Uusi projektiviikko raivaa tilaa retkille: Ussan ryhmän kanssa kolmen kirkon kierroksella Helsingissä

10.11.2021 11.01Päivitetty: 10.11.2021 13.10
opiskelijoita istuu Tuomiokirkossa
opiskelijoita Helsingin tuomiokirkossaKuva: Kaitaan lukio

Toisen jakson projektiviikolla vierailimme UE2-ryhmän kanssa Helsingissä kolmessa kirkossa: pääsimme tutustumaan luterilaiseen Helsingin tuomiokirkkoon, ortodoksiseen Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon sekä katoliseen Pyhän Henrikin katedraalin.

Ensimmäinen kohteemme oli Helsingin tuomiokirkko. Helsingin tuomiokirkko on Suomen ehkä tunnetuin kirkko ja se on itsessään jo nähtävyys Helsingin ydinkeskustassa. Kirkko on todella hieno ulkoa ja sisältä. Tosin meidän henkilökohtaiset fiiliksemme eivät olleet aivan huipussaan kellon ollessa yhdeksän kylmänä syysaamuna. Mutta kun pääsimme kirkkoon sisälle, tilanne helpotti. Tunnelma kirkossa oli erittäin hiljainen ja juuri sellainen, mitä kirkon tunnelmasta odottaisikin. 

Seuraavaksi siirryimme tuomiokirkon vieressä sijaitsevaan ortodoksiseen Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon. Kirkko on kaunis, pieni ja kuvaisimme sitä sanalla täyteläinen. Siellä myös tuoksui hyvältä, mikä jäi mieleen. Kaikki tämä tekeekin sen tunnelmasta kotoisan. Havaitsimme myös, että kirkossa ei ollut kunnolla penkkejä, vaan ne oli jemmattu pitkin seinän vierusta. Kirkossa ei myöskään ollut urkuja ja olimme kaikki erittäin hiljaa.

Ortodoksiseen kirkkoon tutustuttuamme kävelimme kohti Kaivopuistoa, jossa sijaitsi kolmas vierailukohteemme, Pyhän Henrikin katedraali. Kirkossa oli mielenkiintoista se, että itse kirkkoherra Jean Claude Kabeza saapui paikalle kertomaan katolisesta kirkkorakennuksesta, kirkon toiminnasta Suomessa sekä sen monikulttuurisesta kannattajakunnasta. Kirkossa huomio kiinnittyi myös alttarin vitriinissä olevaan asiaan, joka on legendan mukaan luu Pyhän Henrikin sormesta. Tämä reliikki oli kiinnostava yksityiskohta kirkossa.

Kirkossa käyminen on jokaiselle henkilökohtainen kokemus. Tapoja ja syitä kirkossa käymiselle on monia: jollekin kirkko voi olla paikka, jossa hän saa parhaiten yhteyden Jumalaan, kun taas toiselle se voi olla tilaisuus oppia muista kulttuureista ja uskonnoista. Kirkot kertovat monenlaista tarinaa ja niistä voi oppia paljon.

Koronan takia koulun retket ovat olleet olemattomia, joten tämä oli virkistävä poikkeus. Kirkoissa vierailu erosi monella tavalla tunnilla asioiden opettelusta. Retkillä käyminen on opettavaista asioiden jäädessä ihan eri tavalla mieleen, kun itse pääsee paikan päälle sen sijaan, että vain lukisi teoriaa oppikirjoista. 

Retki oli muutenkin mukavaa vaihtelua tavalliseen oppituntiin verrattuna, sillä pääsin pohdiskelemaan asioita oppimani perusteella sekä sisäistin jo oppimani asiat, kuten luterilaisuuden piirteet, kun näin ne itse paikan päällä.

Anni Komonen, Juho Lahtinen, Luca Andersson, Pyry Säles, Rasmus Leino, Leimu Liikonen

Kuva: Kaitaan lukio
  • Kaitaan lukio
Espoonlahti