Jere Juutilainen on arjen diplomaatti Opinmäessä

14.9.2021 6.51Päivitetty: 16.9.2021 10.45

Jere Juutilainen viihtyy työssään, jossa saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Välillä täytyy olla vähän kuin diplomaatti.

Jere Juutilainen on työskennellyt palvelukoordinaattorina Opinmäessä vuodesta 2017 saakka. Taustalla akustinen seinä, joka on samalla taideteos, joka koostuu oppilaiden ottamista valokuvista. Kuva: Johanna Halava

Jere Juutilaisella on siitä erikoinen työ, että aivan samanlaisella toimenkuvalla työskenteleviä ei hänen tietääkseen Espoon kaupungilla ole muita. Juutilainen työskentelee palvelukoordinaattorina Opinmäen kampuksella Suurpellossa. 

“Opinmäki ei ole pelkästään koulu, vaan myös paljon muuta. Päivän aikana tiloissa toimii kaksi koulua – kansainvälinen koulu ja Olarin koulun vuosiluokat 1–3 – päiväkoti, kirjasto ja isompi keittiö, joka palvelee koulujen ja päiväkodin lisäksi hoivapalveluita. Iltaisin talo on normaaliaikoina avoinna kaikille, mutta nyt korona rajoittaa muuta toimintaa”, Juutilainen kertoo. 

Hän kuvailee olevansa henkilö, joka rakentaa yhteyksiä ja toimii siltana eri toimijoiden välillä. Juutilaisen työtehtäviin kuuluu muun muassa erilaista koordinointia, vuokrasopimusten tekoa, kirjanpitoa, normaalioloissa ulkomaisten ja kotimaisten delegaatioiden isännöintiä, rakennuksen tarjoamista eri tapahtumien käyttöön sekä kiinteistönhoidon esimiestyötä ja valvontaa. 

“Tehtävät ovat todella monipuolisia ja puolet asiakkaista on kansainvälisiä. Pitää olla vähän diplomaatti, jotta voi onnistua. Olen aiemmin ollut töissä ulkoministeriössä, sieltä on ehkä tarttunut mukaan hyviä ominaisuuksia”, naurahtaa Juutilainen. 

Siitäkin on etua, että hän on mielellään tekemisissä ihmisten kanssa. Myös kansainvälisyys on tuttua, sillä hän on työskennellyt aikanaan kolme vuotta Pietarissa ja ollut lapsena vanhempiensa mukana Lähi-idässä. 

Opinmäen portaat vilahtavat valkokankaallakin 

Opinmäessä järjestetään monenlaisia tapahtumia. Talosta voi vuokrata vaikka yhden luokkahuoneen tunniksi esimerkiksi kokouskäyttöön. Suurin tapahtuma on ollut Ommel-festivaali, joka on kerännyt perjantain ja sunnuntain välisenä aikana kampukselle noin 5 000 ompeluharrastajaa. Tiloissa on järjestetty myös muun muassa hääjuhlia, eri uskontokuntien tapahtumia ja urheilutapahtumia. 

Juutilainen kertoo, että myös elokuva-ala on löytänyt Opinmäen - erityisesti sen betonibrutalismia edustavat portaat. Ne voi nähdä lähitulevaisuudessa valkokankaalla muutamassa kotimaisessa elokuvassa. Portaissa on kuvattu myös musiikkivideota ja huonekalumainoksia. 

Espoon kaupunki on yhdessä Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kanssa järjestänyt vuodesta 2017 saakka Opinmäessä itsenäisyysjuhlan, johon on kutsuttu kaikki Espoon 6.-luokkalaiset. Juhlahumussa on ollut mukana noin 3 500 lasta päivän aikana. 

Opinmäki tunnetaan rakennus- ja opetusalla 

Opinmäki on tunnettu sekä arkkitehtuuri- että opetusnäkökulmasta ja kiinteistöön on käyty tutustumassa eri puolilta maailmaa. 

Rakennuksen tietynlainen rouheus on saanut välillä etenkin Lähi-idästä tulleet vierailijat ihmettelemään, onko sisäseinien maalaus vielä kesken. 

“Esimerkiksi Israelista kävi opetustoimen edustajia tutustumassa Opinmäkeen. He halusivat kopioida suomalaista opetustapaa sekä rakennustapaa.” 

Uusikaupunki rakentaa koulukeskusta, johon tulee saman katon alle muun muassa kirjasto ja uimahalli. 

“Sieltäkin käytiin tutustumassa pari vuotta sitten Opinmäkeen”, Juutilainen kertoo. 

Työ ja koti samalla alueella 

Jere Juutilainen myös asuu Suurpellossa. Hän on kokenut samalla alueella asumisen ja työskentelyn pääasiassa positiiviseksi. Työpaikka ei sentään näy koti-ikkunasta, mutta työpaikan ohi tulee silloin tällöin käveltyä vapaa-ajalla koiraa ulkoiluttaessa tai lapsen kanssa ulkoillessa. 

Eivätkä ihmiset tule nykimään hihasta työasioihin liittyen vapaa-ajalla. 

“Helpottaa arkea, kun aikaa ei kulu työmatkoihin”. 

Juutilainen asuu mielellään uudella alueella. 

“Keskuspuisto on tässä ihan kyljessä ja palvelut löytyvät pääosin läheltä. Olarin keskustaan, jossa on enemmän palveluja, pääsee pyörällä viidessä minuutissa”, hän summaa. 

  • Töissä Espoolla
  • Kansainvälisyys
Matinkylä