Vanhojentansseja pyörähdellään Espoon lukioissa

14.10.2021 11.17Päivitetty: 11.11.2021 10.13
Lukiolaispoika tanssittaa tyttöä ruusu suussaan.
Otaniemen lukion oppilaat vanhojentansseissa helmikuussa 2020.Kuva: Taru Turpeinen

Espoon lukioiden kolmannen vuoden opiskelijat saavat tänä syksynä viimein pukeutua parhaimpiinsa ja astua tanssin pyörteisiin vanhojenpäivänä.

Koronarajoitusten väljentymisen ansiosta kouluilla ja oppilaitoksissa voidaan jälleen  järjestää juhlia, vierailuja ja muita tapahtumia, joihin on mahdollista kutsua myös huoltajia.

Maamme oppilaitoksiin jo 1970-80-lukujen taitteessa vakiintunut vanhojenpäivä ja siihen kuuluvat tanssiaiset on nyt mahdollista toteuttaa asiaankuuluvalla näyttävyydellä.

Espoon lukioissa vanhojentansseilla on niin ikään pitkät perinteet. Esimerkiksi Espoonlahden lukioissa, Jyllassa tanssijoita on tahdittanut ennen pandemiaa sama live-orkesteri jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. Vanhojentanssit ovat erittäin tärkeä osa lukioiden yhteisöllisyyttä.

– Lähes kaikki lukion yhteisölliset tapahtumat on jouduttu viimeisen puolentoista vuoden aikana perumaan. Jo ennen pandemiaa olimme perustaneet yhteisöllisyyttä kehittävän työryhmän, koska siihen huomattiin olevan kasvava tarve, Jyllan rehtori Juha Kivioja kertoo.

Tänä syksynä tansseihin osallistuvat ovat puolet lukioajastaan olleet ilman yhteisiä tapahtumia.

– On erittäin tärkeä, että opiskelijat pääsevät vihdoin tekemään jotain yhdessä, Kivioja sanoo.

Turvallisesti tanssin pyörteissä

Terveysturvallisuudesta pidetään huolta myös juhlapäivän keskellä. Vanhojentansseissa ja muissa oppilaitosten tapahtumissa on suositeltu tanssittavan esimerkiksi useammissa vuoroissa.

– Meillä Jyllassa turvallisuudesta huolehditaan ottamalla katsomoon vain puolet sen kapasiteetista. Niille, jotka eivät pääse katsomaan tansseja paikan päälle rajoitusten vuoksi, järjestämme tanssien striimauksen, Juha Kivioja kertoo.

Toisen asteen koulutuksen johtaja Tapio Erma iloitsee nuorten puolesta siitä, että lukioissa on tänä syksynä mahdollista viettää vanhojenpäivää ja -tanssiaisia.

– Lukiotyön ohella on erittäin tärkeää voida viettää perinteikkäitä juhlia ja rakentaa niiden myötä yhteisöllistä hyvinvointia, Erma toteaa.

Valtaosassa Espoon lukioita vietetään vanhojenpäivää ja tanssitaan vanhojentansseja kuluvalla viikolla.

Viherlaakson lukiossa vanhojentanssit järjestettiin uuden lukiorakennuksen avajaisten yhteydessä elokuussa, Haukilahden lukiossa vanhojentanssit ajoittuvat marraskuulle.

  • Lukiokoulutus