Toimiva koti kaikenikää

Julkaistu: 5.10.2021 12.25Päivitetty: 12.10.2021 10.56
Pyörätuolisissa istuva henkilö pitää kiinni lavuaarin kiinnitetystä turvakaiteesta, joka on punainen.
Kodin turvallisuutta voi parantaa pienillä asioilla. Esimerkiksi pesualtaaseen voidaan kiinnittää tukikaide, josta on helppo pitää kiinni.Kuva: Laura Löfman.

Onko nykyinen kotisi turvallinen ja toimiva? Asunnon muutostöillä voidaan helpottaa omatoimista elämistä kotona

Elämäntilanteen ja oman toimintakyvyn muuttuessa erilaiset kodin muutostyöt edistävät kotona asumista ja sujuvaa arkea.  Vanhustyön keskusliiton asuntojen korjausneuvojat auttavat kaikkia yli 65-vuotiaita remonttitarpeiden kartoittamisessa, suunnittelussa sekä mahdollisten asuntojen korjausavustusten hakemisessa. Kotona tapahtuvista remonttitöistä saa myös kotitalousvähennystä.

– Saamme yhteydenottoja niin asukkailta itseltään kuin heidän läheisiltäänkin. Aluksi keskustelemme tilanteesta puhelimessa, jonka jälkeen sovimme tarvittaessa kotikäynnin. Joskus asia saattaa selvitä pelkällä puhelinsoitolla, korjausneuvoja, rakennusinsinööri Nina Leino sanoo.

Kodin turvallisuus liittyy vahvasti toimivuuteen. Kun asunnossa on kaikilla tavaroilla ja asioilla omat paikkansa, arki sujuu. Repsottavat listat, kulmat ja kaiteet sekä irronneet ovenkahvat kannattaa korjata viipymättä kuntoon.

– Tyypillisimpiä muutostöitä ovat muun muassa kynnysten poistaminen, porraskaiteiden ja rollaattori- tai pyörätuoliluiskien rakentaminen, tukikaiteiden asentaminen, kylpyammeen poistaminen ja sen korvaaminen esimerkiksi esteettömällä suihkukaapilla ja valaistuksen parantaminen, Leino listaa.

– Myös asunnon paloturvallisuuteen liittyvät asiat ovat usein esillä asiakaskohtaamisissa. Opastamme muutostöissä ja arkiteknologian hallinnassa. Nykyään löytyy paljon erilaisia ratkaisuja ja apuvälineitä. Esimerkiksi lieden käytön turvallisuuden parantamiseksi on olemassa erilaisia teknisiä ratkaisuja. Kunkin asiakkaan tilanteeseen yksilöllisesti räätälöidyt asunnon muutostyöt helpottavat elämää, korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso kertoo.

Ennakointi kannattaa

Asunnon muutostöitä suunnitellessa ennakointi kannattaa. On tärkeää miettiä oman asumisen ratkaisuja jo ennen kuin huomaa, ettei oma koti toimi muuttuneessa elämäntilanteessa.

Portaiden turvallisuuden lisääminen esimerkiksi kaiteiden, liukuesteiden ja valaistuksen avulla voi säästää tarpeettomilta kaatumisilta. Myös sähkösuunnittelu ja roikkuvien johtojen kiinnitys on hyvä esimerkki pienestä, mutta merkittävästä muutostyöstä.

– Yksilöllinen palvelu on meille todella tärkeää ja opastamme asiakkaitamme aina tapauskohtaisesti. Voimme neuvoa laaja-alaisesti erilaisissa asumiseen liittyvissä asioissa, kuten esteettömyyden lisäämisessä, kiinteistön peruskorjaukseen liittyvissä ongelmissa, kuten omakotitalon kattoremonteissa ja lämmitysjärjestelmän muutostöissä. Autamme asumiseen liittyvissä korjaustöissä kaikkia yli 65-vuotiaita asumisen muodosta riippumatta. Mietimme yhdessä sopivat ratkaisut ja teemme yhteistyötä monialaisen ammattilaisverkostomme kanssa, Leino sanoo.

Korjausneuvojat ovat saaneet työstään hyvää palautetta, mutta Nina Leinon mukaan moni on edelleen liian myöhään liikkeellä kodin muutostarpeiden suhteen.

– Muutostarpeiden ennakointi on erittäin tärkeää. Mitä aikaisemmin suunnittelee kodin toimivaksi niin, että siellä pärjää myös ikääntyessä, sen parempi, Leino summaa.

Teksti: Riikka Hollo

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 2.10.2021 Vanhusten palvelujen Elinvoimaa ikääntyville -liitteessä, joka jaettiin espoolaisiin kotitalouksiin Länsiväylän mukana.

Vinkki!

Voit kutsua korjausneuvojan puhumaan myös tilaisuuteesi, kuten taloyhtiön kokoukseen, kerho- tai yhdistystoimintaan.

Lue lisää Vanhustyön keskusliiton valtakunnallisesta asuntojen korjausneuvonnasta(ulkoinen linkki).

Espoossa toimivan korjausneuvoja Nina Leinon tavoittaa numerosta 050 449 3395 ja sähköpostitse nina.leino@vtkl.fi

Välineitä omaan asumisen ennakoimiseen