Nuorisotiloilla kävijämäärät nousussa vuoden takaiseen verrattuna

9.12.2021 18.32
Kolme nuorta katsomassa samaa tablettia.
Kuva: Taru Turpeinen

Espoolaisilla nuorilla on ollut aktiivinen syksy: nuorisovaltuustovaaleissa rikottiin ennätyksiä niin ehdolle asettautuneiden kuin äänestäjien lukumäärän suhteen. Nuoret ovat lisäksi syksyn edetessä ja koronaan liittyneiden rajoitusten purkauduttua löytäneet takaisin nuorisotiloille. Nuorilta myös erinomainen arvio Espoon etsivälle nuorisotyölle.

”Nuoret ovat koronaan liittyneiden sulkemisten ja rajoitusten purkauduttua selvästi löytäneet takaisin nuorisotiloihin”, iloitsee nuorisopalvelupäällikkö Merja Nordling. ”Osassa nuorisotiloja on suorastaan vilkasta. Esimerkiksi Leppävaaran nuorisotilaan on ohjautunut enemmän nuoria lähikoulujen valmistumisen myötä. Kivenlahden nuorisotilan markkinoinnin tehostaminen ja lähikoulun välituntitoimintaan osallistuminen ovat houkutelleet nuoria nuorisotilan toimintaan. Lisäksi nuorisotiloilla järjestetyt tapahtumat ovat vaikuttaneet kävijämäärien kasvuun.”

Nuorisopalveluiden syksyn toimintakausi alkoi syyskuun alusta, ja koronatilanteen kävijämääriin liittyvät rajoitukset poistuivat kokonaisuudessaan 1.10.2021. Nuorisopalveluissa toiminnan toteutumista seurataan kuukausitasolla ja toiminnan mittarina on nuorten kohtaamiskerrat, johon sisältyvät niin kasvokkain kuin verkossa tapahtuneet kohtaamiskerrat. Kohtaamisiin lasketaan Espoon 18 nuorisotilassa, digitaalisessa nuorisotilassa discordissa sekä katvealueita kiertävien Nuori Espoo -pakun ja matkailuauton toiminnassa tapahtuneet kohtaamiskerrat.

Nuorilta erinomainen arvio Espoon etsivälle nuorisotyölle

Vuoden 2020 kyselytulosten mukaan espoolaisista etsivän nuorisotyön asiakkaista 98 % on kokenut sosiaalista vahvistumista asiakkuutensa aikana. Etsivän nuorisotyön vaikuttavuutta mitataan valtakunnallisella sosiaalisen vahvistumisen mittarilla.

”Etsivän nuorisotyön asiakkaiksi ohjautuvien nuorten aiheet liittyvät useimmiten toimeentuloon ja koulutukseen, mutta myös mielenterveysasiat ovat monella nuorella huolen aiheena”, kertoo Ohjaamotalon päällikkö Tero Luukkonen. ”Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa avun tarpeessa oleva nuori ja auttaa hänet tarvitsemiensa palvelujen ja tuen piiriin. Useimmiten asiakkuus alkaa oppilaitoksen tekemän ilmoituksen perusteella. Asiakkaista yli puolet on iältään 16–20-vuotiaita ja asiakkuuden kesto vaihtelee yhdestä tapaamiskerrasta vuosien pituisiin asiakkuuksiin. Etsivästä nuorisotyöstä nuoret ohjautuvat tyypillisesti koulutukseen ja välityömarkkinoille tai työelämään.”

Espoon nuorisovaltuustossa 28 uutta edustajaa kaudella 2022–2023

Espooseen on valittu uusi nuorisovaltuusto, joka koostuu 40 vaaleissa eniten ääniä saaneesta nuoresta. Vastavalitun nuorisovaltuuston edustajat aloittavat tehtävässään 1.1.2022.

Vaalit kiinnostivat nuoria, ehdolle oli asettunut ennätykselliset 104 nuorta. Äänestysoikeuttaan käytti niin ikään ennätysmäärä, 7861 nuorta.

”Kiitos kaikille ehdokkaiksi asettautuneille, vaaleissa äänestäneille ja vaalityössä mukana olleille sekä lämpimät onnittelut valituille nuorisovaltuuston edustajille. Olen iloinen nuorten aktiivisuudesta ja kiinnostuksesta vaikuttamiseen sekä nuorisovaltuustossa tehtävään tärkeään työhön. Nuorisovaltuusto osallistuu kaupungin päätöksentekoon ajamalla nuorten asioita kaupungin toimielimissä, tekemällä kannanottoja sekä aloitteita ja tuomalla nuorten mielipiteet mukaan keskusteluun”, kertoo nuorisoasiainjaoston puheenjohtaja Oscar Smith.

  • Kasvatus ja opetus
  • Nuorisopalvelut
  • Perusopetus
  • Lukiokoulutus