Iän karttuessa alkoholin vaikutukset muuttuvat

21.10.2021 5.30Päivitetty: 25.10.2021 5.51
Nainen nojaa ulkona  kaiteeseen ja katsoo kohti kameraa.
Lähes kolmekymmentä vuotta päihteetöntä elämää on avannut monenlaisia mahdollisuuksia ja tuonut elämään uudenlaista energiaa.Kuva: Sini Pennanen

Alkoholin vaikutukset muuttuvat iän karttuessa. Alkoholin sietokyky vähenee iän myötä pikkuhiljaa ja siihen vaikuttavat useat elimistön muutokset.

Lasillinen saattaa rentouttaa mutta säännöllinen alkoholinkäyttö aiheuttaa monenlaisia haittoja.

Alkoholin vaikutukset muuttuvat iän karttuessa. Alkoholin sietokyky vähenee iän myötä pikkuhiljaa ja siihen vaikuttavat useat elimistön muutokset. Luonnollisen vanhenemisen lisäksi mahdollisilla sairauksilla ja käytössä olevilla lääkkeillä on vaikutusta alkoholin sietoon ja vaikutuksiin.

– Eläkkeelle siirtyminen ja lisääntynyt vapaa-aika saattavat madaltaa alkoholin juomisen kynnystä. Toisinaan yksinäisyys ja osattomuuden tai merkityksettömyyden kokemukset voivat houkuttaa juomaan. Lääkärillä käydessä kannattaakin pohtia omaa alkoholinkäyttöään ja puhua turvallisista rajoista sekä alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Rentoutumista ja iloa elämään voi hakea alkoholin sijaan vaikkapa luonnosta, harrastuksista, liikunnasta ja läheisistä ihmisistä, projektipäällikkö Anna-Leena Bergdahl Seniorineuvonta Nestorista sanoo.

Alkoholi ja lääkkeet eivät sovi yhteen. Yhteisvaikutus voi olla vaarallinen ja aiheuttaa lisää ongelmia. Juopuneena myös tapaturmien riski kasvaa.

– Terveilläkin ikääntyneillä alkoholinkäytön riskirajat ovat matalat: 2-3 annosta kerralla ja viikossa 7 annosta. Ikääntyessä elimistön nestemäärä vähenee minkä seurauksena alkoholin sietokyky heikkenee, Bergdahl muistuttaa.

Alkoholin päivittäinen käyttö heikentää unen laatua, rasittaa elimistöä, aiheuttaa ahdistusta ja masennusta sekä lisää riippuvuutta alkoholista.

Ei häpeälle

Raija Salin aloitti alkoholin käytön nuorena, jo noin 15-vuotiaana. Alkoholista tuli Raijan sanojen mukaan ”kaveri”, joka jaksoi kulkea mukana kolmekymmentä vuotta. Vuonna 1993 tapahtui kuitenkin käänne ja Raija raitistui. Sitä ennen hän oli ollut töistä pois jo useita kertoja juomisen takia ja saanut työnantajalta yhden varoituksen.

– Kyllästyin juomiseen ja sen salailuun, krooniseen väsymykseen, huonoon, pöhnäiseen oloon ja jatkuvaan alkoholin kaipuuseen. Olin 45-vuotias raitistuessani. Sain tukea ja kannustusta päätökseeni siskoiltani ja työpaikalta. Varsinaisen avun sain silloisena helsinkiläisenä Töölön A-klinikan kautta. Sitten kävin päihdekuntoutuksessa, joka kesti neljä viikkoa. Tämä on ollut paras päätökseni ikinä, Raija Salin kertoo.

Raija on nyt 72-vuotias ja edelleen raitis. Kun hän muistelee alkoholin huuruisia aikojaan, hän ei kaipaa niistä mitään. Myös Raijan puoliso joi paljon ja jossain vaiheessa tilanne oli niin paha, että pariskunta päätyi eri osoitteisiin.

– Halusin raitistua, mutta edesmennyt mieheni ei kokenut asiaa tarpeelliseksi. Jatkoimme pariskuntana, mutta asuimme eri osoitteissa. Koin, että tarvitsen oman asunnon, sillä halusin onnistua raitistumisessani, Salin muistelee.

Päihteetön elämä on avannut Raijalle monenlaisia mahdollisuuksia ja tuonut elämään uudenlaista energiaa.

– Elämästäni ei puutu yhtään mitään, vaikka en käytäkään alkoholia. Kannustankin kaikkia pohtimaan omaa alkoholin käyttöään.

Teksti: Riikka Hollo

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 2.10.2021 Vanhusten palvelujen Elinvoimaa ikääntyville -liitteessä, joka jaettiin espoolaisiin kotitalouksiin Länsiväylän mukana.

Apua päihdeongelmiin

  • Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelut on tukenasi mielenterveyden ja päihteidenkäytön ongelmissa silloin, kun sitä tarvitset. Oma tunne avun tarpeesta riittää, lähetettä et tarvitse. Palvelu on maksutonta.
  • Tule kuulolle ja  28.10.2021  Ison Omenan palvelutorille Ikääntyneet ja alkoholi -tapahtumaan.  Tapahtumassa saat tietoa yli 65-vuotiaiden alkoholin riskirajoista, alkoholin terveysvaikutuksista sekä ikääntyneille suunnatuista palveluista ja järjestöjen toiminnasta Espoossa.