelijoille yksi lukioajan kohokohdista, johon valmistaudutaan huolella. Kuorma-autoralli tuo väriä kaupungin kaduille ja lakanoiden iskulauseet ylittävät toisinaan myös tv-uutisten uutiskynnyksen.

– Penkkarit ja muut abiperinteet ovat tärkeitä, vaikka hiukan muuttuisivatkin. Ne ovat sellaisia tapahtumia, joita lukiolaiset tietävät odottaa jo lukioon tullessaan, Etelä-Tapiolan lukion apulaisrehtori Elina Oja muistuttaa.

– Merkityksellisyys syntyy tietysti paitsi perinteen jatkumisesta myös yhteisöllisyydestä ja siitä tunteesta, että on saavuttanut jotain suurta, jokainen itse mutta silti kaikki yhdessä, hän korostaa.

Toisen asteen johtaja Tapio Erma kokee, että arjen työn keskellä tarvitaan penkkareiden ja muiden tapahtumien luomaa iloista tunnelmaa.
– Penkkarien valmistelut alkavat jo edellisenä kesänä. Varsinaisen juhlapäivän ohella lukion tapahtumat rakentavatkin tärkeää yhteisöllisyyttä pitkin lukuvuotta. 

Lukiot sopeutuvat vallitsevaan koronatilanteeseen

Penkkarijuhlaan liittyy odottavaa iloa, mutta ilmassa leijuu kuitenkin kysymyksiä. Koronatilanne muuttuu jatkuvasti, joten lukioissa ollaan odottavalla kannalla sen suhteen, miten juhlat voidaan käytännössä toteuttaa.

– Korona peruutti kevään 2021 penkkarit kokonaan. Saa nähdä, miten käy tänä vuonna, saadaanko maaliskuun lopussa juhlia ihan perinteisesti vai ei? Oja miettii. Penkkarishown päätteeksi kajahtanut abien yhteislaulu uhkaa todennäköisesti jäädä pois, hän jatkaa.

Leppävaaran lukiossa on myös varauduttu viime hetken peruuntumiseen.

– Lukiolla on odottava tunnelma. Katsotaan ja odotellaan, miten tilanne kehittyy. Rauhallista on kuitenkin, Kjäldman kertoo.

Viihdeohjelmatunnelmasta digitaaliseen juhlaan

Penkkarit ovat muuttuneet 1980- ja 1990-luvuilta merkittävästi, Elina Oja muistelee.

– Ennen vanhaan penkkarishowssa abit esittävät opettajia. Kutakin opettajaa esittänyt abiturientti oli pukeutunut opettajalle tyypillisiin vaatteisiin. Hänet oli maskeerattu muutenkin opettajan näköiseksi, ja lavalla nähtiin oivaltavia, huolellisesti harjoiteltuja esityksiä siitä, minkälaisina tämän opettajan tunnit opiskelijoille - maneereineen kaikkineen näyttäytyivät. Opettajat istuivat showssa aina eturivissä.

2000-luvun alussa penkkarijuhla alkoi muistuttaa television viihdeohjelmia kilpailuineen. 2010-luvulla esityksiin tuli hauskoja abivideoita ja ne alkoivat olla gaaloja erilaisine palkintoineen. Nykypäivänä penkkarit ovat digitalisoituneet.

– Lavalla tapahtuvia live-esityksiä ei juuri enää ole. Kun gaalapalkinnotkin keskittyvät lähinnä abeille itselleen, on tilaisuus muuttunut abien yhteisen suuren päivän hehkuttamiseksi ja koko koulun yhteisöllisyyden korostaminen on jäänyt taka-alalle. Tämä on hiukan meitä vanhan polven opettajia surettanut, mutta onneksi yhteisöllisyys näkyy Etelä-Tapiolan lukion Etiksen arjessa monin muin tavoin – ja toki ovat abit suuren päivänsä ansainneet, Oja toteaa.

Jokaisella lukiolla omanlaisensa penkkariperinteet

Jokaisella lukiolla on omat penkkariperinteensä, joilla juhlistetaan vanhimpien opiskelijoiden säännöllisen koulutyön loppumista.

Etelä-Tapiolan lukiossa abiturientit ja opettajat kokoontuvat penkkareita edeltävänä iltana hienoille abi-illallisille.

Abi-illallisten kohokohta on jälkiruuan aikana, jolloin opiskelijat voivat astua mikrofonin taakse muistelemaan haikeana päättyvää Etis-aikaa.

– Se on ollut illan herkin minä-me-Etis-hetki, Oja muistelee menneitä vuosia.

Leppävaaran lukiossa abigaala striimataan penkkariaamuna luokkiin. Tämän jälkeen abeille tarjotaan brunssi ja heidät saatellaan ulos rekkoihin muiden opiskelijoiden muodostamassa kunniakujassa.

Tapio Erma lähettää terveisensä penkkareita juhliville abeille.
– Onnittelen lämpimästi kaikkia abeja ja iloitsen teidän puolestanne. Samalla toivotan menestystä yo-tutkinnon suorittamiseen ja jatko-opintoihin.

Penkkariautojen kulkue starttaa 31.3.2022 kello 11 Tapiolan urheilupuiston pysäköintialueelta. Autot kiertävät reittiä: Urheilupuistontie – Koivumankkaantie oikealle – Mankkaanlaaksontie –Ylismäentie- Uuskartanontie –Ruomelantie –Olarinkatu vasemmalle – Kuunkatu - Friisinkalliontie vasemmalle – Kuitinmäentie oikealle – Kalastajantie – Tiistilänkaari – Tiistiläntie vasemmalle – Matinkatu – Matinkartanontie – Hauenkalliontie –  Haukilahdenranta - Haukilahdenkatu vasemmalle – Länsiväylän yli – Merituulentie oikealle – Koivumankkaantie - Urheilupuistontie
  • Lukiokoulutus