Pääkaupunkiseutu matkannut kohti avoimuutta 10 vuotta

Julkaistu: 8.11.2021 6.00
Ritning av huvudstadsregionen och öppna data.
Kuva: Tussitaikurit

Pääkaupunkiseudun 10-vuotias avoimen datan palvelu Helsinki Region Infoshare järjestää 11.11.2021 kaikille avoimen juhlawebinaarin, jossa suunnistetaan kohti entistä avoimempia kaupunkeja. Avoin data ja avoimet rajapinnat luovat tärkeän pohjan tulevaisuuden liiketoiminnalle.

Kevällä 2011 julkistettu Helsinki Region Infoshare (hri.fi(ulkoinen linkki)) -palvelu tuo kaupunkien julkiset datat avoimesti verkkoon kenen tahansa saataville. 10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin puhujat kertovat, miten pioneeripalvelu pystytettiin ja pohtivat, miltä näyttävät avoimen datan seuraavat kymmenen vuotta.

Vaikka Suomessa julkishallinnon tuottama tieto on poikkeuksellisen avointa, ei sitä ollut vielä tämän vuosituhannen alussakaan helppoa saada omaan käyttöönsä. Nyt avoimen datan myötä esimerkiksi kaupunkien hankintadataa voi tutkia kotisohvalta käsin. HRI-palvelusta voi ladata kaupunkien kaikki ostotiedot, eurojen toimistotarvikeostoista aina kymmenien miljoonien urakoihin.

"Nyt kaupungit rakentavat tietojärjestelmiinsä rajapintoja, joiden kautta dataa voidaan siirtää koneluettavassa muodossa muihin sovelluksiin. Avoimet rajapinnat helpottavat datan hyödyntämistä niin kaupungin sisällä kuin ulkopuolisten tahojen tekemissä sovelluksissa", kertoo HRI-palvelun projektipäällikkö Hami Kekkonen.

Esimerkiksi kaupunkien joukkoliikenteen avoin data on jo laajasti käytössä. Sitä hyödyntävät mm. liikkumispalvelu Whim ja kymmenet sovelluskehittäjien rakentamat kännykkäpalvelut.

HRI-palvelu oli esikuva

Globaali avoimen datan liike ryhtyi 2010-luvun alussa edistämään julkisten datojen avaamista. Suomi nousi nopeasti avoimuuden mallimaaksi. Merkittävä virstanpylväs julkisen tiedon avoimuudessa on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten vuonna 2011 avaama HRI-palvelu. Kaupunkien dataa mm. toimittajien, sovelluskehittäjien, opiskelijoiden ja kansalaisten käyttöön maksutta tarjoava palvelu on ollut Suomessa tärkeä esikuva muulle julkishallinnolle.

HRI:sta löytyy avointa dataa niin 3D-kaupunkimalleista kuin liikenneonnettomuustilastoista. Suosituiksi datalähteiksi ovat nousseet kaupunkien tietojärjestelmiin avatut rajapinnat. Rajapintojen kautta saa koneluettavassa muodossa esimerkiksi aina ajantasaista joukkoliikenne-, tapahtuma- ja matkailudataa.

Suurta yleisöä ovat vuosien varrella kiinnostaneet eniten kaupunkien historialliset kartat ja ilmakuvat. Kun HRI-palvelu viime keväänä avasi kymmenvuotissyntymäpäiviensä kunniaksi yleisöäänestyksen mielenkiintoisimmasta HRI:n kautta avattua dataa hyödyntävästä sovelluksesta, nousi voittajaksi Juuso Lehtisen koodaama Helsinki ennen ja nyt. Palvelussa pääsee vertailemaan sadan vuoden takaista Helsinkiä nyky-Helsinkiin. Avoimena datana julkaistuja vanhoja valokuvia ja Googlen katunäkymiä hyödyntävä voittajasovellus syntyi vuonna 2014 yhden ainoan viikonlopun aikana.

Tervetuloa seuraamaan kaikille avointa webinaaria to 11.11.2021 klo 13-16.30

Webinaarin ohjelma, ilmoittautuminen ja lisätiedot: (ulkoinen linkki)https://hri.fi/fi/10-vuotta-avointa-dataa-paakaupunkiseudulla-juhlawebinaari-11-11-2021/(ulkoinen linkki).

Webinaarin keynote-puheenvuoron pitää Lontoon kaupungin Chief Digital Officer Theo Blackwell, joka kertoo Lontoon tuoreista avoimen datan kuulumisista.

Webinaari on Blackwellin puheenvuoroa lukuun ottamatta suomenkielinen.

Puhujina mm: Theo Blackwell, Chief Digital Officer, Great London Authority, Olli-Pekka Rissanen, johtava asiantuntija, Valtiovarainministeriö, Juuso Lehtinen, sovelluskehittäjä, Ohjelma-Lehtinen Oy, Esa Mäkinen, toimituspäällikkö, Helsingin Sanomat, Kristo Lehtonen, johtaja, reilu datatalous, Sitra, Mikko Rusama, digitalisaatiojohtaja, Helsingin kaupunki.

HRI:n tuoreimmat kuulumiset

HRI.fi-palvelun katsotuimpia datoja