Espoo myönsi rakentamisen Hurraa-palkinnon Monikon koulukeskukselle

17.12.2021 10.21Päivitetty: 21.12.2021 4.44

Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta sekä ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus ovat antaneet tunnustuksen erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutetulle rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle. Tänä vuonna Hurraa-palkinnon saa Leppävaarassa sijaitseva koulukeskus Monikko.

Monikko sijaitsee Leppävaarassa osoitteessa Veräjäpellonkatu 4. Se koostuu uudisrakennuksesta ja vanhasta osasta, joka on suojeltu.Kuva: SRV

Lautakunta perustelee Monikon valintaa sillä, että kohteessa on onnistuttu hienosti yhdistämään vanha suojeltu osa uuteen rakennukseen. Tuloksena on lautakunnan mukaan viihtyisä kokonaisuus. 

Monikko koostuu uudisrakennuksesta sekä vuonna 1939 valmistuneesta ja sittemmin suojellusta Leppävaaran kansakoulusta, joka on peruskorjattu osaksi uutta rakennusta. Monikon pääsuunnittelija on Tomi Perko Arkkitehtitoimisto Perko Oy:stä. Rakennuttajana on Espoon kaupungin Tilapalvelut ja pääurakoitsijana toimi SRV Oyj. 

Monikko sijoittuu historiallisesti ja maisemallisesti vaativaan ympäristöön Leppävaaran urheilupuiston ja kirkon läheisyyteen. 

Uudisrakennuksen julkisivumateriaaleina on käytetty kuultokäsiteltyä puuta ja 3D-struksturoitua valkobetonia. Rakennuksessa on erikorkuisia osioita ja kokonaisuus on mittakaavaltaan inhimillinen myös lapselle. Toteutus on sellainen, ettei suojellun osion asema jää alisteiseksi vaan vanha osa näyttäytyy pääosin itsenäisenä rakennuksena. 

Monikko on myös siinä mielessä ainutlaatuinen kouluhanke, että se on ensimmäinen espoolaiskoulu, jossa on koulu- ja päiväkotitilat sekä suomen- että ruotsinkielisille lapsille. Rakennus otettiin käyttöön elokuussa 2021. 

Kunniamaininnat asuinkerrostaloille ja pientaloalueelle 

Kunniamaininnan saivat asuinkerrostalot Vermonniityssä osoitteessa Uuno Kailaan katu 4 ja 6 sekä pientaloalue Perusmäessä. 

Uuno Kailaan kadun asuintalojen pääsuunnittelijat ovat Milla Hannonen ja Mikko Kalkkinen HPK Arkkitehdit Oy:stä. Rakennuttaja on Lumo Kodit Oy. Uuno Kailaan katu 4:n pääurakoitsija on Peab Oy ja  6:n Lujatalot Oy. Lautakunta toteaa, että kyseessä on viihtyisä kokonaisuus, jossa on hyvät pintamateriaalivalinnat ja hienoa vuokra-asuntotuotantoa. 

Julkisivut ovat pääosin paikallamuurattua tummaa ja valkoista tiiltä. Kohde on myös oiva esimerkki hulevesien huomioon ottamisesta piha-alueella. Piharakennukset on verhoiltu puupaneelilla ja niissä on viherkatto.  

Toisen kunniamaininnan sai pientaloalue Perusmäessä. Lautakunnan mukaan alueella on onnistuttu hienosti yhdistämään neljän eri suunnittelijan suunnittelemat rakennukset. Kiitosta saavat myös harjakatto ja räystäät. Pääsuunnittelijat ovat Päivi Kelhä, Lena Grönhage, Rainer Linderborg sekä Kimmo Lehtola. Rakennuttajana ja pääurakoitsijana on Toivo Group Oyj.  

Suunnittelussa on otettu huomioon laadittu korttelisuunnitelma, jossa rakennusten värityksessä on ohjattu käyttämään voimakkaita maanläheisiä sävyjä. Alue on esimerkki tehokkaasta ja tiiviistä pientalorakentamisesta. 

Palkinto jaettu 2014 lähtien 

Hurraa-tunnustuspalkinto on espoolainen hatunnosto ajankohtaiselle, erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutetulle rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle. Palkinto on jaettu vuodesta 2014 lähtien. 

  • Kaupunkikehitys
KalajärviLeppävaara