Kaupunginhallitus: Espoon sairaalan kiinteistö myydään – sairaalan toiminta jatkuu ennallaan

10.1.2022 17.56Päivitetty: 10.1.2022 18.36

Kaupunginhallitus päätti Espoon sairaalan kiinteistön myynnistä. Lisäksi kaupunginhallituksen käsittelyssä oli mm. Kiviruukin osayleiskaava sekä KulttuuriEspoo 2030 -ohjelman päivitys.

Kaupunginhallitus päätti myydä Kiinteistö Oy Espoon sairaala -nimisen yhtiön koko osakekannan LähiTapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi Ky:lle ja hyväksyi Espoon kaupungin ja LähiTapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi Ky:n välillä 4.1.2022 allekirjoitetun kauppakirjan.

Kiinteistö Oy Espoon sairaalan osakekannan myyntiin liittyy olennaisesti vuokrasopimus, jolla Tilapalvelut-liikelaitos vuokraa Kiinteistö Oy Espoon sairaalan toimitilat. Vuokrattavat tilat käsittävät noin 80 % kohteen vuokrattavasta pinta-alasta. Tilapalvelut-liikelaitos vuokraa toimitilat edelleen hyvinvointi- ja terveyspalveluiden käyttöön ja 1.1.2023 vuokrasopimus siirtyy Länsi‑Uudenmaan hyvinvointialueelle. Tila- ja asuntojaosto päätti vuokrasopimuksesta 10.1.2021. Espoon sairaalan toiminta jatkuu entisellään.

Lisätietoja Espoon sairaalan myynnin valmistelusta 5.1.2022 julkaistusta tiedotteesta: Espoon kaupunki valmistautuu myymään Espoon sairaalan kiinteistön – sairaalan toiminta jatkuu ennallaan

Kiviruukin osayleiskaava valtuuston käsittelyyn

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto hyväksyy Kiviruukin osayleiskaavan. Osayleiskaavan tavoitteena on Kivenlahden tulevan metroaseman vaikutusalueella sijaitsevan noin 70 ha Kiviruukin pienteollisuus- ja varastoalueen muuttaminen monipuoliseksi ja viihtyisäksi kaupunkiympäristöksi. Kaupunginhallitus ohjeistaa asemakaavavaiheen valmistelussa ottamaan huomioon viereisen alueen pientalovaltaisuuden siten, että pientaloalueen viereiset kerroskorkeudet pidetään kohtuullisina ja portaittain nousevina alueelta kohti Länsiväylää.

Alueelle varataan asumisen lisäksi alueita elinkeino-, koulutus- ja tutkimustoiminnalle. Alue säilyy ja kehittyy edelleen myös merkittävänä työpaikka-alueena. Osayleiskaava mahdollistaa alueelle noin 9 000 asukasta ja noin 3 000 työpaikkaa. Kiviruukin alueelle on suunnitteilla Cleantech Garden -innovaatiokeskittymä, joka tulee kokoamaan tiede-, tutkimus ja koulutustoimijoita sekä alan edelläkävijäyrityksiä yhteen, muodostaen kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuisen keskittymän.

Kiviruukin osayleiskaava on yleispiirteinen aluevarauskaava, jolla jäsennetään alueen rakenne asemakaavoituksen pohjaksi. Rakentamiseen osoitettaville alueille laaditaan asemakaavamuutokset ennen niiden toteuttamista, sekä tarvittavilta osin kortteli- ja lähiympäristösuunnitelmat. Osayleiskaavan hyväksyy valtuusto.

KulttuuriEspoo 2030 -ohjelma päivittyy

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto merkitsee tiedoksi raportin KulttuuriEspoo 2030 -ohjelman toimenpiteistä sekä ohjelman päivityksen. KulttuuriEspoo 2030 -ohjelma on kaupunkitasoinen, jonka valtuusto on hyväksynyt vuonna 2015. Se pohjautuu vahvasti Espoo-tarinaan ja yhteiskehittämiseen asiantuntijoiden, järjestöjen ja kuntalaisten kanssa. KulttuuriEspoo 2030 -ohjelman hyväksymisestä on kulunut runsaat viisi vuotta. Toimintaympäristö ja maailma on muuttunut valtavasti tänä aikana. Nämä muutokset ovat vaatineet ohjelman osittain uudelleentarkistamista: Ohjelman päivityksessä on huomioitu koronapandemian jälkeinen "uusi normaali"; esimerkiksi digitalisaatiota käsittelevät osiot on tarkasteltu kokonaisuudessaan uudelleen.

KulttuuriEspoo 2030 -ohjelma(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) asialistan liitteenä.

Lausunto ympäristöministeriölle keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta

Kaupunginhallitus antoi ympäristöministeriölle lausunnon keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta. Ilmastolain (609/2015) mukaan valtioneuvosto hyväksyy keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan kerran vaalikaudessa. Suunnitelman sisältö on linjassa Espoon kaupungin hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisen kanssa ja suunnitelmassa esitetyt toimenpiteet tukevat tavoitetta pääsääntöisesti hyvin. 

 

Muut asiat päätettiin esitysten mukaan.

Esityslistat ja pöytäkirjat(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

  • Kaupunginhallitus